پخش زنده
امروز: -
استان کرمان با آفتاب تابانش ، از ظرفیت بزرگی برای استفاده از انرژی خورشیدی برخوردار است و کمیته امداد امام خمینی استان از این توان برای توانمندسازی خانوارهای محروم به خوبی بهره برده است.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما ، روستای چاه مراد شهرستان کهنوج از مناطق محروم جنوب استان است که در میان 15 خانواده ساکن در آن، چند زن سرپرست خانوار با فرزندان قد و نیم قد زندگی می کنند. زنانی که پس از فوت یا ازکارافتادگی همسر ، هزینه های زندگی را از طریق مستمری کمیته امداد تامین می کردند اما از یک سال قبل که شرایط اقتصادی روستا تغییر کرد و به همت کمیته امداد امام خمینی و همکاری وزارت نیرو، نیروگاههای کوچک خورشیدی به این روستا آمد زندگی آنها هم متحول شد.
خانم رئیسی یکی از این بانوان سرپرست خانوار است که در فقدان همسر ، مسئولیت بزرگ کردن دو بچه معلول را به دوش میکشد . او که در میان صحبتهایش بارها خدا را شکر میکند میگوید شش ماهی می شود که چراغ خانه انها را خورشید روشن می کند. خورشیدی که سالها از انرژی ارزان و فراوانش استفاده ای نمی شد ، حالا گرما بخش خانه ی این بانو و فرزندانش شده است . البته در روستای چاه مراد چند خانه دیگر هم از این نعمت بهره مند شده اند و احداث نیروگاههای کوچک خورشیدی سبب شده تا این خانواده ها از فروش برق درآمد کسب کنند. خانم رئیسی که نیروگاهی پنج کیلوواتی در حیاط خانه اش نصب کرده می گوید : این کار برای من در ابتدا خیلی سخت بود چرا که هیچ پولی نداشتم ، اما با کمک کمیته امداد و دریافت تسهیلات 27 میلیون تومانی این کار انجام شد ، و حالا با فروش برق ، چرخ زندگی می چرخد و بخشی از درآمد هم صرف بازپرداخت تسهیلات می شود.
زن سرپرست خانوار دیگری که سه فرزند دختر دارد هم می گوید باورمان نمی شه که تولید کننده برق شده ایم ، برقی که هم روشنایی منزل خودمان است و هم می فروشیم وخدا را شکر دستمان پیش کسی دراز نیست . درآمد آنها در ماه یک و نیم میلیون تومان است که از فروش حدود 1700 کیلو وات برق بدست می آید.
عاطفه دختر جوان و دیپلمه این خانم که در تمیزکردن صفحات خورشیدی به مادرش کمک میکند میگوید بچه که بودیم یک شعری را میخواندیم که میگفت "خورشید خانم آفتاب کن ، یک مشت برنج تو آب کن، ... " آن موقع معنی اش را نمیدانستیم اما الان که می بینم به محض طلوع خورشید این نیروگاههای کوچک شروع به تولید برق میکنند فکر می کنم این شعر برای ما بامسما شده و رزق و روزی خیلی از خانواده های فقیر دارد با نور خورشید تامین میشود .
رضایتمندی این خانواده های تحت پوشش مشوقی شد تا چند نفر دیگر از اهالی این روستا با هزینه شخصی خود ، به نصب چنین نیروگاههای کوچک خورشیدی اقدام و در تولید برق مشارکت کنند.
مدیر کل کمیته امداد استان کرمان با اشاره به اینکه از حدود صد هزار خانوار تحت پوشش این نهاد در استان کرمان بخشی زنان سرپرست خانوار هستند می گوید : برای استقلال مالی این مددجویان، پارسال طرح نصب 720 نیروگاه کوچک خورشیدی برای زنان سرپرست خانوار استان را اجرا کردیم که اکنون این خانواده ها با کسب درآمد از فروش برق مستقل شده اند ، امسال هم هزار نیروگاه خورشیدی دیگر را راه اندازی می کنیم. اقای صادقی می گوید شرکت توزیع برق به صورت تضمینی این برق را 20 ساله از مدد جویان می خرد و مبلغ آن را به نرخ روز پرداخت می کند که برای مددجویان به صرفه است .
آقای بهبود کارشناس شرکت برق هم می گوید: این نیروگاههای پنج کیلو واتی براحتی در هر خانه ای قابل نصب است . او از خدمات رایگان 5 ساله برای این نیروگاهها می گوید واینکه تنها مراقبت خانواده ها ، هفته ای یک بار شستشوی شیشه پنلهای خورشیدی است تا گرد وخاک انها برطرف شود .
اقای صابری یکی دیگر از متخصصان این نیروگاهها هم گفت برای نصب چنین طرحی قطعه زمین 20 متری کافیست وخوشبختانه اکثر قطعات این نیروگاه در ایران تولید می شود و تا سه خانوار از برق تولیدی هریک از این نیروگاههای کوچک بهره مند میشوند ، ضمن اینکه این اقدام برای وزارت نیرو هم صرفه اقتصادی دارد؛ دیگر لازم نیست برای تامین برق روستاهای کوچک و دور دست دهها کیلومتر شبکه انتقال احداث شود که علاوه بر هزینه های سنگین نصب اولیه ، هرسال کلی هزینه نگهداری به شرکتهای توزیع برق تحمیل میکند.
اقای سهیلی کارشناس کمیته امداد با یادآوری اینکه مهاجرت از روستا به شهر بودجه های عمومی دولت را افزایش و تولید ثروت در روستاها را کاهش میدهد میگوید : با مطالعاتی که صورت گرفته است نصب این نیروگاهها ، روند مهاجرت برخی خانواده های مدد جو را از روستاها به شهرها متوقف کرده است .
" استان کرمان رتبه اول نصب این نیروگاههای خانگی در کشور را دارد" این را اقای فتاح رئیس کمیته امداد امام کشور می گوید و می افزاید خوشبختانه با همکاری وزارت نیرو این طرح در دو استان دیگر هم اجرایی شده و به زودی در سراسر کشور فراگیر میشود .
استان کرمان به علت اقلیم خاص خود و قرار گرفتن در مرکز ذوزنقه طلایی انرژی خورشیدی کشور ؛ در بیش از 300 روز از سال از نعمت تابش خورشید برخوردار است . نعمتی که موجب شده تا هر روز بر تعداد نیروگاههای خورشیدی کوچک و مشارکت مردم در رونق تولید برق افزوده شود. اقدامی که منافع آن مستقیما به جوامع محلی بر میگردد و با وجود کوچک بودن نیروگاهها ، کمک بزرگی به تحقق اقتصاد مقاومتی میکند.