به گزارش خبرنگار
خبرگزاری صدا و سیما؛ این نشست با حضور آیدین آغداشلو تصویرگر شاهنامههای خطی، مهدی حسینی نقاش و عضو پیوسته فرهنگستان هنر و بهمن نامور مطلق، سرپرست دانشگاه هنرهای سنتی استاد فرشچیان و اهالی هنر برگزار می شود.
کتاب شاهنامه ابراهیم سلطان نوشته فیروزه عبدالله یوا و چارلز ملویل با ترجمه اکرم احمدی توانا است که مؤسسه تألیف، ترجمه و نشر آثار هنری (متن) وابسته به فرهنگستان هنر آن را به تازگی منتشر کرده است.
نویسنده این کتاب دو ایران شناس برجسته دانشگاه کمبریج هستند که مطالعات گستردهای درباره شاهنامه و شاهنامههای مصور در این دانشگاه با راهنمایی آنان انجام شده است.
کتاب حاضر پژوهشی است که فیروزه عبدالله یوا و چارلز ملویل بر روی این نسخه خطی انجام داده و آن را با شرح حال فردوسی و جایگاه شاهنامه آغاز کردهاند، سپس شرحی از دیگر نسخ مصور شاهنامه از قرن 14 تا 17 میلادی ارائه داده و به تحلیل و بررسی نسخه خطی شاهنامه ابراهیم سلطان همراه با چاپ تصاویر آن پرداخته اند.
رونمایی از نسخههای خطی و چاپ سنگی مصور از شاهنامه
مراسم رونمایی از شش نسخه خطی و سه نسخه چاپ سنگی مصور از شاهنامه فردوسی در موزه قرآن و نفایس سازمان کتابخانهها، موزهها و مرکز اسناد آستان قدس رضوی برگزار شد.
رئیس سازمان کتابخانه ها، موزه ها و مرکز اسناد آستان قدس رضوی در این مراسم گفت: آستان قدس رضوی به لحاظ برخورداری از تعداد نسخ خطی شاهنامه رتبه نخست را در کشور دارد و اکنون 54 نسخه خطی از شاهنامه در کتابخانه مرکزی آستان قدس رضوی وجود دارد که قدیمیترین آن مربوط به دوره صفویه است که به خط نستعلیق در 549 صفحه نوشته شده است.
حجتالاسلام سیدجلال حسینی شاهنامه را زمینه ساز هویت ایرانی و متن پرمحتوایی از حکمت دینی دانست و افزود: باید شاهنامه به عنوان غنی ترین منبع هویتی ایرانیان در سطوح آموزش عالی مورد بررسی قرار گیرد.
وی افزود: محققان و پژوهشگران 15کشور در مراسم حضور دارند و حضور آنان تلاشی برای شناساندن وجود نسخه های نفیس از شاهنامه زیر پرچم حضرت رضا (ع) به دنیاست.
حسینی ادامه داد: معتقدیم که هر کتابخانه از مجموعه کتابخانه های آستان قدس رضوی باید در اختیار یکی از پژوهشگران دنیا باشد لذا آی پی دسترسی به منابع مطالعاتی این کتابخانه ها را از طریق فضای مجازی در اختیار همه پژوهشگران در سراسر دنیا قرار می دهیم.
استاد دانشگاه و فردوسی شناس برجسته خراسان نیز در این مراسم گفت: بهترین نسخ خطی و چاپ سنگی از قرآن و شاهنامه فردوسی در گنجینه آستان قدس رضوی وجود دارد و قرار گرفتن این دو کتاب در کنار هم پیوند خجسته ای است که در آن زبان فارسی با تشیع گره می خورد.
محمدجعفر یاحقی افزود: شاهنامه فردوسی تبلوری از پیوند تشیع و زبان فارسی است، فردوسی مسلمان بود و ایران اسلامی را در شاهنامه به تصویر کشید؛ به طوری که تعالیم اسلامی در این کتاب حماسی تجلی یافته است.
وی اضافه کرد: نخستین متون مدون فارسی در ایران زمین مربوط به ترجمه های قرآن کریم است که نشان از قدمت پیوند بین زبان فارسی و دین اسلام دارد و همان طور که قرآن، سراسر هنر خداوندی است، شاهنامه به عنوان غنی ترین گنجینه زبان فارسی سراسر هنر و شگفتی است.
در این مراسم تعدادی از شاهنامه پژوهان درباره اهمیت شاهنامه سخنرانی کردند و در پایان از 6 نسخه خطی نفیس و مصور شاهنامه فردوسی و سه نسخه چاپ سنگی آن در موزه قرآن و نفایس آستان قدس رضوی رونمایی شد.