پخش زنده
امروز: -
پرندهای که روزگاری با شنیدن نامش تصویری از جاسوسی و عملیات نظامی به ذهنها میرسید، حالا، اما آن روی سودمندش برای بخشهای دیگر آشکار شده و مزارع کشاورزی یکی از بخشهایی است که از آن بهره میبرد.
پرنده مرموز سودمند، عضو تازه بخش کشاورزی
تا همین چند وقت پیش با شنیدن نام پهپاد شاید اولین چیزی که به ذهن بشر می رسید استفاده نظامی از این پرنده مکانیکی بدون سرنشین، جنگ، درگیری و جاسوسی بود ، اما امروزه پیشرفت فناوری پای پهپادها را به لایه ها و بخشهای دیگر زندگی انسان نیز باز کرده و اکنون از پهپادها در زمینه های مختلفی مانند بخش کشاورزی هم استفاده می شود.
در گستره ی جهانی تعداد کشاورزانی که از پهپادها در مزارع خود استفاده می کنند هر روز در حال رشد است و کشاورزان امیدوار به داشتن محصولات غذایی سالم و با کیفیت به استفاده از این فناوری نوین دل خوش کرده اند.
تکنولوژی نوینی که در عملیات کاشت، داشت و برداشت بخش کشاورزی کاربرد دارد و سمپاشی حتی در شرایط سخت ، کود پاشی و بذر پاشی از جمله کارکردهای آن است.
پای این پرنده مکانیکی پرفایده در استان گلستان که از قطبهای کشاورزی کشور است هم به تازگی باز شده و هم اکنون پهپادهای سمپاش عضو تازه وارد خانواده کشاورزی گلستان هستند.
ورود پهپادها به مزارع گلستان
گلستان از استان های حاصلخیز کشاورزی کشور است اما میزان رطوبت بالای 70تا85 درصدی در این استان که زمینه رشد قارچ ها را فراهم می کند، سبب شده از 600نوع آفات بخش زارعت، 410نوع آن در گلستان مشاهده شود، به همین علت هم مبارزه با آفات به ویژه به روش شیمیایی در این استان امری اجتناب ناپذیر است.
رییس سازمان جهاد کشاورزی گلستان با اشاره به اهمیت مبارزه شیمیایی در گلستان می گوید: بر این اساس، استفاده از تکنولوژی پهپاد و مزایای آنان برای سمپاشی مزارع در دستور کار سازمان جهادکشاورزی گلستان قرار گرفت و نخستین بار در مزرعه بزرگ آقای رمضان زاده در گنبدکاووس با رونمایی از 11پهپاد سمپاش بخش خصوصی ، به طور رسمی استفاده از این تکنولوژی در گلستان آغاز شد.
مختار مهاجر گفت: برای خرید این پهپادها که علاوه بر سمپاشی کار محلول پاشی و بذر پاشی را نیز می تواند انجام دهد در مجموع، مبلغ یک میلیارد و 500میلیون ریال تسهیلات یارانه ای پرداخت شده است.
روش های سمپاشی و مزایای پهباد
تا پیش از این سمپاشی و کودپاشی مزارع و باغات به دو روش عمده زمینی با استفاده از تراکتور یا نیروی انسانی و هوایی با استفاده از هواپیمای سبک و هلی کوپتر انجام می شد که هر یک معایب خاص خود را داشت اما اکنون پهپادها زمینه ای را برای کاهش هزینه ها و افزایش راندمان و عملکرد مزارع فراهم کرده اند.
محمدرضا عباسی معاون بهبود تولیدات گیاهی جهاد کشاورزی گلستان می گوید: تخریب و لگد کوبی بخشی از مزرعه و محصول، آسیب شدید و جبران ناپذیر به محیط زیست، آسیب به گونه های مفید جانوری و حتی کشاورزان و خانواده های روستایی، مصرف بالای آب و هدر رفتن سم از جمله معایب روش سمپاشی زمینی است، در سمپاشی هوایی نیز اگر چه سرعت عمل آن زیاد است اما بر جای گذاشتن آثار بسیار مخرب زیست محیطی و بالا بودن هزینه خرید اولیه، تعمیر و نگهداری و سرویس های دوره ای هلی کوپتر از معایب آن است.
