پخش زنده
امروز: -
سیرکاران طارمی ، یک دل سیر گله دارند.
به گزارش خبرگزاری صداوسیما مرکز زنجان؛هرساله اواخر اردیبهشت ماه زمان به وقت برداشت سیر درطارم هستش ،وحالا این بوی سیره که مشام مردم را از مزرعه تا بازار سیر می کند.
سپیده دم یک روز بهاری 29اردیبهشت ماه مسیر اکیپ خبری ما هندوستان ایران، طارم هستش مسیری که زیبایی کرانه جاده های سرسبزش زمان را هم به سکون وا می دارد.
این روزها در طارم زیبا چهار فصل سال را دریک قاب تصویر میشود دید.
در نگاه به سمت غربی این منطقه هنوز هم کلاه کوه های به هم پیوسته اش سفیدی خود را دارد ،این درحالی است که درپایین دست طارم کشاورزان کوشای این منطقه درحال کاشت محصول طالبی هستند .
دلربایی طارم طوری هست که طولانی ترین مسیر را هم کوتاه وکوتاه تر میکند به طوریکه ما درمزرعه سیر آقای نقیلو به خود می آییم.
مزرعه ای سه هکتاری سیره که تقریبا نیمی از محصول آن برداشت شده است.
آقای نقیلو در حالی دل ودماغ خوشی نداره از قیمت پایین این محصول گلایه مند است،او میگوید اگه مجبور نبودم زمین را خالی کنم محصول را همینطوری رها می کردم.
این را هم بگم که قرار است آقای نقیلو مثل 2 هزار بهرهبرداردیگر طارمی در یک هزار و 800 هکتار وسعت کشت این محصول درطارم پس از برداشت این محصول زمینهای خودشون را بلافاصله زیر کشت محصول طالبی ببرند.
مدیر جهاد کشاورزی شهرستان طارم که با قرار قبلی درمزرعه آقای نقیلو حاضراست پیشبینی می کند امسال72 هزار تن سیر از مزارع این شهرستان برداشت شود.
به گفته اسکندری سیر تولیدی این شهرستان به عنوان دومین تولیدکننده سیر در کشور، با توجه به کیفیت بالایی که دارد همه ساله علاوه بر تامین نیاز داخلی به کشورهای روسیه، آذربایجان و کشورهای حوزه خلیج فارس صادرمیشود.
گل صحبت ما آنجایی است که کشاورزان روزه دار همسایه آقای نقیلو به جمعمان اضافه می شود اون هم با دلی سیر ازنداشتن سود دهی محصول سیر.
آنها از انباشت محصولاتشان در میدان بار شهر می گویند.
** قیمت خرید سیر برای کشاورزان مقرون به صرفه نیست
با تعدادی از کشاورزان به میدان میوه و تره بار طارم که به بازار دستجرده شهرت یافته راهی می شویم، بازار کساد سیر طارم مشکل اغلب آنهاست.
قیمت سیر امسال در بهترین حالت هر کیلویی 20 هزار ریال است که برای بهره برداران طارمی با وضعیت اقتصاد ی موجود مقرون به صرفه نیست.
**هزینه های درخواستی برداشت سیر توسط کارگران غیربومی بسیار بالاست
والبته نیروی کار، گران هم یکی دیگر از مشکلاتی است که سیرکاران با آن دست به گریبان هستند.
شفیعی یکی دیگر از سیرکارانی است که با ناراحتی می گوید:روزانه 10کارگر دارد و باهزینه کردهای خود حتی فروش روزانه محصول برداشتی کفاف هزینه ها را نمی کند.
بازار دستجرده در شهرستان طارم یکی از پررونق ترین بازارهای کشاورزی در استان و حتی در کشور برای فروش محصول سیر محسوب می شود، به طوری که روزانه بیش از هزار تن سیر در این بازار دادوستد میشود .
