به گزارش خبرنگار
خبرگزاری صدا و سیما، سعید نمکی در نشست بسیج ملی کنترل فشار خون در سراسر کشور با اشاره به موفقیت های حوزه بهداشت کشور در کنترل و ریشه کنی بیماری های واگیردار افزود: اولویت بهداشت بر درمان یعنی اهمیت پیشگیری بر درمان و توسعه درمان سرپایی بر درمان بستری از اهداف پیش روی ماست لذا در اولین گام می خواهیم توجه مردم را به کنترل فشار خون جلب کنیم .
وی با اشاره به اینکه در سال گذشته ۱۰ میلیون نفر به علت فشار خون و عوارض آن در دنیا جان خود را از دست داده اند گفت : ما پیش بینی می کنیم پانزده میلیون مبتلا به فشار خون داریم .
نمکی افزود: زنگ خطر جدی تر اینکه 40 درصد مبتلایان به فشار خون اطلاعی از بیماری شان ندارند و متاسفانه وقتی با سکته قلبی مغزی یا نارسایی مزمن کلیه مواجه شوند متوجه فشار خون خود می شوند .
وزیر بهداشت با اشاره به اینکه فشار خون قاتل خاموش است،گفت: سن بالای 30 سال، سن ورود به بیماری پرفشاری خون است بنابراین باید در نخستین گام به مردم آگاهی داد .
وی به پزشکان توصیه کرد تا حتما در معاینه بیمارانشان فشار خون وی را کنترل کنند .
نمکی افزود: براساس برنامه ریزی، ما با انجام دادن این بسیج ملی ، هدفمان کاهش 30 درصدی مصرف نمک جامعه است و اینکه بتوانیم ده درصد از کسانی که برای اندازه گیری فشار خون شان مراجعه می کنند و اطلاعی از بیماری خود ندارند شناسایی شوند یعنی اگر بتوانیم فشار خون۲۰میلیون نفر را اندازه گیری کنیم هدف ما این است که ۲میلیون بیمار دارای فشار خون که از بیماری خود اگاه نیستند شناسایی شوند .
آغاز پویش (بسیج) ملی کنترل فشار خون در سراسر کشور ، روز۲۷ اردیبهشت (روز جهانی فشار خون) است و عملیات اجرایی آن از نیمه خرداد شروع می شود .از نیمه خرداد تا پایان هفته دوم تیر مراکز اندازه گیری فشار خون در سراسر کشور فعالیت خود را آغاز می کنند .
شعار این پویش «فشار خون - بدانیم و اقدام کنیم » اعلام شده است .
فشار خون عامل مرگ ۱۰میلیون نفر در دنیا در سال گذشته
وزیر بهداشت با بیان اینکه در حوزه پیشگیری باید به سراغ بیماری هایی برویم که بار بیشتری را به نظام سلامت تحمیل می کنند که فشار خون یکی از آنهاست، گفت: در سال گذشته، ۱۰ میلیون نفر در جهان به دلیل عوارض بیماری فشار خون، جان خود را از دست داده اند.
سعید نمکی در نشست خبری بسیج ملی کنترل فشار خون، با تاکید بر نقش بی بدیل رسانه ها در اطلاع رسانی برنامه ها و اقدامات وزارت بهداشت و همچنین انتقال پیام های سلامتی به جامعه، اظهار داشت: دستاوردهای حوزه سلامت در سال های ابتدایی پس از پیروزی انقلاب اسلامی، بسیار مطلوب بوده است. در آن زمان در زمینه پوشش واکسیناسیون، مراقبت از زنان باردار، ترویج تغذیه با شیرمادر ، توسعه شبکه بهداشتی و درمانی کشور و ایجاد زیرساخت های آن، به شاخص های خوبی در حوزه سلامت دست یافتیم.
وزیر بهداشت افزود: 29 سال پیش که به عنوان یکی از خدمتگزاران نظام سلامت، در سمت معاون بهداشت وزارت بهداشت، فعالیت داشتم، اداره کل بیماری های غیرواگیر را راه اندازی کردیم و نگاه ما این بود که پس از فائق آمدن بر بیماری های واگیردار، معضل شیوع بیماری های غیرواگیر به عنوان یک تهدید در حوزه سلامت، دامنگیر ما خواهد شد و با راه اندازی این اداره، درصدد بودیم که توجه مسئولان نظام سلامت به این سمت متمرکز شود و از بیماری های غیرواگیر غافل نشوند تا بار طاقت فرسای این بیماری ها به ما تحمیل نشود.
