سردبیر روزنامه اینترنتی رای الیوم؛
صادرات هر بشکه نفت ایران سیلی بر صورت ترامپ است
عبدالباری عطوان : هر بشکه نفت ایران که از تنگه هرمز عبور میکند یک سیلی به صورت ترامپ و دولتش است
به گزارش سرویس بین الملل
خبرگزاری صدا و سیما ؛ عبدالباری عطوان سردبیر روزنامه اینترنتی «رای الیوم»، در یادداشت روز این روزنامه نوشت: نفتکش های ایران با عبور از تنگه هرمز و خلیج فارس خرامان به سوی مشتریانش در هند، چین و کره جنوبی شتابان اند. پس چه شد تهدیدهای آمریکا درباره به صفر رساندن صادرات نفت ایران؟ چرا ترامپ سکوت کرده است؟ آیا درحال بازنگری محاسباتش و عقب نشینی است یا اینکه ما منتظر حادثه غافلگیرکننده مسالمت آمیز یا نظامی هستیم؟
سه روز از اجرایی شدن تهدید آمریکا درباره متوقف کردن کامل صادرات نفت ایران و مجازات کشورهایی که به این تحریم پایبند نباشند، می گذرد، اما نفتکش های غول پیکر ایران، بی هیچ مانعی و ماننده دهه های گذشته، در حال عبور از تنگه هرمز و اقیانوس هند و رساندن نفت بهدست مشتریانش در چین، هند، کره جنوبی و ژاپن هستند.
مهم این است که نفت ایران همچنان در حال انتقال [بهدست مشتریان] است و تصمیم آمریکا برای تحریم کامل یا به صفر رساندن صادرات هنوز به مرحله اجرا در نیامده و صرفا تهدیدهای توخالی است.
چین ، هند و ترکیه بزرگترین خریداران نفت ایران هستند که آنها نیز سکوت کرده اند. همچنین دولت دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا و تندروهای آن از مایک پمپئو وزیر امور خارجه گرفته تا جان بولتون مشاور امنیت ملی آن به لاک سکوت رفته اند. مهم تر از این، بر اساس گزارش های موثق موجود، کشتیهای جنگی و غیر جنگی آمریکا هنگام عبور از تنگه هرمز در دهانه خلیج فارس، تسلیم خواسته های ایران می شوند و به همه پرسشهای ارتش (سپاه)ایران درباره محموله این کشتی ها و هویت آنها پاسخ می دهند؛ زیرا ایران طرفی است که بر این تنگه راهبردی تسلط و سیطره دارد.
درست است که برخی از کشورها مثل چین بهعنوان بزرگترین مشتری نفت ایران که روزانه 613 هزار بشکه نفت از آن خریداری می کند، براساس برخی گزارشها طی سه ماه گذشته میزان واردات خود را از ایران کاهش دادهاند، اما مهم این است که نفت ایران همچنان در حال انتقال [بهدست مشتریان] است و تصمیم آمریکا برای تحریم کامل یا به صفر رساندن صادرات هنوز به مرحله اجرا در نیامده و صرفا تهدیدهای توخالی است.
نکته جالب این است که دولت آمریکا روز جمعه تحت فشارهای قدرتهای بزرگی مثل چین، روسیه و اتحادیه اروپا تصمیم گرفت اگر آنها به همکاری هسته ای مسالمت آمیز با ایران در نیروگاههای اراک، بوشهر، فردو، و نیروگاه تحقیقاتی تهران در زمینه غنی سازی اورانیوم و تولید آب سنگین ادامه دهند، معافیتهای این پنج کشور را از هر نوع مجازات، تمدید کند. بنابراین، آیا عقب نشینی از معافیتهای هسته ای مقدمه ای برای عقب نشینی از لغو تحریمهای نفتی هشت کشور و مخالفت با تمدید آن بهشمار می رود؟ در پاسخ باید گفت که همه چیز ممکن است.
رئیس جمهور آمریکا سردرگم و اسیر دست تندروهای دولت شده است و از اجرا تصمیمات تحریک آمیزش ضد ایران یا حتی کره شمالی درمانده است، چه برسد به این که بخواهد علیه چین و روسیه اقدام کند. او وارد رویارویی مستقیم نه تنها با ایران بلکه با کشورهای وارد کننده نفت آن، از جمله قدرتهای بزرگی مثل چین، شده است و در این یادداشت کوتاه نباید شکست کودتای نظامی آمریکا را در ونزوئلا به فراموشی سپرد.
جالب است که کره شمالی دو روز قبل موشک کوتاه بردی را در دریای ژاپن آزمایش کرد که اقدام تحریک آمیز مستقیم آن پس از سفر کیم جونگ اون رئیس جمهور کره شمالی به روسیه و دیدار با ولادیمیر پوتین رئیس جمهور روسیه در شهر ولادی وستوک صورت گرفت.
پایداری ایران با برخورداری از اهرمهای فشار نظامی و امنیتی در داخل و کشورهای همسایه است، آمریکا و تحریمهای آن را با مشکل مواجه کرد و واشنگتن را در شرایط دشواری قرار داده که ابهتش را به عنوان یک ابرقدرت نابود می کند. در این باره، ادامه صادرات نفت ایران فقط یک نمونه در این زمینه است.
نمی دانیم واکنش آمریکا به این چالش آفرینی ایران چه خواهد بود، چنانکه نمی دانیم ترامپ چه زمانی سکوت خود را خواهد شکست یا در صفحه شخصی اش در «توئیتر» واکنش نشان خواهد داد؟ اما چیزی را که می دانیم این است که هر بشکه نفت ایران که از تنگه هرمز عبور می کند سیلی به صورت ترامپ و بلکه دولت و تندروهای آن است.
تحریمهای ترامپ و تهدیدهایی او سبب افزایش قیمت نفت به 75 دلار در هر بشکه شد و چه بسا سبب فروپاشی سازمان کشورهای صادر کننده نفت (اوپک) و خروج برخی کشورها و در صدر آنها ایران از این سازمان شود. همچنین ممکن است به سبب پایبند
نبودن عربستان سعودی و امارات به توافق های امضا شده بین اعضای اوپک و تسلیم شدن این دو کشور در برابر خواسته های ترامپ در زمینه جبران کمبود نفت ناشی از توقف فروش نفت ایران، بازار جهانی نفت را دچار نابسامانی کند.