شفیعی یکی دیگراز کشاورزان اهل روستای ونیسر شهرستان طارم در مورد قیمت فروش سیر میگوید: قیمت فعلی سیر بسته به کیفیت آن، از 10 هزار ریال تا 20 هزار ریال است که با توجه به هزینه های کشت، داشت و برداشت این محصول، برای کشاورزان مقرون به صرفه نیست و این محصول برای کشاورزان طارمی سودی حاصل نمی کند.
دربازار دستجرده تا چشم کار می کنه نیسانها وکامیونهای پرازسیره واما آنچه به چشم نمیاد نبود نظارت و کنترل در بازار سیرهستش.
این یکی از مشکلات اصلی بازار این محصوله که همه سیرکاران از اون گلایه داشتند.
پیرمردی موسپید که از چهره آفتاب سوخته وخمیده اش پیداست که پیش از65سال از خداعمر گرفته برگی تازه از دفتر قطور مشکلات سیرکاران باز میکنه.
اومیگوید اینجا واسطه ها ودلال ها هستند که برحاصل دست رنج چند ماهه کشاورزان قیمت گذاری می کنند و کشاورزان به عنوان فروشنده هیچ نقشی در تعیین قیمت ندارند.
مشکل سیرکاران طارمی در این حوزه را تلفنی با نوری رییس تعاون روستایی استان درمیان گذاشتم ،نوری از آغاز اجرای طرح حمایتی خرید تضمینی سیر از این کشاورزان خبرداد،تلفنم روی آیفون بود ونیازی به انتقال حرفهای آقای نوری به کشاورزان نبود هرآنچه که او گفته بود کشاورزان شنیدند.
صفری یکی از سیرکاران طارمی باتایید حرف آقای نوری با تبسمی تلخ تر از گریه گفت:آقای نوری راست می گوید،تعاون روستایی روزی حدود 10تن از بازار دستجرده از قرار کیلویی 2هزار تومان سیرخرید می کند اما آیا این میزان خرید به ورود روزانه یکصد تن محصول سیر به بازار دستجرده تاثی خواهد گذاشت.
** نبود تشکلهای واحد و تعاونی سیرکاران مشکل اصلی کشاورزان فعال در بخش سیر است
پای فرماندار شهرستان طارم هم به قصه پرغصه سیرکاران طارمی باز شد.
فرماندارنبود تشکلهای واحد در این بخش برای افزایش قدرت تصمیم گیری کشاورزان در مورد عرضه محصول سیر با قیمت مناسب را یکی از مهمترین دلایل نوسانات بازار سیر میداند.
صفری، با اشاره به فروش 90 درصدی سیر طارم برای تازه خوری، خام فروشی سیر طارم را مشکل اصلی نرسیدن کشاورزان به سود مناسب را دلیل ضروری بودن دایر کردن واحد های فرآوری محصول عنوان می کند.
و فراهم کردن بستر مناسب برای صادرات این محصول هم یکی دیگراز راهکارهای برون رفت سیرکاران از این مشکل فروش آخرین نسخه فرماندار برای سیر کاران است.
او این را هم گفت که فرمانداری از هرگونه سرمایه گذاری در حیطه صادرات، فرآوری و نگهداری محصولات کشاورزی شهرستان طارم جهت ایجاد اشتتغال و ثبات قیمت فروش محصولات کشاورزی حمایت های ویژه می کند.
اما این نسخه شفا بخش شاید برای سالهای آینده تاثیر گذار باشد ولی این روزها محصول کشاورزان طارمی توسط دلالان چوب می خورد.
مسیر 120کیلومتری رفته را برای اینکه قبل از اذان ظهر به مقصد برگردیم دوباره درپیش میگیریم.
و من دراندیشه مشکلات اهالی شهرستان طارم که شغل بیش از 90 درصد کشاورزی است ومیدانم که پایان قصه سیر آغاز داستان محصولی دیگر است.
نویسنده:رضا علیزاده