نمکی ادامه داد: اگر در آن سال ها شش بیماری مسری مهلک قابل پیشگیری با واکسن را با پنج دلار قابل ریشه کنی بود، امروزه، بیماری های قلبی - عروقی، فشار خون، ابتلا به سرطان ها، تغییر سبک زندگی، حوادث ترافیکی، دیابت، چاقی و شیوه زندگی غلط، از معضلات نظام سلامت محسوب می شوند.
وزیر بهداشت تصریح کرد: آنچه در سال های اخیر به عنوان منابع مالی به نظام سلامت تخصیص داده شده، این بود که سهم 6 درصدی نظام سلامت از GDP به بالای ۹ درصد رسیده است و براساس متوسط جهانی، نمی توان بیش از این رقم را برای حوزه سلامت در نظر گرفت و طلب کرد. بنابراین باید به سراغ کیفی کردن خدمات و استفاده کیفی تر از منابع سلامت حرکت کنیم. در این راستا نیز باید برنامه هایی را دنبال کنیم که اولین هدف، اولویت پیشگیری بر درمان است.
نمکی افزود: در حوزه پیشگیری باید به سراغ بیماری هایی برویم که بار بیشتری را به نظام سلامت تحمیل می کنند که فشار خون یکی از آنهاست. در سال گذشته، ۱۰ میلیون نفر در جهان به دلیل عوارض بیماری فشار خون، جان خود را از دست داده اند.
وزیر بهداشت ادامه داد: برآورد ما این است که ۱۵ میلیون ایرانی، مبتلا به فشار خون هستند. حداقل ۴۰ درصد از افراد مبتلا به فشار خون از این بیماری خبر ندارند که این موضوع بسیار خطرناک است؛ این افراد زمانی از فشار خون خود مطلع می شوند که با عارضه سکته مغزی، قلبی و یا نارسایی کلیه به بیمارستان مراجعه می کنند.
نمکی اضافه کرد: فشار خون به عنوان یکی از اولویت های اصلی نظام سلامت است که با توجه به آمارهای مرگ و میر ناشی از این بیماری میتوانیم آن را قاتل خاموش عنوان کنیم. در این زمینه اولین گامی که باید برداریم این است که به مردم هشدار دهیم که فشار خون آنها مهم است. در عین حال، متاسفانه برخی از پزشکان ما از دستگاه فشار خون در مطب های خود استفاده نمی کنند، لذا باید به طبیبان هم، اهمیت کنترل فشار خون را گوشزد کنیم.
وزیر بهداشت گفت : دومین موضوعی که مردم باید از آن آگاهی پیدا کنند، این است که هر ایرانی در سن بالای ۳۰ سال که سن ورود به بیماری پرفشاری خون است، باید فشار خون خود را کنترل کنند. در کنار این آگاهی رسانی، مردم ما باید از روشهای کنترل فشارخون نیز مطلع باشند، اما باید تسهیلات و زیرساختهایی را در این زمینه فراهم کنیم.
نمکی با بیان اینکه سیاست اول ما اولویت پیشگیری بر درمان است، خاطرنشان کرد: اولویت و سیاست دوم وزارت بهداشت، توسعه درمان سرپایی نسبت به درمان بستری است که ارزان ترین و در دسترسترین آن مراجعه به سطح یک ارائه خدمات است. در عین حال، مردم باید شیوه زندگی مناسبی را هم برای استمرار حیات رعایت کنند که تغذیه یکی از این موارد محسوب می شود.
وزیر بهداشت با اشاره به مصرف نمک در کشور، اضافه کرد: یکی از علل فشار خون بالا مصرف نمک است و مردم ما مصرف نمک بالایی دارند، مصرف نمک بالا در کشورمان ریشه در فرهنگ و تاریخ مردم ما دارد. ایران سرزمینی پر آفتاب است. بنابراین گذشتگان ما که کار و کشاورزی می کردند، تعریق زیادی داشتند و سدیم بیشتری را از دست می دادند و به همین دلیل باید سدیم دریافت می کردند و نمک مصرف می کردند، حال، امروز فرزندان سایه نشین ما، با همان الگوی تغذیه زندگی می کنند. بنابراین باید این الگوی تغذیه ای را تغییر دهیم.
