#یادداشت_روز
میدان گازی پارس جنوبی؛ آلودگی زیست محیطی؛ حق مسلم عوارض آلایندگی
میزبانی سخاوتمندانه و طولانی مدت مردم استان بوشهر از طرح های عظیم میدان پارس جنوبی پشتوانه بهره مندی آنها از حق مسلم عوارض آلایندگی طرح های صنعتی است.
به گزارش
خبرگزاری صدا و سیما مرکز بوشهر، میدان گازی پارس جنوبی؛ سرمایه ای عظیم که طمع برخی همسایگان استان بوشهر را برانگیخته است.
اخیرا موضوع اختصاص سهم عوارض آلایندگی صنایع عظیم گاز و پتروشیمی در مناطق عسلویه و کنگان استان بوشهر و سهم خواهی برخی همسایگان استان بوشهر از این اعتبارات در محافل رسانه ای خبرساز شده است.
میدان گازی پارس جنوبی در سه بخش اصلی شامل منطقه پارس یک (پارس جنوبی) با وسعت 14 هزار هکتار در دو کیلومتری ساحل خلیج فارس در بندر عسلویه، منطقه پارس 2 (پارس کنگان) با وسعت 16 هزار هکتار در حد فاصل عسلویه و کنگان، و منطقه پارس سه ( پارس شمالی ) با وسعت 16 هزار هکتار است.
میزبانی طولانی مدت و شایسته ساکنان استان بوشهر از سال 1377 از پالایشگاهها، مجتمع های پتروشیمی و صنایع کوچک و بزرگ وابسته به این میدان عظیم گازی علاوه بر برخورداری از مواهب خدادادی این صنعت پیشرفته، مشکلات و معضلات بسیار اقتصادی، اجتماعی و زیست محیطی را در پی داشته است.
تمرکز و تراکم بسیار بالای صنایع در مناطق عسلویه و کنگان، این مناطق را به مرکز تولید آلایندههای مختلف تبدیل کرده است؛ به گونه ای که این آلایندهها در زمین، هوا، دریا، آب و خاک منطقه تاثیر گذاشته و سلامتی ساکنان مناطق پیرامونی میدان پارس جنوبی را در استان بوشهر در خطر قرار داده است.
کل اعتبارات از محل عوارض آلایندگی اختصاص یافته به 37 شهر استان بوشهر در سال گذشته 152میلیارد تومان بوده است.اما اکنون سازمان محیط زیست پیشنهاد داده است: میزان آلایندگی برای شهرستانهای لامرد و مهر استان فارس 28 درصد، عسلویه 36 درصد، جم 14 درصد و برای پارسیان 22 درصد آلایندگی تخصیص یابد و در این میان سهم شهرستان کنگان صفر است.
استاندار بوشهر در موضع گیری به پیشنهاد سازمان حفاظت محیط زیست در زمینه ارائه گزارش آلایندگی شهرها گفته است: مردمی که در زیر فلرهای صنایع پارس جنوبی دارند میسوزند 36درصد آلایندگی، ولی شهرستان لامرد، مهر در استان بوشهر که هزارمتر ارتفاع دارد و در 80 کیلومتری عسلویه قرار دارد 28 درصد آلایندگی آنان اعلام شده است.
عبدالکریم گراوند افزود: بخشی از صنایع پارس جنوبی که در شهرستان کنگان اجرایی شده و مردم این شهرستان در زیر فلرهای آن سکونت دارند عوارض آلایندگی به آن تعلق نمیگیرد. این فاجعه بار است.
وی پیشنهاد سازمان حفاظت محیط زیست در زمینه پیشنهاد بهره مندی حق آلایندگی به دیگر استانها را ظلم آشکار علیه استان بوشهر دانسته و گفته: کنگان که در قلب طرحهای پارس جنوبی قرار دارد و فاصله شهرستان دیر با تاسیسات پارس جنوبی 12 کیلومتر است و شهرستان دشتی چندان فاصلهای با پارس جنوبی ندارد که باید از این حق بیبهره باشند، اما شهرستانهای مهر و لامرد در فاصله 80کیلومتری باید بهرهمند شوند.
