شاید اصلاً قابل تصور نباشد که در عصری که ایران به یکی از قدرتهای برتر علمی منطقه تبدیل شده است، هنوز هم برخی دانشآموزان این مرزوبوم برای تحصیل باید سختیهای بسیاری به جان بخرند و بدتر از آن دانش آموزانی به خاطر نبود مدرسه و جاده دسترسی و حتی نداشتن پول خرید کتاب ترک تحصیل کنند و در سن نوجوانی به مشاغل کارگری و چوپانی که هیچ آینده روشنی برای آنها ندارد روی بیاورند.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما مرکز کهگیلویه و بویراحمد،خبر ترک و بازماندن از تحصیل دانش آموزان در تعدادی از روستاهای بخش دیشموک شهرستان کهگیلویه را خطیب جمعه این شهر اعلام کرد.
حجت الاسلام راوند امام جمعه دیشموک در خطبه های نماز جمعه 30 فروردین 1398 با گله مندی از مسئولان استان درخصوص بازماندن دانش آموزان دیشموکی از تحصیل گفت: در همه روستاهای این بخش ، یک یا چند نفر بازمانده از تحصیل و ترک تحصیل کرده وجود دارد.
برای بسیاری از ماها که حتی شرایط زندگیمان در حد متوسط است. هضم این موضوع که دختر 7 ساله ای با لباس های مندرس و کفشهای کهنه ای که پاشنه اش سوراخ است 7 تا 15 کیلومتر مسیر خانه تا مدرسه را در آب و هوای کوهستانی در زمستانهای سرد و برفی از میان کوه و دره های عمیق طی کند تا به مدرسه برسد خیلی سخت باشد.
اینجا در کهگیلویه و بویراحمد و در روستاهای سرپره،پای پر،رود سمه و امیر آباد ولیراب در 300 کیلومتری یاسوج مرکز استان برخی دختران و پسرانی با شرایطی سخت تر از آنچه گفته شد هر روز در حالیکه گونی های خالی 10 کیلویی برنج را به عنوان کیف مدرسه بر دوش دارند از میان دره ها،کوه ها و رودخانه خروشان با خطرات فراوان می گذرند تا برای کسب علم و دانش به مدرسه ای خیلی دورتر از خانه خود بروند.
هشدار امام جمعه و بی تفاوتی مسئولان
این خبر در رسانه های استان بازتاب فراوانی داشت و با پیگیری برخی رسانه های محلی از جمله خبرگزاری صدا و سیما رئیس آموزش و پرورش دیشموک آنرا به شدت تکذیب کرد.
نوروزی در این خصوص گفت:به هیچ وجه ترک تحصیل در این منطقه وجود ندارد و این موضوع شایعه است.
اما مشاهدات عینی خلاف این را می گویند
برای مشاهده شرایط تحصیل دانش آموزان به همراه گروه خبری صدا و سیما ، راهی دیشموک شدیم.
از شهر دیشموک که هنوز هم بافت روستایی و سنتی خود را حفظ کرده است ،گذشتیم و جاده های خاکی و سخت گذر روستاهای سرگچ، سرپر،پای پر و رود سمه را در پیش گرفتیم.
در مسیر به چند دانش آموز دختر و پسر دوره ابتدایی برخوردیم که در حال بازگشت به خانه بودند.
احمد و زینب که در کلاس اول راهنمایی درس می خوانند می گویند: از ساعت4:30صبح مجبوریم مسیر حدود 15کیلومتری را که از رودخانه خروشان سِمِه و ارتفاعات پرخطر و پرتگاه های وحشتناک می گذرد برای رسیدن به مدرسه طی کنیم.
سنگلاخ بودن جاده مانع از ادامه مسیر با خودرو شد و باپای پیاده به همراه چند دانش آموز در جاده ای مالرو به سمت روستای سر پر مسیر را ادامه دادیم.
به رودخانه سمه رسیدیم با آبهای خروشان و عمیق، از این رودخانه با کمک اهالی روستا به سختی عبور کردیم.
سرعت و قدرت آب به حدی بود که حین عبور از عرض رودخانه پیرمرد تنومندی را که برای کمک به ما به آب زده بود چند ده متری با خود برد.
به روستای سمه رسیدیم با کمترین امکانات زندگی که منبع درآمد مردمانش دامداری و کشاورزی است.
روستاهای امیرآباد،رود سمه، پایپره و لیراب با جمعیتی افزون بر هزار نفر و حدود 200 خانوار در منطقه دیشموک واقع شده اند.