نمکی با بیان اینکه تغییر الگوی غذایی به صورت ناگهانی میسر نخواهد شد، گفت: تغییر الگوی غذایی باید با شیوه های پلکانی انجام شود و اگر بتوانیم ۳۰ درصد مصرف نمک در جامعه را کم کنیم، اقدام بزرگی انجام داده ایم. در این زمینه باید اول به سراغ رستوران ها و آشپزخانه ها رفته و مهمتر از همه به سراغ زنان خانه برویم. قصد نداریم شعار حذف نمکدان از سرسفره ها را سر دهیم، اما اگر بتوانیم درصدی از مصرف نمک در جامعه را کاهش دهیم، بسیار مطلوب است.
وزیر بهداشت ادامه داد: اگر بتوانیم در این دوره فشار خون ۲۰ میلیون نفر را اندازه گیری کنیم و ۲ میلیون مبتلا به فشار خون جدید را شناسایی کنیم، خوب است. بعد از شناسایی موارد جدید مبتلا به فشارخون بالا، درمان و کنترل مستمر آنها نیز در دستور کار قرار دارد.
نمکی با تاکید بر لزوم استمرار کنترل فشارخون، گفت: علاوه بر برنامه های اجرایی وزارت بهداشت، در این حوزه، اصحاب رسانه می توانند به ما کمک کنند و نقش موثری را در آگاهی رسانی به مردم ایفا کنند.
وزیر بهداشت با اشاره به برگزاری بسیج ملی فشارخون بالا در کشور، عنوان کرد: در بسیج ملی کنترل فشارخون بالا، بیشترین هدف ما، افزایش آگاهی عمومی نسبت به خطرات فشار خون بالا است. مردم باید در این زمینه آگاه شوند و به فشارخون خود به عنوان یک عامل تهدیدکننده سلامتی، توجه ویژه ای داشته باشند. این امر در مردان ضرورت بیشتری پیدا می کند؛ چراکه در کشورهایی مانند ایران، مردان به چکاپ های دوره ای کمتر از زنان اهمیت می دهند.
نمکی با بیان اینکه بسیج ملی فشارخون، اولین گام بسیج بهداشتی وزارت بهداشت در سال 98 محسوب می شود، افزود: بعد از پویش ملی فشار خون، بسیج ملی دیابت، چاقی، جمعیت و سبک زندگی صحیح در دستورکار وزارت بهداشت قرار دارد.
وزیر بهداشت افزود: مسلم است که در این مرحله همه مشکلات فشار خون کشور حل نمی شود و به یک باره نمی توان یک موضوع را نهادینه کرد، اما، این گام، در واقع شروعی برای کنترل یکی از معضلات خطرناک سلامتی انسان ها محسوب می شود. با این حرکت، قصد داریم آگاهی اجتماعی را افزایش دهیم و برنامه هایی را تدوین کنیم که تداوم این طرح ملی، حفظ شود.
نمکی در ادامه این نشست، در پاسخ به سوالی درخصوص نقش نیروهای بهداشت، در برگزاری کمپین های ملی، گفت: نیروهای بهداشتی پیشگامان عرصه سلامت و خط مقدم خدمت هستند. البته این بدان معنا نیست که پرستاران و ماماها در مقوله پیشگیری کار نکنند، اما اولویت با نیروهای بهداشت است.
وزیر بهداشت در پاسخ به سوالی درخصوص سلامت نان ها، عنوان کرد: ما در حوزه غذا بسیار کم کار کرده ایم. در گفتار بزرگان همواره تاکید شده که اگر در مملکتی بر روی آب و غذا و هوا و خاک، خوب کار شود، آن مملکت مشکلی نخواهد داشت، اما کشور ما در این حوزه ها همچنان دچار مشکلاتی هستیم.
نمکی با بیان اینکه گفته شده ۵۰ درصد نمک نان تا سال ۹۷ کم شده است، ادامه داد: به نظر می رسد، هنوز نمک نان ها بالا بوده و علت آن سست بودن آرد است. بنابراین باید روی کیفیت آرد کار کنیم؛ چراکه قوت غالب مردم به دلیل بالا رفتن قیمت برنج، نان است و باید روی کیفیت نان کار کنیم و کیفیت طبخ و جداسازی سبوس را ارتقا دهیم.
وزیر بهداشت در پاسخ به سوالی درخصوص بودجه حوزه پیشگیری و بهداشت، گفت: ما در کشور مشکل کمبود منابع نداریم، بلکه مشکل ما مدیریت منابع است. در عین حال، باید توجه کرد که وزارت بهداشت حداقل تاثیر را در پیشگیری از بیماری های غیر واگیر دارد و نقش عمده را آموزش در مدارس و خانواده ها ایفا می کند.
