پخش زنده
امروز: -
نمایشگاه آثار «خواجه اختیار منشی گنابادی» از استادان شاخص خوشنویسی قرن دهم هجری قمری شنبه شب در گناباد گشایش یافت.
به گزارش خبرگزاری صداوسیما مرکز خراسان رضوی، همزمان با آغاز هفته میراث فرهنگی با حضور مسوولان و علاقمندان به هنر، 50 اثر خوشنویسی خط تعلیق از این هنرمند در موزه مردم شناسی گناباد به صورت دائمی در معرض دید عموم گذارده شد.
فرماندار گناباد در مراسم گشایش این نمایشگاه گفت: خواجه اختیار منشی گنابادی از مفاخر مهم این منطقه به شمار می رود که زنده نگهداشتن یاد و تبیین تلاشهای وی در هنر خوشنوسی، ضرورت حفاظت از میراث معنوی است.
حامد قربانی افزود: گناباد با توجه به موقعیت خود، ظرفیت ها و جاذبه های تاریخی و غنای فرهنگی بسیار دارد و باید از ظرفیت مردم و تشکل های مردم نهاد برای حفظ آثار تاریخی و بزرگداشت مفاخر این منطقه بهره گرفت.
رئیس اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی گناباد نیز گفت: خواجه اختیار منشی گنابادی به عنوان بزرگترین تعلیق نویس ایران در قرن دهم هجری، منشاء تحول و توسعه کمی و کیفی خط تعلیق در طول تاریخ بوده است.
حمیدرضا مهدوی مقدم افزود: این استاد مشهور خوشنویسی در نیمه دوم سده دهم هجری در هرات به خوشنویسی اشتغال داشت و آثار فراوان از وی در موزه ها، کتابخانه ها و مجموعه های خصوصی ایران و جهان به یادگار مانده است.
خواجه اختیارالدین منشی گنابادی یکی از خوشنویسان بزرگ قرن دهم هجری و بزرگ ترین استاد خط تعلیق در ایران بود که مدت 30 سال در دربار سلطان محمد خدابنده فرزند اول شاه طهماسب صفوی به نوشتن نامه های وی اشتغال داشت.
بسیاری از محققان تحول و توسعه کمی و کیفی خط تعلیق را مرهون تلاش های این هنرمند دانسته اند که زمینه ساز پیدایش خط نستعلیق و شکستة نستعلیق شده است.
خط تَعلیق یا ترسل اولین شیوه از خوشنویسی فارسی است که خاص ایرانیان و با توجه به ذوق و روحیه ایرانی بهوجود آمده و آن را میتوان نخستین خط کاملاً ایرانی دانست.
خط تعلیق بیشتر به عنوان خط تحریری و برای نوشتن نامهها و فرمانهای حکومتی بهکار میرفته است.
28 اردیبهشت لغایت سوم خرداد ماه، هفته میراث فرهنگی نامگذاری شده است.