اهالی از نداری ها و مشکلات فراوانشان به علت نبود جاده،پل ارتباطی و نبود مدرسه گفتند.
غرق شدن 8 نفر در چند سال اخیر در رودخانه سمه
نبود امکانات از یک سو و گذر رودی بزرگ از کنار روستاها به مشکل بزرگی برای اهالی تبدیل شده است به گونهای که گذر از آب سرد با امواج خروشان برای رفتن به مدرسه و کسب دانش، خطر غرق شدن و خداحافظی همیشگی با دنیا، درس و مشق را دو چندان کرده است.
به گفته اهالی در چند سال اخیر به علت نبود پل ارتباطی 8 نفر از زنان این روستا هنگام عبور از رودخانه غرق و بسیاری از کودکان هم مصدوم شده اند و ترس از غرق شدن به کابوسی همیشگی برای آنان تبدیل شده است.
پل ارتباطی این روستاها چندین سال است نیمه تمام مانده و در برنامه ریزی مسئولان و متولیان امر نیز اولویتی ندارد.
بی تفاوتی مسئولان برای رفع مشکل
نصیری مدیرکل حمل و نقل جاده ای استان گفت:متولی ساخت جاده و پل این منطقه در حیطه کاری این اداره نیست و مربوط به حوزه راه و شهر سازی است.
نژاد صفوی مدیرکل راه و شهرسازی هم گفت:این موضوع ربطی به این اداره ندارد و در حوزه اختیارات راهداری است.
درحالی که مسئولان پاسخ قانع کننده ای برای رفع مشکل نمی دهند دانش آموزان روستاهای پایپر، رودسمه و دیگر روستاها به دلیل نبود مدرسه دوره راهنمایی( متوسطه اول) در روستاهایشان مجبور به ترک تحصیل و خانه نشینی شده اند.
آرزوهای بر باد رفته اهالی روستاهای سمه،سرپره و پای پر
فتی خستونه از اهالی روستای رود سمه گفت: 20 سال است که اهالی این روستاها با چنین مشکلی دست به گریبان هستند.
وی افزود: تا زمانی که مسئولان متولی شهرستان کهگیلویه تمهیداتی برای ساخت یک پل بر روی این رودخانه به کار نگیرند این مشکل همچنان پا بر جا خواهد ماند.
کا عبدی 55 ساله و از اهالی پای پره هم با بیان اینکه 8 فرزند دختر و پسر دارد که 7 نفر از آنها ترک تحصیل کرده اند می گوید:حال که خود از درس خواندن محروم شده ام آرزویم این بود فرزندانم درس بخوانند و به جایی برسند تا مثل من مجبورنباشند در فقر و نداری زندگی خود را بگذرانند.
وی افزود: دخترانی که ترک تحصیل می کنند در سن 12-13 سالگی به خانه بخت می روند.
ماه بس دختر 13 ساله ای که گوسفندان را به چرا آورده است گفت:در حالی که در این ساعت از روز باید در کلاس درس باشم اما چوپان هستم و غم درس نخواندن را همیشه با خود دارم.
کا محمد زمان 60 ساله نیز می گوید:چگونه اجازه بدهم دختری که به سن تکلیف رسیده 15 کیلومتر را در کوه و بیابان برای رفتن به مدرسه طی کند.
وی افزود:آینده شغلی پسرانی که امکان ادامه تحصیل ندارند تاریک تر و نگران کننده تر است.
سال ششم ابتدایی برای برخی کودکان 12-13 ساله بخش دیشموک پایان تحصیل و آخرین مقطعی است که یک دانش آموز این منطقه می تواند به آن دست یابد.
سبزعلی جوان 32 ساله ای که دو فرزند پسر دارد و خودش هم چوپان روستایشان است با حسرت و آه از نابودی آرزوهایش گفت و ادامه داد: حدود 19 سال پیش به همین دلایل ترک تحصیل کردم و به شدت نگران آینده پسرانم هستم.
مدیرکل آموزش و پرورش کهگیلویه و بویراحمد نرخ ترک تحصیل دانشآموزان در این استان را ۲ درصد در دوره متوسطه دوم بیان کرد و گفت: این نرخ در سال ۹۲ معادل ۵/۷ دهم درصد بود.