نمکی افزود: اعتقاد من این است که مملکت را باید با همین منابع مدیریت کنیم. هنر مدیران این است که با منابع محدود مملکت را اداره کنند. در حال حاضر، ما با پول هشت تخت بیمارستانی، در حال راه اندازی ۴۰۰ خانه بهداشت عشایری هستیم تا نگران سلامت زنان باردار و واکسیناسیون کودکان شان نباشند.
وی گفت : بیش از ۳ هزار تخت بیمارستانی ضریب اشغال ۱۵ تا ۳۰ درصدی دارند و این به آن معنا است که شاید می توانستیم این منابع را در بهداشت صرف کنیم و قطعا اثربخشی بیشتری داشت.
وزیر بهداشت در پاسخ به سوالی درخصوص تبلیغات کالاهای مضر سلامت در صدا و سیما، گفت: تبلیغات باید براساس پروتکل های وزارت بهداشت انجام شوند. من به عنوان وزیر بهداشت، خطی و سیاسی سخنی نمی گویم؛ چراکه بنده، وزیر بهداشت تمام مردم ایران اعم از اصول گرا و اصلاح طلب، مسلمان، مسیحی و کلیمی هستم و وزارت بهداشت را به لوکوموتیو سیاست گره نمی زنم؛ . در تبلیغات اگر مواردی خلاف پروتکلهایمان باشد، حتما تذکر خواهیم داد و زبان دوستی و رفاقت را به زبان خصومت ترجیح می دهیم. ما آنچه را که به نفع سلامت است به کمک اصحاب رسانه و صدا و سیما پیش می بریم.
نمکی در پاسخ به سوالی درخصوص وضعیت استفاده از روغن پالم در مواد لبنی، اظهار کرد: آن زمان که بحث پالم سر و صدا کرد، موضوع یک پیام بهداشتی نبود. باید توجه کرد که یک درصد پالم در لبنیات هیچ عارضه ای ندارد و اگر هم داشته باشد، عارضه آن کمتر از این است که مردم لبنیات مصرف نکنند.
وی گفت : مطرح کردن این مسائل، فقط باعث ضربه به کارخانه های لبنیات و وحشت مردم دچار پوکی استخوان از مصرف لبنیات شد و هیچ پیام بهداشتی مفیدی در پی نداشت.
وزیر بهداشت افزود: درخصوص مباحث مربوط به روغن پالم همکاران ما درتلاش هستند تا کاملا این ماده حذف شود. اگر گزارشی وجود دارد مبنی بر اینکه پالم از مسیرهایی وارد می شود که ما اطلاعی نداریم، حتما به وزارت بهداشت اعلام شود.
نمکی با بیان اینکه واردات پالم تحت کنترل قانونی بوده و به طور کلی پالم از لبنیات حذف شده است، گفت: اثبات شده که روغنهایی مثل پالم و اشباع در افزایش چربی بد نقش دارند، اما یک حد و آستانه هم دارند.
نمکی افزود : یک درصد کره حیوانی یا پالم در لبنیات عامل زیان ده و مخرب نیست و بر عکس نخوردن یک پیاله ماست به مراتب خطرناک تر است. قطعا مصرف بالای روغن پالم یا جامد قطعا زیان آور است، اما استرس و روان پریشی امروز بیشتر از پالم به مملکت آسیب می زند.
وزیر بهداشت تاکید کرد: مصرف انبوه روغن پالم زیان آور است، اما در سطحی که اجازه دادیم در کشور در صنعت شیرینی و بستنی مصرف شود، مشکلی ندارد و همه استانداردهای جهانی هم آن را پذیرفته اند. به عنوان مثال، متاسفانه غولی از کلسترول ساخته ایم که مردم از مصرف موادی چون تخم مرغ فرار می کنند و مصرف تخم مرغ در ایران یک پنجم مردم آمریکا است، در حالی که اگر تحرک مناسب داشته باشیم و استرس مان کم شود، روزی یک عدد تخم مرغ مضر نیست.
نمکی، درخصوص پایش سلامت آب های معدنی نیز گفت: همکاران ما مرتبا پایش و نمونه برداری انجام می دهند. امسال ۳ هزار اکیپ بهداشتی برای نظارت بر سلامت مواد غذایی فعال بودند و امروز نظارت بر مواد غذایی و سلامت آن ها بهتر شده و در پایان سال ۹۸ هم، بهتر می شود.