گراوند افزود0: شهر چاه مبارک در شهرستان عسلویه به عنوان مطالعات زیست محیطی انتخاب شده است. این منطقه برای سکونت کارکنان پارس جنوبی درحال انجام مطالعات زیست محیطی است چگونه شهرهای لامرد و مهر آن طرفتر از چاه مبارک دارای آلایندگی است، ولی چاه مبارک از این عوارض مستثنی است؟ مردم استان بوشهر اجاز نمیدهند این پیشنهاد سازمان حفاظت محیط زیست محقق شود چراکه یک تبعیض آشکار و روشن است.آلایندگیهای عسلویه سلامت مردم را به خطر انداخته است. کودک تازه متولد شده سرطان دارد. اینها فراموش شدنی نیست.
آیت الله غلام علی صفایی بوشهری نماینده ولی فقیه در استان و امام جمعه بوشهر هم در اعتراض به پیشنهاد سازمان حفاظت محیط زیست گفته است: حقوق مسلم مردم عزیز بوشهر در مورد حق آلایندگی باید پاس داشته شود. سهم خواهی بی مبنای برخی استان ها به هیچ صورت قابل قبول نیست. بنده در صحبت با دفتر ریاست جمهوری و مسئولان ذی ربط درخواست نمودم که این موضوع متوقف شود.مردم بوشهر به هیچ وجه در این باره کوتاه نخواهند آمد.
نماینده مردم کنگان، عسلویه، دیر و جم در مجلس شورای اسلامی هم در اعتراض به این پیشنهاد در نشست علنی مجلس شورای اسلامی در نطق میان دستور خود گفت: آقای رئیس جمهور شما در برابر تمام مردم بوشهر قول تشکیل کمیته ملی بررسی آلایندگیهای عسلویه را دادید و در پی آن این روزها خبر میرسد عوارض آلایندگی به شهرستانها و استانهای دیگر تعلق میگیرد. این بود تشکیل کمیته ملی؛ دست شما درد نکند. همان چندر غازی که به عسلویه تعلق میگرفت، میشد برای ساخت بیمارستانی برای این مردم ساخت. آقای رئیس جمهور عوارض آلایندگی حق کسانی است که در زیر فلر زندگی میکنند و ریههای خود را از دست میدهند و بیماریهای پوستی گرفتهاند.
سکینه الماسی افزود: عوارض آلایندگی حق مسلم مردم عسلویه، کنگان، دیر و جم است نه یک متر جلوتر و عقب تر. عسلویه زادگاه ، خاک و خانه ماست اگر قرار باشد حق مردم عسلویه را اینگونه پایمال کنید من اولین نفری هستم که چادر به کمر میزنم و با جان خودم بهای این ظلم را میپردازم. قریب یک سال است که تعدادی از کارکنان بومی در منطقه عسلویه بلاتکلیف شدهاند و همه تلاشها برای بازگشت آنها بی نتیجه مانده است. متأسفانه یا خوشبختانه، با مجوز یا بدون مجوز تعداد 450نفر از جوانان استان بوشهر که از سالها قبل در منطقه پارس جنوبی تحت عناوین مختلف خدماتی، اداری، کارگری و مهندسی سرپرست خانوار هستند در این وضعیت اقتصادی ماهها است که بلاتکلیف هستند. تجمعات روزانه آنها در عسلویه برای جمهوری اسلامی ایران زیبنده نیست و بارها مورد سوء استفاده در رسانههای معاند قرار گرفته است. وزیر محترم نفت خوب است در این ماه رمضان با همت خود با صدور دستوری صریح به این وضعیت پایان دهید و آرامش را به پایتخت انرژی کشور برگردانید.
البته شیطنتهای مسئولان برخی استان های همسایه در گذشته نیز مسبوق به سابقه بوده است . مانند اصرار آنها برای بهره مندی از حق مصوبه 50 درصدی استخدام نیروهای بومی در مناطق پیرامونی پارس جنوبی.
اما اکنون باید گفت: برای مردمی که در زیر فلرها نفس میکشند و روزگار سخت و جانکاهی سپری میکنند و با بیماریهای صعب العلاجی گریبان گیر هستند، اظهار نظرهای غیر مستند و تصمیمگیری بر این مبنا جفای آشکار است. مردم استان بوشهر از دولت انتظار دارند در این موقعیت حساس حق مسلم آنها را در برخورداری از عوارض حق آلایندگی صنایع پاس داشته و در تحقق این مهم بیشتر بکوشد.