امید اهالی به مساعدت خیران
با وجود آنکه هرساله خبرهای فراوان از کمک خیران برای ساخت،توسعه و تجهیر مدارس منتشر می شود اما همچنان دانش آموزانی در بخش محروم و کمتر توسعه یافته دیشموک کهگیلویه به خاطر نبود مدرسه مجبور به رها کردن درس و مشق می شوند.
به گفته برخی کارشناسان ساخت خوابگاه شبانه روزی در این مناطق شاید بهترین راه حل برای جلوگیری از ترک تحصیل این دانش آموزان باشد.
در این خصوص سراغ مدیرکل نوسازی، توسعه وتجهیز مدارس کهگیلویه وبویراحمد رفتیم.
پیروز کرمی گفت: در ۵ سال اخیر ، خیران ۱۳۴ مدرسه بازیربنای ۳۴ هزار مترمربع و اعتبار ۳۵۰ میلیارد ریال در استان ساخته اند و ۶۴ مدرسه نیز با اعتبار ۴۷ میلیارد ریال در دست ساخت است.
وی افزود:دولت نیز ۱۳۸ کلاس با زیربنای ۶۲ هزار مترمربع با اعتبار ۴۳۲ میلیارد ریال در استان ساخته و ۱۳۰ طرح در دست اجرا دارد.
وی در خصوص مشکل این روستاها نیزگفت: این اداره آماده است تا با ساخت خوابگاه شبانه روزی در شهر دیشموک مشکل ترک تحصیل دانش آموزان این مناطق را رفع کند.
اما آقای نوروزی رئیس آموزش و پرورش دیشموک در خصوص تامین زمین برای ساخت این خوابگاه گفت: متاسفانه زمینی برای واگذاری در اختیار نداریم.
زارع پور مدیرکل آموزش و پرورش استان هم در پاسخ به سوال خبرنگار خبرگزاری صدا و سیما با بیان اینکه برنامه خاصی در این خصوص در دست اجرا نداریم گفت:به لحاظ مالی و تامین نیرو توان ساخت و اداره خوابگاه شبانه روزی را نداریم.
با مرور این قصه پر غصه به یاد این جملات مرحوم حسین پناهی نویسنده و بازیگر مشهور کهگیلویه و بویراحمد افتادم ،او که خود با سختی های فراوان دوران کودکی و نوجوانی خود را در روستای دژکوه بخش سوق گذراند می گوید:چه بسیار نویسندگان بزرگی در این استان بودند بدون اینکه یک کلمه بگویند و بنویسند در زیر خروارها خاک مدفون شدند و باید موقعیتی فراهم تا استعدادی شکوفا شود.
جعفر فتاحی رئیس دانشگاه علوم پزشکی اهواز،محمدناصر افشین رئیس شرکت نفت و گاز اهواز،محمدناصر نیکبخت استاندار سابق همدان،سید صفدر حسینی وزیر اقتصاد دوره خاتمی و رئیس صندوق توسعه ملی در دوران روحانی همچنین سیده فاطمه حسینی نماینده مردم تهران در مجلس شورای اسلامی همگی از همین روستاها با تحمل شرایط سخت و عبور از آبهای خروشان رود سمه به مقام های ملی رسیده اند.
بخش دیشموک در 300 کیلومتری یاسوج مرکز کهگیلویه وبویراحمد واقع شده و دارای هشتاد و شش روستا با جمعیت حدود ۲۱ هزار نفر است.
نبود راه های دسترسی مناسب عمده ترین مشکل این منطقه محسوب می شود به طوری که تعداد زیادی از ۸۶ روستای این بخش جادههای خاکی، سنگلاخی و نامناسب دارند.
در مسیر بازگشت به بخشدار دیشموک برخوردیم او هم گفت: ساخت پل ارتباطی بر روی رودخانه سِمِه به 10 میلیارد ریال اعتبار نیاز دارد.
حبیبی هم مثل اهالی روستاهای پای پره،سر پر و رود سمه از مسئولان استانی،کشوری و خیران درخواست کرد برای رفع این مشکل همت کنند تا دختران و پسران روستاهای محروم در دیشموک مجبور به ترک تحصیل و خانه نشینی نباشند.نویسنده و پژوهشگر:حدیث درفشی
رویاهای برآب رفته نوجوانان دیشموکی رویاهای برآب رفته نوجوانان دیشموکی رویاهای برآب رفته نوجوانان دیشموکی رویاهای برآب رفته نوجوانان دیشموکی رویاهای برآب رفته نوجوانان دیشموکی رویاهای برآب رفته نوجوانان دیشموکی