کول چپ تابلوی زیبای کنده کاری خالق یکتا
جاذبه ای طبیعی و منحصر به فرد که این روزها گردشگران زیادی از آن دیدن می کنند.
هر چه زیبایی در طبیعت رو دیدید کنار بذارید، چون می خوام شما رو به منطقه ای دعوت کنم که نزدیکترین توصیف بهش رو میشه بهشتی در لرستان تصویر کرد. کول چپ، روستایی از توابع شهرستان پلدختر در استان لرستانه که به یکی از پر طرفدارترین جاذبه های گردشگری لرستان تبدیل شده و این منطقه تابلوی زیبایی از کنده کاری های خلقت روی صخره هاست؛ نمایشگاهی از صخره های سخت که یادآور زاگرس نشین بودن لرستان و طبیعتی زیبا که برگرفته از آب و هوای مطبوع پلدختره، تخته سنگ های زیبایی که انگار برش داده شدن تا به این شکل دراومدن و آبشاری زیبا در دل این منطقه به اسم آبشار کول چپ که صدای گوشنواز ریزش آبش از روی صخره ای بزرگ و صیقل خورده بی نظیره،شفافی آب این آبشار تداعی کننده زیبایی بلوره و زیبایی آبشار با حوضچه هاش چندین برابر میشه.
کول چپ به عنوان یکی از از مکانهای گردشگری لرستان و شهرستان پلدختر بعد از گشایش آزاد راه خرم آباد-پل زال همه ساله مورد بازدید هزاران گردشگر قرار می گیره که البته بر خی مواقع کم توجهی بعضی گردشگران به زيبايي اش آسيب مي زند .
این روستا در 100 کیلومتری آزادراه جدید خرمآباد (پل زال) به سمت اندیمشک و در دهستان “جلوگیر” قرار داره در زبان لُری “کول” به معنای “پشت” و معنای دیگر آن “دره عمیق و کوهستانیه” که اطرافش را دیوارهای صخرهای و سنگی احاطه کرده است. گفتهها چنین حکایت میکنند که به علت ریزش کوهی در این منطقه کوه چپ کرده و دره عمیق و کوهستانی “کول چپ” به وجود آمده است و از آن جایی که منطقه زاگرس از فرسایش و چین خوردگی صخرهها شکل یافته این گفتهها میتوانند حقیقت داشته باشند.
در گویش پلدختری هم کول به معنی دره ی عمیقه که توسط دیوار ها محصور شده و چون این دره در سمت چپ جاده ی خرم آباد به اندیمشک (خرم – زال ) هست ، به این منطقه کول چپ گفته میشه، البته مردم محلی دلیل دیگه ای هم دارن و میگن که صخره ها برای به وجود اومدن این دره اصطلاحا چپ کردند.
اطراف این منطقه نشونه هایی از غار نشینی دیده شده، بنا ها و آسیاب هایی تاریخی داره که نشون میده تعداد ساکنین این محله زیاد بوده و از زیبایی های دیگه ی کول چپ باغ های چشم نواز و پربار انار و انگوره که خنکای خودشون رو بر سر مسافران و گردشگران هم پهن کردند.
براساس آنچه از گفته های پیشینیان بر می آید در گذشته این تنگه گوشه ای دنج و با ضریب امنیت بالا بوده که ساکنین آن می توانسته اند به دور از چشم دشمنان آسوده خاطر به زندگی روزمره خود ادامه دهند.
علاوه بر چشم اندازهای بی نظیر طبیعی که چشم هر بیننده را به تفکر در خلق چنین آثاری توسط خالق وا می دارد این منطقه دارای چندین آسیاب بوده که آثار و بناهای آنها هم اکنون هم برپایند و این مهم نشان دهنده تعدا کثیر ساکنین بوده است.
به واسطه بافت سنگی آهکی غارهایی در دل صخره ها به وجود آمده که هم اکنون نیز مورد استفاده قرار می گیرند.
از نظر تقسیمات کشوری کول چپ جزء حوزه شهرستان پلدختر و از نظر جغرافیای انسانی طوایف بالاگریوه "میردریکوند ،کول چپی ، رشنودر آن ساکنند.
از شگفتیهای دیگر روستای کول چپ میتوان به غارها و پدیده “آستالتیکها” و “آستالاگمیتها” اشاره کرد. از صخرههای گچی و آهکی آب به صورت قطره قطره میچکد و پس از تبخیر شدن، رسوبات آهکی شکل میگیرند. اين رسوبات به مرور زمان قندیل بسته و از سقف آویزان میشوند، این پدیده “آستالاکتیک” نام دارد و این رسوبات آهکی بعضی مواقع به روی کف غار چکه میکنند و همچون میلههای استوانهای و مخروطی روی کف غار شکل میبندند که این پدیده نیز، “آستالاگمیت” نام دارد.
با گذشت سالهای بسیار این استوانهها و قندیلها به قدری قد کشیده و بلند میشوند که به یکدیگر متصل میگردند.
این منطقه محل مناسبی برای علاقهمندان به زمینشناسی و ژئوتوریسمه و وجود آثار تاریخی در این منطقه نشان از زندگی غارنشینی ساکنین گذشته این منطقه میباشند.
لازم به ذکر است دره کول چپ یکی از “گرند کانیون”های (ژرف دره) ایران است.
اگر قصد سفر به خرمآباد با هدف بازدید از روستای کول چپ را دارید پیشنهاد میشود دراسفند ماه و فصل بهار سفر کنید. وجود باغهای ی انار زیبایی خاصی به کول چپ بخشیده و در هر فصل با رنگی خاص زینت بخش این تنگه رویایی هستند و منبع ارتزاق ساکنین شده اند
سمندر لرستان گونه نایاب و در حال انقراضی است که تنها در مناطق جنوبی استان لرستان یافت می شه و خوشبختانه کول چپ به عنوان یکی از زیستگاههای این گونه نادره که در سالیان اخیر با کمک سازمان حفاظت محیط زیست مورد لطف و پاسبانی قرار گرفته
کسانی که به دفعات زیاد به خرم آباد سفر می کنند، میدانند که لرستان به آبشارهای زیبا معروف است و در کول چپ آبشارهای کوچک و بزرگ فصلی به صورت پلکانی به سمت پایین سرازیر هستند و در اطرافشان حوضچههای به وجود میآورند. آبشار زیبا و زلال کول چپ نیز یکی از این آبشارها است که بسیار معروف است و از بالای یک تخته سنگ بزرگ جریان دارد. ارتفاع آبشار 923 متر از سطح دریا میباشد و جریان آب آبشار از میان کوهها نیز منظرهای چشمگیر و فوقالعاده دارد آب آبشار به قدری زلال و شفاف است که به بلور شباهت دارد. باغهای اطراف کول چپ پر از انار و انگور هستند و از مسافران میزبانی میکنند
شناخت طبیعت بکر و زیبا ، گشت و گذار در طبیعت و شکر گذاری خداوند از توصیه های الهی است .
نویسنده: خانم مهناز رحمانی مهر
ویراستار: علی مرادی کاکاوندی