وزیر بهداشت در بخشی از سخنان خود با اشاره به افزایش قیمت مواد غذایی و احتمال کاهش مصرف ریزمغذی ها، گفت: اینکه افزایش هزینه های موادغذایی موجب بالارفتن هزینه های خانوار و جایگزینی مواد غذایی مغذی با شکم پرکن ها شده است، بیراه نیست. در این زمینه، موضوع را به عنوان عامل موثر در سلامت در دولت مطرح کرده ام و قرار شد، برای اقشار کم درآمد سبد تغذیه ای حمایتی تدارک دیده شود .
آغاز مرحله اجرایی بسیج ملی کنترل فشار خون از نیمه دوم خرداد
معاون بهداشت وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی از آغاز مرحله اجرایی بسیج ملی کنترل فشار خون از نیمه دوم خرداد خبر داد و گفت: اندازه گیری فشار خون ۲۰ میلیون ایرانی در گروه سنی ۳۰ سال به بالا به منظور آگاه سازی و ارجاع به پزشک و شروع درمان از برنامه های بسیج ملی کنترل فشار خون است.
علیرضا رییسی در نشست خبری بسیج ملی کنترل فشار خون در سراسر کشور که با حضور وزیر بهداشت درمان و آموزش پزشکی برگزار شد، گفت:با دستور وزیر بهداشت، شورای راهبری فشار خون به ریاست وزیر بهداشت تشکیل و اعضای آن که متشکل از معاونان وزارت بهداشت هستند برگزار شد. همچنین این شورا دارای ۷ کارگروه بوده و در سطح دانشگاه های علوم پزشکی کشور نیز، ستاد اجرایی بسیج ملی کنترل فشار خون به ریاست روسای دانشگاه ها تشکیل شده است.
معاون بهداشت وزارت بهداشت با اشاره به مشارکت همه دستگاه ها و نهادهای مرتبط با حوزه سلامت در اجرای این پویش، گفت: بسیج ملی کنترل فشار خون از هفته دوم اردیبهشت ( همزمان با هفته سلامت) کلید خورد و برنامه های مقدماتی این پویش آغاز شد و از نیمه خرداد عملیات اجرایی برنامه پویش ملی کنترل فشار خون آغاز خواهد شد و تا پایان هفته دوم تیر نیز ادامه خواهد داشت.
رییسی با اشاره به اندازه گیری فشار خون ۲۰ میلیون ایرانی در گروه سنی ۳۰ سال به بالا، در برنامه بسیج ملی کنترل فشار خون، گفت: آگاه سازی و حساس سازی مردم در ارتباط با فشار خون خود از اهداف این پویش است و در این پویش حدود ۲ میلیون ایرانی که از فشار خون خود آگاه نیستند، از وضعیت خود در این زمینه مطلع خواهند شد.
وی با اشاره به پایان پویش فشار خون در نیمه دوم تیر، گفت: نتایج بسیج ملی پویش فشار خون در هفته اول مهر همزمان با روز جهانی قلب اعلام خواهد شد.
معاون بهداشت وزارت بهداشت با اشاره به فعالیت نزدیک به ۲۶ هزار خانه بهداشت، پایگاه بهداشتی و مراکز جامع سلامت در کشور به عنوان زیرساخت برای اجرای برنامه پویش ملی کنترل فشار خون، گفت: همچنین هزار و 2 بیمارستان خصوصی و دولتی در این بسیج مشارکت دارند و در هزار و 201 شهر در کشور، نزدیک به ۲ هزار و ۶۰۰ پایگاه های سیار نیز، ایجاد خواهد شد.
رییسی تعداد نیروهای بکار گرفته شده در پایگاه های سیار بسیج کنترل فشار خون را ۱۶ هزار و ۵۰۰ نفر بیان کرد و گفت: تمام بخش ها و سازمان ها از جمله ارتش، سپاه، نیروی انتظامی، بسیج دانشجویی پزشکی و نظام پزشکی نیز در این پویش مشارکت دارند و امیدواریم با همه این ظرفیت ها به اهداف خود در این پویش برسیم.
وی گفت: عمده فشارسنج های مصرفی در این پویش، فشارسنج های دیجیتالی هستند و اطلاعات به صورت الکترونیک در سامانه پرونده الکترونیک سلامت ثبت خواهد شد و در نبود سیستم اینترنت و ضعیف بودن آن، اطلاعات به صورت دستی در فرم هایی که از قبل طراحی شده است، ثبت و سپس وارد سامانه می شوند.