به گزارش
خبرگزاری صدا و سیما به نقل از روابط عمومی پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری، یعقوب زلقی سرپرست هیأت گمانه زنی محوطه آرامگاه یعقوب لیث صفاری امروز سه شنبه 31 اردیبهشت با اعلام این خبر، هدف از انجام این طرح را شناسایی آثار مربوط به دوره یا دوره های تاریخی و فرهنگی موجود در پیرامون آرامگاه یعقوب لیث صفاری و گستره آن اعلام کرد.
او گفت: در این طرح پس از تهیه نقشه آثار معماری و توپوگرافی محوطه، 18 گمانه ( 14 گمانه 1×1 متر و 4 گمانه 2×2) با فواصل متناسب با محدوده کاری جانمایی و کاوش شد.
زلقی در بیان دستاوردهای این طرح به این موضوع اشاره کرد که اگر چه تفاوت در رنگ، بافت و ترکیب مواد طبیعی باعث تشکیل لایههای متفاوت شده بود؛ اما این تفاوت در لایههای طبیعی لزوماً متناظر با تفاوت در لایه ها و دوره های فرهنگی و تاریخی نبوده است.
سرپرست هیأت گمانه زنی محوطه آرامگاه یعقوب لیث صفاری تصریح کرد: به عبارت روشتر، همزمان با تغییر در لایههای طبیعی، دوره های فرهنگی تغییر نکردهاند.
او با اشاره به اینکه مطالعات انجام شده بر روی یافته های باستان شناختی حاصل از این گمانه زنی نشان می دهد که پراکنش آثار اغلب در نواحی جنوب و غرب آرامگاه متمرکز است گفت: آثاربدست آمده مربوط به دوران اسلامی هستند.
وی افزود: از این میان، سفالها به طور عمده متعلق به قرون ششم تا هشتم هجری است که فعالیت های سده های بعدی (قرون نهم تا یازدهم هجری) در زمینه ساخت آثار معماری و تدفین، این سفالها را از بستر اصلی خود خارج کردهاند.
این باستان شناس خاطر نشان کرد: لازم به یادآوری است که سفال با لعاب سبز یک دست در اکثر گمانه ها در پایین ترین عمق و بر روی خاک بکر قرار دارد.
زلقی اظهار داشت: با توجه به مشاهده سفالهای مربوط به پایین ترین لایه ها در گمانه 1 این احتمال وجود دارد که سفالهای بدست آمده متعلق به قرون چهارم و پنجم هجری نیز باشد.
سرپرست هیأت گمانه زنی محوطه آرامگاه یعقوب لیث صفاری گفت: پژوهش های اولیه برروی یافته های باستان شناختی از محوطه کاوش شده نشان می دهد که معدود آثار معماری شناسایی شده احتمالا مرتبط با تدفین و قبور تاریخی موجود پیرامون آرامگاه یعقوب لیث صفاری باشد.
او با بیان اینکه گمانه زنی محوطه آرامگاه یعقوب لیث صفاری دزفول با مجوز پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری انجام شد افزود: برای شناخت بهتر از وضعیت آثار تاریخی پیرامون آرامگاه، گمانه های 17(در فاصله 10متری جنوب آرامگاه) و 18(در20متری غرب آرامگاه) ایجاد شد که دارای سازه های معماری قابل توجه و نیز تنوع سفالی از نظر نقش،فرم و لعاب بودند.
زلقی تصریح کرد: بنابراین کاوشهای آینده برای کسب اطلاعات بیشتر و دقیق تر در مورد این محوطه باید در این محل ها متمرکز شود.