پخش زنده
امروز: -
اتحادیه اروپا درپی یافتن راه های تازه ای برای گسترش استفاده از یورو و مقابله با سلطه جهانی دلار آمریکا است
به گزارش سرويس بين الملل خبرگزاری صداوسیما خبرگزاری رویترز در گزارشی به قلم فرانچسکو گواراسیو از بروکسل نوشت: مقامات ارشد اتحادیه اروپا روز پنجشنبه و در بحبوحه تلاش های این اتحادیه برای نجات توافق هسته ای ایران از طریق کمک به شرکت های اروپایی برای دور زدن تحریم های آمریکا اعلام کردند اتحادیه اروپا در پی یافتن راه های تازه ای برای گسترش استفاده از یورو و مقابله با سلطه جهانی دلار آمریکا است.
از آنجا که دلار ارز رایج و غالب جهانی است، مقامات و تجار اروپایی می دانند که تهدیدات مالی آمریکا را به رغم اینکه مبانی حقوقی بحث برانگیزی دارند، نمی توان نادیده گرفت.
شرکت هایی که به تجارت با ایران ادامه می دهند در معرض قطع دسترسی به بازار آمریکا و همچنین عدم دسترسی به اعتبار مالی قرار می گیرند. بانک ها، بیمه ها و دیگر نهادهای مالی که از شرکت های ناقض تحریم های آمریکا حمایت کنند، هم در معرض تحریم قرار می گیرند.
تاثیر تحریم های آمریکا در حقیقت به واسطه جایگاه و موقعیت جهانی دلار تقویت شده است.
مقامات اروپا جدای از برخی اقدامات محدود از جمله ایجاد یک سازوکار مالی ویژه مبادله کالا به کالا موسوم به اینستکس برای تداوم تجارت با ایران در حقیقت یک چشم انداز بلندمدت را می بینند و در صدد یافتن راه هایی برای به چالش کشیدن موقعیت دلار هستند.
برونو لومر وزیر دارایی فرانسه در نشستی در بروکسل ضمن تاکید بر اینکه سیاست آمریکا در قبال ایران باعث شروع تلاش های تازه ای در این زمینه شده است گفت: «نقش بین المللی قویتر برای یورو یک اولویت کلیدی برای ما است.»
لومر در کنفرانس کارشناسان مالی اروپا گفت: «من نمی خواهم شرکت های ما از تصمیم های آمریکا که مورد قبول ما نیست آسیب ببینند.»
دلار در اغلب بخش های نظام پولی جهانی نقش مسلط و غالب را دارا است به نحوی که حدود شصت درصد تمامی ذخایر ارزی خارجی، بدهی های ملی و وام های بین المللی را به شرکت های چند ملیتی تشکیل می دهد. این در حالی است که سهم یورو در همین بازارها حدود بیست درصد برآورد می شود.
اصلاح حکمرانی منطقه یورو با صدور بدهی مشترک و ضمانت های مشترک قویتر برای نجات بانک های رو به ورشکستگی به باور بسیاری مهمترین مسیر برای تقویت جایگاه یورو است.
اما اختلاف نظرها میان نوزده دولت عضو منطقه یورو سال ها است که مانع دستیابی به این پیشرفت ها شده است.
در نتیجه مقامات اروپایی در حال بررسی راه های تکمیلی برای تقویت جایگاه جهانی یورو هستند.
والدیس دامبروسکیس کمیسیونر ارز مشترک اروپایی در نشست کارشناسان مالی اروپا گفت: «زمان آن فرا رسیده است که نقش بین الملل یورو را تقویت کنیم چرا که یورو یکی از بهترین ابزارهایی است که برای حمایت از ارزش های اروپایی در خارج در اختیار داریم.»
دامبروسکیس گفت کمیسیون اروپا به عنوان بازوی اجرایی این اتحادیه از توسعه یک سامانه پرداخت فوری در سراسر اتحادیه اروپا که می تواند سهم سی و پنج درصدی یورو را در تراکنش های مالی جهانی افزایش دهد و سلطه دلار را در پرداخت های کارتی به چالش بکشد، حمایت می کند.
بانک مرکزی اروپا زیرساختی را برای پرداخت های یورو آن هم تنها در چند ثانیه فراهم کرده است اما بانک ها تا کنون در پیوستن به آن از خود اکراه نشان داده اند و بیشتر مایل به جانبداری از سامانه های پرداخت ملی هستند.
اتحادیه اروپا همچنین در حال گفتگو با دیگر کشورها از جمله اوکراین و هند به منظور تسویه بخشی از بدهی ها به یورو است.
کمیسیونر ارز مشترک اروپا گفت این اتحادیه به دنبال یافتن ابزارهایی برای ایفای نقش گسترده تر در بازارهای انرژی است.
اروپا به رغم آنکه بزرگترین وارد کننده نفت و گاز در جهان است اما هر ساله تنها ده درصد تراکنش های صورت گرفته در بازارهای انرژی آن به یورو صورت می گیرد.
بروکسل در حال وارد آوردن فشار به دولت ها و شرکت های اروپایی برای استفاده از یورو در قراردادهای انرژی به خصوص در حوزه گاز است که عمدتا هم از روسیه وارد می شود.
مارکو پیردا معاون امور دولتی در شرکت ایتالیایی نفت و گاز انی (ENI) گفت این امکان وجود دارد که اروپا بتواند متحدی غیر منتظره در مسکو پیدا کند چرا که شرکت های گازی روسیه سال ها است که در خصوص جایگزینی دلار در قراردادهای خود ابراز تمایل کرده اند.