برگزاری نشست های فوق العاده سران، دستاوردی برای سعودیها نخواهد داشت
به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صدا و سیما به نقل از شبکه الجزیره، با توجه به تجربه گذشته و عملکرد قبلی سعودیها، برگزاری نشست های فوق العاده سران شورای همکاری خلیج فارس و اتحادیه عرب، دستاوردی برای آنها نخواهد داشت.
ولید العطار گزارشگر شبکه تلویزیونی الجزیره، گفت: در سایه تشدید تنش در خلیج فارس و آسیب دیدن تاسیسات نفتی نزدیک ریاض و عملیات خرابکارانه علیه دو نفتکش عربستان در بندر الفجیره امارات، شاه سعودی خواستار برگزاری دو اجلاس فوق العاده سران اتحادیه عرب و شورای همکاری خلیج فارس در مکه مکرمه در اواخر این ماه شد. عادل الجبیر وزیر مشاور در امور خارجه عربستان تاکید کرد کشورش خواهان جنگ نیست و برای جنگ تلاش نمی کند. او تاکید کرد اگر جنگی رخ دهد، کشورش برای دفاع از خود آمادگی دارد.
در ادامه این گزارش آمده است: عادل الجبیر در حالی تهدید کرد عربستان واکنش قاطع و قوی از خود نشان خواهد داد که در برابر پرواز صدها کیلومتری پهپادهای انصارلله به طرف تاسیسات نفتی نزدیک پایتخت عربستان، از این قدرت و قاطعیت چیزی نمایان نشد.
سابقه نشست های سران اتحادیه عرب چه در دوره های عادی و چه نشست های فوق العاده، نشان می دهد هدف از برگزاری این نشست ها به ویژه در شرایط فعلی، محقق نخواهد شد. اما عربستان با دعوت ناگهانی به برگزاری دو اجلاس فوق العاده، دستکم از نظر خود، یک اقدام تنش آفرین هر چند به صورت دیپلماتیک، صورت داده است. ریاض به طور دیپلماتیک به دنبال تشدید بحرانی است که هر دو طرف اصلی، تاکید می کنند خواهان تشدید آن نیستند. هر چند که یک جرقه برای این انفجار کافی است.
گزارشگر شبکه الجزیره خاطر نشان کرد: اما هدف از برگزاری اجلاس سران عرب به ویژه اجلاس سران شورای همکاری چیست؟ آیا چیزی از شورای همکاری باقی مانده است که بتواند در چنین بحرانی، کمک کند. ریاض دو سال پیش با در محاصره قرار دادن یکی از اعضای شورای همکاری، با دستان خود این شورا را تکه تکه کرد و هر امیدی به کارآمدی این شورای مهم را از بین برد. پس از دعوت عربستان برای برگزاری این دو اجلاس فوق العاده، تماس تلفنی بین محمد بن سلمان ولیعهد و مایک پمپئو وزیر امور خارجه آمریکا صورت گرفت که در آن تحولات منطقه بررسی شد. امیدواری ریاض از دعوت به برگزاری این دو اجلاس چیست؟ از نظر تسلیحاتی، عربستان از جمله قویترین ارتش های عربی را دارد و کسانی را که برای حمایت از خود فراخوانده است، نه تنها از او ضعیف تر هستند، بلکه در طول چند سال گذشته عملکرد عربستان را در یمن علیه چند هزار نیروی انصارلله، زیر نظر داشته اند. در دو حادثه الفجیره و حمله به تاسیسات آرامکو، حمایت عربی شکل نگرفت که ریاض بتواند به آن امیدوار باشد. کشورهای عربی فقط به صدور بیانیه های لفظی اکتفا کردند و پیش بینی نمی شود که کشورهای عربی کاری جز این انجام دهند. به ویژه که پیش از این گرفتار ماجراجویی های سیاسی سعودی - اماراتی شده اند و اکنون خود آنها نخستین کسانی هستند که به دنبال حمایت کشورهای عربی و برادران خود در منطقه خلیج فارس می گردند.