گزارش مکتوب ؛ گلستان
کشت امید
کشاورزان هر چند در روزهای پس از سیل پوشال برداشت کردند، اما این روزها با فروکش کردن سیل، امید میکارند.
به گزارش
خبرگزاری صداوسیما مرکز گلستان، روزهای نخست امسال برای ما گلستانیها عیدی همراه با سختیهای روحی و جسمی بود.
سیلی که گستره آن از گنبدکاووس در شرق آغاز میشد و به آق قلا و گمیشان در غرب گلستان میرسید.
پرحجمترین باران ۵۰سال اخیر، روزهای عجیبی را برای گلستانیها رقم زد.
باران شدید از ۲۶ اسفند۹۷ آغاز شد و در مدت سه روز با حجم دو میلیارد و ۲۰۰میلیون مترمکعب بارندگی و روان آب، سیل را روانه ۴شهر و ۵۰۰روستای استان کرد.
چشم انداز تحریریه از روی بلندیهای جام جم گرگان همیشه منظره بی نظیری برای ما ساکنان خبرگلستان است، اما در روزهای نخست سال که بلندی آب در برخی مناطق شهری آق قلا به حدود دو متر میرسید چشم ما در دشتهای پیش رو فقط آب میدید و دل هایمان درد میکشید.
سالهای قبل روزهای نخست سال منظره پیش روی ما مزارع زرد کلزا و مزارع سبز گندم بود، اما امسال فقط دریاچه میدیدیم.
خوب است بدانیم پارسال گلستان با تولید یک میلیون و ۳۳۵هزار تن گندم، پس از خوزستان رتبه دوم و با تولید ۱۱۲هزار تن در کلزا رتبه اول تولید را در کشور کسب کرده بود و اکنون این سیل امیدهای بسیاری را ناامید کرد.
هر چند ظاهر منظره زیبا بود اما می دانستیم زیر پوست این منظره زیبا، امید و انتظار کشاورزان و خانواده هایشان خوابیده است که چشم داشتند موقع دروی محصول برسد و پولی دستشان را بگیرد.
مزارعی که قرار بود خرج یک سال خانواده ها را تامین کند زیر خروارها آب مانده بود و ریشه کلزا و گندم و جو ها در آب خفه شده و محصولی نمانده بود.
هفته پیش بود در گذر از آق قلا مزارع را دیدم که آب از آنها خارج شده است اما غلاف های گندم و جو و کلزا پوچ و بی حاصل، خشک شده اند.
با امانگلدی کشاورز روستای سلاق یلقی آق قلا که برای کندن بوته های خشک کلزای مزرعه اش آمده بود روبرو شدم.
امانگلدی گفت: امسال هر چه پول داشتم برای هفت هکتار مزرعه کلزا و جو هزینه کردم و الان دارم پوشال برداشت میکنم.
امانگلدی هم مانند دیگر کشاورزان آسیب دیده از سیل میتواند خسارت دریافت کند، اما مراحل اداری طولانی سبب شده است هنوز پولی به دستش نرسیده باشد.
قرار است بر اساس مصوبه هیئت دولت با توجه به درصد خسارت به ازای هرهکتار اراضی زراعی تا ۲میلیون تومان به کشاورزان پرداخت شود.
در گفتگو با آقای پقه کارشناس پهنه جهادکشاورزی آق قلا پی بردم کشاورزانی که آب از زمین آنها خارج شده است هنوز برای کشت دوم در زمین خود فرصت دارند.
رطوبت کافی خاک؛ بستر مناسب بذر
معاون بهبود تولیدات گیاهی جهاد کشاورزی گلستان به کشاورزانی که زمین دیم دارند توصیه کرد در زمین خود آفتابگردان یا سورگوم که گیاهانی با نیاز آبی کم است بکارند.
محمدرضا عباسی میگوید؛ رطوبت زمینها هنوز برای کشت کافی است و با یک یا دو باران در ماههای آینده کشاورزان میتوانند محصول خوبی برداشت کنند.
رونق دوباره پنبه در سرزمین طلای سفید
توصیه معاون جهاد کشاورزی گلستان به کشاورزانی که زمین هایشان چاه عمیق دارد یا در نزدیکی آببندان یا سد قرار دارند کشت پنبه و ذرت و سپس آفتابگردان است.
محمدرضا عباسی پیش بینی کرد؛ سطح کشت پنبه از ۱۰هزار و ۸۰۰هکتار پارسال، امسال به بالای ۲۵هزار هکتار برسد.
او هم چنین گفت: امیدوار است؛ کشت سورگوم (ذرت خوشه ای) ۳۰درصد و آفتابگردان ۲۰درصد بیشتر شود.
اما کشت دوم به همین راحتی نیست و موانعی بر سر راه دارد.
تامین منابع مالی راهکاری برای حمایت از کشاورزان
مهمترین دلیل آن پرداخت نشدن خسارت ناشی از سیل به بیشتر کشاورزان است.
بیشتر کشاورزان در پاییز هر چه پول داشتند صرف کشت گندم و جو و کلزا کردند و الان اگر هم به کشت دوم رغبت کنند پولی برای خرید بذر و کود وسم ندارند.
