پخش زنده
امروز: -
بهبود فضای کسب و کار و همراه کردن این فضا با استاندارهای بین المللی مهمترین اقدامی است که دولت باید برای رونق تولید انجام دهد
احمد حاتمی یزد در گفتگوی اختصاصی با خبرنگار خبرگزاری صدا و سیما افزود: مراحل راه اندازی یک شرکت تولیدی و مراحل بعد راه اندازی مثل پرداخت مالیات دارای بروکراسیهای اداری بسیار سخت و طولانی است و این فضا برای رونق تولید مناسب نیست.
وی ادامه داد: متاسفانه بروکراسی اداری ما خسته، فرسوده و فاسد است و گاهی گرفتن برخی از موافقتها و فراهم کردن زمینههای اولیه برای راه اندازی یک شرکت تولیدی مدتها زمان میبرد و این بروکراسی اداری در ایران از نظر کندی و فساد در دنیا بی نظیر است.
این کارشناس اقتصادی با اشاره به اینکه رتبه ما در سهولت فضای کسب وکار بالای ۱۳۰ است، گفت: وقتی یک شرکت تولیدی شروع به کار میکند باز هم با واحدهای دولتی در ارتباط است به عنوان مثال برای مالیات دادن هر سال باید به اداره مالیاتی مراجعه کند و همین مالیات دادن پروسه سخت و طولانی دارد و یک مدیر عامل به جای اینکه به حل و فصل مشکلات شرکت بپردازد باید زمان زیادی را به اداره مالیات برود و آخر سر هم تا رشوه ندهد کارش درست نمیشود.
حاتمی یزد گفت: تامین مالی واحدهای تولیدی نیز از هر سمتی که باشد با مشکل روبه رو است و یک فرد تولید کننده یا با مشکلات بانک برای گرفتن وام روبه رو است و یا در ثبت شرکتها برای ورود به بورس مشکل دارد.
وی ادامه داد: تا دولت این مسائل را حل نکند نمیتوانیم انتظار رونق تولید را داشته باشیم.
حاتمی یزد با اشاره به اینکه به غیر از مسائل اداری ما با مسائل و مشکلات اقتصادی هم رو به رو هستیم، گفت: واحدهای تولیدی برای سرمایههای خود چه ارزی باشد و چه ریالی با مشکل رو به رو هستند، زیرا قانون به درستی در کشور اجرا نمیشود به عنوان مثال افرادی که وام خود را از بانکها دریافت کرده اند، طبق زمان بندی وامهای خود را پس نمیدهند و دادگاه و سیستم قضایی ما هم قادر نیست این پول را از آنها پس بگیرد.
وی ادامه داد: مطالبات معوق بانکها که هم از طرف دولت، بخش خصوصی و هم خصولتی است سر به فلک کشیده و به همین دلیل بانکها نمیتوانند تسهیلات جدید بدهند و به همین دلیل قدرت تسهیلات دهی بانکها بسیار پایین آمده است.
این کارشناس اقتصادی نبودن ثبات مقررات در کشور را معضل دیگر واحدهای تولیدی دانست و گفت: در ایران مقررات ارزی و ریالی، مقررات بانکی، مقررات شهرداری، مقررات مالیاتی و همه چیز در حال تغییر است و تا وقتی این تغییرات شدید و غلیظ است سرمایه گذار نمیتواند پیش بینی کند در چه زمینهای و تا چه حدی سرمایه گذاری کند و یا واحد تولیدی خود را تا کجا گسترش دهد و آیا قادر به صادرات خواهد بود یا خیر.
وی افزود: یکی از زمینههای رونق تولید افزایش صادرات است و در حال حاضر با افزایش ۴ برابری قیمت ارز ما میتوانیم با تسهیل مقررات صادراتی کالاهای خود را که بسیار ارزان است و قدرت صادرات دارد به کشورهای دیگر صادر کنیم.
وی با اشاره به اینکه کشور ما با تحریم رو به رو است و همین امر صادرات ما را محدود کرده است، گفت: برای حل این مساله باید بازارهای خاصی را در نظر بگیریم به عنوان مثال مبادلات تجاری با کشورهای همسایه بسیار آسانتر است و بازارهای این کشورها و بازارهای ایده آلی برای صادرات ما هستند.
حاتمی یزد گفت: در حال حاضر ودر صورتی که شرایط صادرات تسهیل شود بهترین صادراتی که به کشورهای همسایه میتوانیم داشته باشیم صادرات برق است.
وی افزود: با گسترش زمینه گردش گری که ارز آوری خوبی به همراه دارد میتوانیم نصف دیگر اقتصادمان را که در اختیار خدمات است، فعال کنیم وهمچنین به افزایش اشتغال کمک کنیم.
این کارشناس اقتصادی درباره رشد اقتصادی گفت: رشد اقتصادی در کشور ما به دلیل فشار تحریم در سال گذشته و امسال و به احتمال زیاد در سال آینده منفی خواهد بود و ما در کوتاه مدت نمیتوانیم رشد اقتصادی مثبت داشته باشیم مگر اینکه برای رشد اقتصادی اهداف دراز مدت در نظر بگیریم.
وی افزود: در صورتی که فضای کسب وکار را اصلاح کنیم شاید بتوانیم جلوی رشد اقتصادی منفی را بگیریم به عنوان مثال چین از سال ۱۹۷۲ تا الان به طور متوسط رشد اقتصادی دو رقمی داشته و ما میتوانیم با اصلاحاتی که انجام میدهیم دوباره رشد اقتصادی مثبت را تجربه کنیم.
حاتمی یزد با اشاره به اینکه نقدینگی کشور ما به رقمی حدود هزار و ۸۰۰ هزار میلیارد تومان رسیده است، گفت: این نقدینگی به سمت بازارهای هدف و واحدهای تولیدی هدایت نشده بکله فقط منجر به تورم در داخل کشور است وایجاد تورم در کشور راه حل رونق تولید نیست.
وی ادامه داد: تورم سبب ایجاد فساد و شکاف طبقاتی شده و تامین مالی واحدهای مالی نباید با افزایش نقدینگی همراه باشد بلکه باید از طریق پس گرفتن وامها و یا از طریق سرمایه گذار خارجی باشد.
این کارشناس اقتصادی افزود: روزی هزار میلیارد تومان به نقدینگی کشور اضافه میشود، ولی این رقم به تولید اضافه نمیشود و دولت باید کارآمدی اقتصاد را افزایش دهد به عنوان مثال راه وصول مالیات را به عهده یک موسسه مستقل حسابرسی قرار دهد تا بخشی از مشکلات موجود فضای کسب و کار از بین برود.
وی با اشاره به اینکه چند نرخی شدن ارز نیز سبب ایجاد فساد در جامعه میشود، گفت: ما در سال گذشته ۴۰ میلیارد دلار صادارت داشتیم که فقط ۱۰ میلیارد دلار آن برگشته است.
حاتمی یزد خاطر نشان کرد: برای افزایش کارآمدی باید روی بخش دولتی و بروکراسیهای اداری کار بیشتری انجام شود.