پخش زنده
امروز: -
همزمان با برگزاری چهاردهمین نمایشگاه بین المللی قرآن و عترت مشهد، سنت دیرین پرده خوانی و سحرخوانی اجراء شد.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما، مرکز خراسان رضوی،همزمان با برگزاری چهاردهمین نمایشگاه بین المللی قرآن و عترت مشهد، سنتهای دیرین مردم خراسان در قالب پرده خوانی و سحرخوانی با اجرای هنرمندان این عرصه در یادها زنده و فرهنگ و آداب و رسوم این سرزمین با آواز و حرکاتی هنرمندانه به همگان نشان داده شد.
رئیس گروه هنری اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی خراسان رضوی گفت: 20 غرفه از چهاردهمین نمایشگاه بین المللی قرآن و عترت مشهد به نمایش آثار و محصولات هنری با موضوع فرهنگ قرآنی اختصاص دارد.
جواد روشندل افزود: در کنار نمایش آثار هنری، برنامه های نمایشی مانند تئاتر خیابانی، پرده خوانی قصه های قرآنی و سحرخوانی هر شب از ساعت 23 تا 24 در محل نمایشگاه بین المللی مشهد با حضور پیشکسوتان و هنرمندان جوان این عرصه به اجرا در می آید.
وی درباره پیشینه سحرخوانی در خراسان گفت: پیشتر در خراسان به سحرخوانی 'شوخوانی' به معنای 'شب خوانی ' نیز می گفتند و هدف از اجرای این برنامه بیدار کردن مردم برای سحر بود زیرا در آن زمان ابزار الکترونیکی وجود نداشت لذا سحرخوانان در ماه رمضان نقش مهمی ایفا می کردند.
رئیس گروه هنری اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی خراسان رضوی گفت: دو ساعت قبل از اذان صبح، هر فردی که صدای خوشی داشت بر بلندای بام خانه خود یا بام مسجد قرار می گرفت و اشعاری را در مدح و نعت خداوند، یا حضرت علی (ع) و سایر ائمه معصومین (ع) می خواند و از آنجا که سحرخوان شعر خود را با نام خداوند آغاز می کرد به سحرخوانی، ستایش خوانی نیز گفته می شد.
روشندل افزود: در کنار سحرخوانان، افرادی بودند که ساعتی قبل از سحر در کوچه ها و محلات به راه افتاده و برای بیدار کردن مردم بر چلیک که مشابه طبل امروزی است می کوبیدند.
روشندل ادامه داد: با آمدن فناوری به خانه های مردم اندک اندک نقش سحرخوانان در ایام ماه رمضان کمرنگ شد و امروزه فقط در برخی روستاها، سحرخوانان از بلندگوی مساجد سحرخوانی می کنند.
روشندل افزود: همزمان با چهاردهمین نمایشگاه بین المللی قرآن و عترت مشهد، از استادانی مانند استاد باغبان و هنرمندان جوان برای سحرخوانی و از سه پرده خوان برجسته استان برای پرده خوانی شبانگاهی بهره گرفته شده است.
چهاردهمین نمایشگاه بین المللی قرآن و عترت مشهد با 700 غرفه در 18 هزار مترمربع فضای نمایشگاهی و با حضور فعالان قرآنی 20 کشور تا چهاردهم ماه رمضان در محل دائمی نمایشگاههای بین المللی این شهر برپاست.