پخش زنده
امروز: -
تولید گلاب و اسانس روغن گل محمدی در استان اصفهان بزرگترین تولید کننده این محصولات در کشور همزمان با تقارن ماه مبارک رمضان و اردیبهشت ، در حال فرآوری است.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما ، مرکز اصفهان ؛محصولاتی با رایحه خوش که علاوه بر اشتغالزایی، با توجه به کیفیت و مرغوبیت میلیون ها دلار ارزآوری برای کشور به همراه دارد.
به لطف آمدن بهار، بوی گل محمدی نه تنها در کوچه پس کوچه های شهرهای دارای گلستان های گل سرخ پیچیده است، بلکه تقارن بهار طبیعت با بهار قرآن،ماه مبارک رمضان باعث شده عطر گلاب ،عصاره استخراج شده از این گل معطر به علت خاصیت خوراکی و درمانی ،از سفره های افطاری و سحری هم به مشام برسد.
ایران خاستگاه گل محمدی در جهان
رشد 16 درصدی سطح زیرکشت گلستانهای گل محمدی در استان اصفهان
ارزآوری حدود هشت و نیم میلیون دلاری گلاب و اسانس گل محمدی استان اصفهان
مدیر امورباغبانی سازمان جهاد کشاورزی استان اصفهان گفت: این استان با تولید سالانه ده
میلیون لیتر گلاب ،قطب تولید این محصول در کشور است و بیش از 70 درصد گلاب استان در شهرهای قمصر ،نیاسر و برزک کاشان استخراج می شود.
احمدرضا رئیس زاده افزود:سالانه بیش از 6 هزار نفر در هزارو 500 واحد صنعتی،نیمه صنعتی و سنتی گلابگیری استان به طور دائم فعالیت دارند.
مدیر توسعه بازرگانی سازمان جهادکشاورزی استان اصفهان هم میزان ارزآوری پارسال صادرات حدود دو میلیون و 680 هزار کیلوگرم گلاب استان را حدود هشت میلیون و 35 هزار دلار بیان کردوگفت: این میزان فقط آمار صادراتی از گمرکات استان اصفهان است.
فرهاد حاجی مرادی ادامه داد:گلاب های استان پارسال به کشورهای هلند،آلمان،کانادا،کره
ژاپن،مالزی،سوئد،چین،کویت،امارات،قطر، بحرین، عمان، عراق و تایوان صادرشد.
وی همچنین به صادرات 54 کیلوگرمی اسانس گل محمدی استان به اسپانیا و فرانسه در سال گذشته اشاره کردوگفت:میزان ارزآوری این محصول هم بیش از336 هزار دلار است.
گزارش ابن خلدون تاریخ نگار مشهور حاکی است که در قرن 8 و 9 میلادی گلاب یکی از اقلام مهم تجاری ایران بوده که از جاده ابریشم به هند و چین صادر شدهاست.
روغن گل محمدی ، ملکه روغنها
به محصولات معطر به دست آمده از روش تقطیر گل محمدی همزمان با گلاب که با مکانیسم فراریت جداسازی شده اند اسانس روغن گل محمدی می گویند.
این روغن بیرنگ، شیرین و ملایم و از گرانترین روغنهاست. ،تولید یک لیتر اسانس این گل نیازمند استفاده از چهار تن گلبرگ است و به همین علت محصولی بسیار گرانبهاست و کیلویی 870میلیون ریال قیمت دارد.
ابو علی سینا طبیب ایرانی اسانس روغن گل محمدی را در قرن دهم میلادی تقطیر کرد.
بوی گل را از چه جوییم از گلاب
تاکنون 200 نوع رز شناسایی شده است،اما تنهادسته محدودی ازآن در تهیه گلاب استفاده میشودو راز برتری گلاب قمصر ،مرغوبیت گل های محمدی آن است.
در گلستانهای استان اصفهان با شکفتن گل های محمدی، زن و مرد و بزرگ و کوچک در دم دماي صبح از خانه بیرون میزنند و مشغول چیدن گل میشوند، گل هایی که در ساعات پیش از طلوع خورشید چیده می شوند تازه تر و گلاب تولیدی آن مرغوب تر است.
مراسم گلابگیری طبق سنت هر شهرو روستای استان اصفهان برگزارمی شود.
با تقطیر 30 کیلوگرم گل با 50 تا 80 لیتر آب،30 لیتر گلابمایه یا عطری» به دست میآید.ازتقطیر مجدد این گلابمایه، «گلاب دو آتشه یا استاندارد» تولیدمی شود این گلاب مرغوبترین گلاب با بیشترین اثر درمانی اما مزه و بویش بسیار تلختر از گلابمایه است.
از تقطیر مجدد گلاب دو آتشه، گلاب غلیظتر و بسیار معطرتری به دست میآید که آن را گلاب ناب و خالص مینامند که در بازار کمتر عرضه میشود.
گلاب به دو صورت سنتی و صنعتی استحصال می شود اما در روش گلابگیری سنتی، ابزار و ادوات خاصی استفاده میشود که برخاسته از جایگاه سنتی حاکم است.
در بیشتر خانههای روستایی قمصر،نیاسر و برزک کاشان، باغ گل محمدی، حتی کوچک و دیگهای مخصوص برای گلاب گیری وجود داردو وسایل گلابگیری در قمصر سنتی و تنها تغییراتی جزئی در جنس ابزار آن به عمل آمده است.
خواص درمانی عطر طبیعت
اردیبهشت ماه همه جای ایران بوی بهار و طبیعت احساس میشود، اما ماجرای گل و گلاب چیز دیگری است، زيبايي گلستانهای کاشان و استشمام رايحه خوش و دل انگيز آن قبل از جدا شدن ازشاخسار، مشاهده گل چيني و نيز رويت آیین گلابگیری از نزديک،هرساله باعث حضور صدها هزار گردشگر داخلي و خارجي و مراکز گلاب گيري کاشان می شود که اين موضوع باعث توسعه صنعت گردشگري و به تبع آن ايجاد اشتغال و درآمد و افزايش سطح اقتصاد شده است.
اینک که بهشت ماه های سال با ماه مبارک رمضان متقارن شده است، گردشگران و طبیعت دوستان می توانند بعد از ماه میهمانی خدا با سفر به شهرهای کامو و چوکان و جوشقان قالی، در دامنه کوه کرکس و سرزمین خوش آب و هوای قمصر که در 90 کیلومتری کاشان واقع است، از نزدیک نظاره گر گلستانهای گل محمدی و آیینهای گلابگیری باشند.
نگارنده: سیده پروین امامی