او ادامه داد: پهپاد ها اما با سمپاشی دقیق هوایی توسط ربات های عمود پرواز بدون سرنشین کنترل پذیر نه تنها از معایب روش های قبلی به دور است، بلکه با توجه به قیمت اندک، خدمات پشتیبانی وسیع و سمپاشی حجم انبوهی از مزارع و باغات در کمترین زمان ممکن بسیار مورد توجه می تواند باشد.
عباسی افزود: در سمپاشی با پهپادها میزان مصرف سم و آب به میزان زیادی کاهش می یابد و همپوشانی مبارزه با آفات نیز در آن زیاد است.
عبدالقیوم توماج کشاورز گنبدی که نخستین بار از این پرنده مکانیکی برای سمپاشی مزرعه گندمش استفاده کرده می گوید: با پهپاد با 10لیتر آب می شود یک هکتار مزرعه را سمپاشی کرد در حالی که با روش سنتی به بیش از 100لیتر آب نیاز داشتیم، همچنین مصرف سم هم حدود 30درصد کمتر می شود که این هزینه های ما را در کاشت و داشت محصول کاهش می دهد.
آنه بردی کلته هم کشاورز دیگری است که از ورود عضو جدید خانواده کشاورزی گلستان خوشحال است و می گوید: با پهپاد می توانیم در هر شرایطی حتی زمانی که زمین خیس و گل آلود هست هم سمپاشی کنیم و ما امروز خیلی خوشحالیم که می توانیم راندمان مزرعه را بالا ببریم.
کلته گفت: با تراکتور بخشی از زراعت ما زیر چرخ های تراکتور لگد کوب می شد و دقت و همپوشانی سمپاشی بالا نیست اما با این تکنولوژی نه محصولی لگد کوب می شود نه، گیاهی هنگام سم زدن از قلم می افتد که این در افزایش عملکرد موثر است.
جواد نصرتی دبیر کارگروه پهپادهای غیر نظامی گلستان هم با اشاره به اینکه با پهپاد زمان را می توان مدیریت کرد گفت: پهپادها می توانند با بررسی گیاهان، آنهایی را که در معرض آفت هستند با سم بیشتری پوشش بدهند و در مقابل از سمپاشی غیرضروری اجتناب کنند.
یکی دیگر از مهمترین مزایای پهپادها کاربرد آنها در مواقع بحرانی و زمان آبگرفتگی مانند زمان همین سیل اخیر گلستان است.
رقیه ولی خانی کارشناس کشاورزی کلینیک گیاهپزشکی رامیان در این راستا می گوید: برای مبارزه با آفات هم در باغها و هم در مزارع اگر قارچ کش ها زمان مناسب استفاده نشوند سبب کاهش شدید عملکرد محصول می شوند در حالی که با وورود این پرنده مکانیکی به مزارع هنگام بحرانها و در مناطق صعب العبور نیز دیگر مشکلی برای سمپاشی وجود نخواهد داشت.
عباسی معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی گلستان هزینه استفاده از پهپادها برای سمپاشی را حدود 150تا180 هزار تومان اعلام کرد و افزود: این هزینه در روش سنتی از حداقل 300تا400 هزار تومان برای هر هکتار آغاز می شود.
حمایت جهاد کشاورزی از خریداران پهپاد
به گفته مختار مهاجر رئیس سازمان جهاد کشاورزی گلستان کشاورزان و شرکت های تعاونی روستایی می توانند از تسهیلات ارزان برای خرید این وسیله برخوردار شوند و در این راستا برای خرید هر فروند پهپاد از 120تا200 میلیون تومان تسهیلات با سود 4درصد پرداخت می شود.
او گفت: هم اکنون نیز 10پرونده در نوبت دریافت تسهیلات قرار دارند.
اکنون که پای این پرنده با ظرفیت مکانیکی به بخش کشاورزی گلستان باز شده انتظار می رود زمینه ای فراهم شود تا کشاورزان بتوانند برای بذرپاشی و حتی هنگام برداشت محصول هم از آن استفاده کنند.