امانگلدی میگوید؛ درست است بانک کشاورزی برای خرید بذر و دیگر نهادهها تسهیلات میدهد، اما برای تعمیر خانه وام گرفته ام، قسط وامهای قبلی هم هست و اگر بخواهم دوباره وام بگیرم توان باز پرداخت آن را ندارم.
آقای دلیجه نیز که در ۵هکتار زمین خود کلزا کاشته بود و برای تکمیل پرونده به جهاد کشاورزی آق قلا آمده است میگوید؛ زمینهای من در منطقه پست قرار دارد و هنوز آب کامل از زمینهای من خارج نشده است.
او گفت: با از بین رفتن محصولم حدود سی میلیون تومان ضرر کردم.
بی پولی مشکلی است که پیش روی بیشتر کشاورزان است و معاون جهاد کشاورزی گلستان قول پرداخت سریعتر خسارت را داده است.
محمدرضا عباسی میگوید؛ از تمام اعتبارات داخلی خود برای جبران خسارت سیل استفاده میکنیم تا خسارت کشاورزان زودتر پرداخت شود.
وی افزود: روستاهای مناطق سیلزده بین کارشناسان مدیریت جهاد کشاورزی هر شهرستان تقسیم بندی شده است و هر کارشناس کار
تکمیل پرونده، بازدید میدانی و ارسال پرونده به استان برای تعین و پرداخت خسارت را برعهده دارد.
به گفته محمدرضا عباسی از ۵۴۰هزار هکتار زمین در گلستان که زیر کشت پاییزه رفته بود ۳۱۷هزار هکتار آن خسارت دیده است.
وی گفت: ۴۱هزار هکتار گندم، ۴۷هزار هکتار جو و ۱۳هزار هکتار کلزا کامل بر اثر سیل تخریب شده است.
عباسی افزود: ۲۱۶هزار هکتار دیگر زیر کشت این محصولات بین ۲۰تا۸۰ درصد خسارت دیده است.
عباسی گفت: تلاش کردیم با ایجاد نهر، کانال و پمپاژ، آب را از مزارع به رودخانه و دریا هدایت کنیم.
سیل یک هزار و ۹۵۵میلیارد تومان به بخش کشاورزی گلستان خسارت وارد کرد.
مشکل دوم کشاورزان؛ تغییر بافت خاک بر اثر سیل
کارشناس مسئول دفتر پنبه و دانههای روغنی جهاد کشاورزی گلستان که برای بررسی مشکلات پیش روی پنبه کاران به آق قلا رفته است از دومین مانع کشت دوم پرده بر میدارد.
عبدالرحیم پورناصر دومین مانع کشت دوم در زمینهای کشاورزی آسیب دیده از سیل را تغییرات بافت خاک به سبب بروز سیل میداند.
پورناصر به کشاورزان تاکید میکند؛ قبل از کاشت باید آزمون خاک را انجام دهند تا بدانند خاک شان از نظر مواد معدنی از چه عناصری فقیر شده یا چه مواد میکروبی وارد خاک شده است.
وی میگوید؛ سیل در همه زمینها سبب شسته شدن خاک نشده است و احتمال دارد سیل از بالادست مواد معدنی را آورده و خاک را غنیتر کرده باشد.
معاون بهبود تولیدات گیاهی جهاد کشاورزی گلستان از رایگان بودن آزمون خاک خبر میدهد و میگوید؛ کشاورزان میتوانند به مدیریت جهاد کشاورزی شهرستان محل سکونت خود مراجعه کنند.
محمدرضا عباسی گفت: کارشناسان جهاد کشاورزی پس از اعلام کشاورز برای برداشت خاک به زمین مراجعه میکنند و رایگان آزمایش انجام میدهند.
تولید محصول بهتر با کمک کارشناسان
کارشناس مسئول دفتر پنبه و دانه های روغنی جهادکشاورزی گلستان از کشاورزان می خواهد برای کشت دوم در زمینهای سیل زده بیشتر از گذشته با کارشناسان جهادکشاورزی ارتباط داشته باشند و علاوه بر استفاده از تجربه خود، از دانش به روز کارشناسان نیز بهره ببرند.
عبدالرحیم پورناصر معتقداست؛ در زمین های سیل زده مسایل فنی مانند تاریخ کشت، عمق مناسب برای بذر، میزان استفاده از بذر، تهیه بستر مناسب باید دقیق انجام شود و انجام عملیات به زراعی در این زمین ها ضروری است.
او گفت: نوع مناسب کود و ریزمغذی ها نیز متناسب با خاک هر مزرعه، پس از انجام آزمون خاک تعیین می شود.
این روزها هر چند شمار دریاچه های آبی بر دشت جلوی رویمان تعدادش کمتر شده و کم شدن آب ها ، مشکلات امانگلدی ها را کم نکرده اما نور امید را در چشمان کشاورزان خسارت زده از سیل دیدیم.
آنها با امید باز هم بذرها را در دل خاک می کارند تا باز هم سبز شدن و جوانه زدن محصولات را ببینند.