در پی حوادث الفجیره و تاسیسات نفتی،
واردن آمدن ضربه سنگین به راهبرد نفتی آمریکا
حوادث اخیر علیه نفتکش ها و تاسیسات نفتی در منطقه خلیج فارس به آمریکا و متحدان آن که نفت را سلاحی در دست خود می دانند نشان داد دیگران هم می توانند از آن استفاده کنند.
به گزارش سرويس بين الملل
خبرگزاری صداوسیما، حوادث اخیر علیه نفتکش ها و تاسیسات نفتی در منطقه خلیج فارس به آمریکا و متحدان آن که نفت را سلاحی در دست خود می دانند نشان داد دیگران هم می توانند از آن به عنوان سلاح بهره برداری کنند.
به گزارش شبکه تلویزیونی المیادین، حوادث اخیر علیه تاسیسات نفتی عربستان و نفتکش ها در بندر الفجیره بازارهای جهانی نفت را به شدت تکان داد. برخی طرف ها پرسش های زیادی درباره توانایی آمریکا برای تامین امنیت حمل و نقل نفت مطرح کرده اند بخصوص که حملات اخیر مناطق نفوذ این کشور را هدف قرار داد.
به نظر می رسد سلاح نفت که آمریکا برای تهدیدات خود از آن استفاده می کرد کارآیی خود را به تدریج از دست می دهد. حادثه اخیر فجیره و حملات پهپادهای یمنی به تاسیسات نفتی عربستان سعودی ضربه سنگینی به راهبرد نفتی آمریکا وارد کرد. به گفته کارشناسان این حوادث ضربه شدیدی به امنیت حمل و نقل نفت و توانایی آمریکا برای حمایت از نفتکش ها حتی در مناطق تحت سیطره این کشور وارد کرد. ضربه دوم این حملات نیز به تاسیسات پمپاژ نفت در عمق خاک عربستان سعودی بود. برخی معتقدند این حوادث پیامی آشکار به آمریکا و متحدان آن است و به آنها نشان می دهد تسلط کامل بر منابع نفت و حمل و نقل آن شکننده شده است.
سیف دعنا استاد جامعه شناسی و مطالعات بین المللی دانشگاه ویسکانسن گفت: ”حوادث اخیر در الفجیره و عمق خاک عربستان نشان داد آمریکا و متحدان آن کنترل بر نفت را به عنوان یک سلاح از دست داده اند. این حوادث به آنها نشان داد دیگران هم می توانند از نفت به عنوان سلاح استفاده کنند.“
دودستگی در دولت ترامپ
در ادامه گزارش آمده است: کارشناسان معتقدند اعزام نیروها و تجهیزات آمریکایی به منطقه صرفا در حد جابجایی این تجهیزات است. این در حالی است که دودستگی شدیدی در دولت دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا وجود دارد و ترامپ از جان بولتون مشاور امنیت ملی خود به سبب وادار کردن وی (ترامپ) به اعزام نیروها به منطقه به شدت انتقاد کرد.
مایکل معلوف کارشناس سابق پنتاگون گفت: ”همه این اتفاقات نوعی رفتار هیستریک و برای باج خواهی است که بولتون برای ایجاد تنش های غیرضروری انجام می دهد. ترامپ نمی خواهد قبل از انتخابات 2020 وارد جنگ شود. وی همیشه آمادگی خود را برای گفتگو با رهبران ایران اعلام کرده است.“
اصرار اروپایی ها بر حفظ برجام
از سوی دیگر متحدان اروپایی آمریکا تمایلی به حمایت از دولت ترامپ علیه ایران ندارند و بر حفظ توافق هسته ای اصرار می کنند. کارشناسان معتقدند واقعیت های ژئوپلتیک و گسترش نفوذ ایران و متحدان آن و موضوع نفت عواملی هستند که مانع هرگونه اقدام متهورانه آمریکا می شود.