پخش زنده
امروز: -
بیش از 300 تشکل کارگری در مازندران فعالیت می کنند.
به گزارش خبرگزاری صداوسیما، سلیمان کارگر روزمزد، درنکا زندگی میکند. این روزها از یک سو نگرانی معیشت خانواده 4نفره و گرانی های افسار گسیخته کالاها و از سویی دیگر نبود امنیت شغلی و کار روزمزد و نداشتن بیمه، عرصه را بر این پدر 56 ساله تنگ کرده است. سلیمان، دستمزد روزانه خود را 30 تا 40 هزار تومان بیان کرد و گفت: کار در شالیزارها، باغها، ساختمان، رفتگری و کارگری مغازه لوازم الکتریکی از فعالیتهایی است که تجربه کرده و درهرکدام به مهارت نسبی رسیده است اما نتوانسته شغل ثابتی داشته باشد.
دورنمای کارگری استان
مانند سلیمان، در مازندران کم نیستند که هر روز در کنار میادین و خیابانهای اصلی شهر ساعتها منتظر می مانند تا شخصی برای امور کارگری، آنان را صدا بزند! این در حالی است که اهمیت نقش کارگر در روند توسعه کشورها به گونهای است که یک روز را در تقویم جهانی به خوداختصاص داده است. به بهانه روز جهانی کار و کارگر، هفته ای به همین نام در تقویم ملی ایران ثبت شده است که اجرای برنامه های گوناگون قدردانی از کارگران و سخنرانی های متعدد مسئولان، بخشی از برنامه های این هفته است.
مازندران هم به پشتوانه نیروی کار پرتلاش و ماهر، همواره از مناطق فعال در بخش کارگری است بطوریکه بیش از 300 تشکل کارگری دراین استان فعالیت دارند.
مشکلاتی که کارگران با آن دست و پنجه نرم می کنند
کرمی از استادان علوم اقتصادی داشنگاه مازندران، با بیان اینکه نداشتن امنیت شغلی و مشخص نبودن قراردادهای کاری در شرکت های پیمانکاری از مهمترین مشکلات جامعه کارگری است و بیکاری افرادی که با 15 سال سابقه ، کار خود را از دست می دهند گفت: قراردادهاي موقت از مشكلات مهم کارگران است تا جایی که بيش از 90 درصد كارگران در استان امنيت شغلي ندارند.
خانه صنعت و معدن مازندران هم در گزارشی با اشاره به بیمه نبودن بیش از 30 هزار کارگر ساختمانی در مازندران افزود: مازندران بیش از 65 هزار کارگر ساختمانی دارد که به گفته مسئولان تاکنون بیش از 35 هزار نفر بیمه شده اند. علاوه براین به دلیل ساماندهی نشدن وضعیت کارگری، کارگران استان بر سر چهار راهها و اطراف میادین شهرها سرگردان و چشم انتظار طرحی نو برای رفع مشکلات هستند.
رئیس انجمن صنفی کارگران ساختمانی مازندران هم با اعلام اینکه به دلیل درصد سود و یارانه ای که در بیمه کارگران ساختمانی وجود دارد، افراد زیادی برای دریافت کارت مهارت فنی و حرفه ای مراجعه کردند گفت: کسانی غیر از کارگر از طرح بیمه استفاده می کنند در حالی که کارگر اصلی پشت در بسته سازمان تامین اجتماعی مانده است.
ساداتی با اعلام اینکه در سال 94 نیز تامین اجتماعی بهانه تبدیل کارتهای مهارت فنی و حرفه ای به کارت های هوشمند را دست آویزی برای بیمه نکردن کارگران ساختمانی قرار داده است افزود: حوادث ناگواری برای کارگران ساختمانی در یکسال گذشته اتفاق افتاد اما به علت کم کاری تامین اجتماعی، خانواده های این کارگران بدون پشتوانه مانده و مشکلات فراوانی برای آنان بوجود آمده است.
کارگران در معرض خطر جدی
مدیر کل پزشکی قانونی مازندران گفت: 88 نفر یکسال گذشته بر اثر حوادث ناشی از کار در استان جان خود را از دست دادند.
عباسی با بیان اینکه این تعداد فوتی همه مرد بودند افزود: بر اساس آمارها، به ترتیب ساری با 13، آمل با 12 و بابل با 9 فوتی بیشترین مرگ را بر اثر حوادث کار داشتند.
وی افزود: در سالهای متوالی بیشترین دلایل مرگ افراد بر اثر حوادث کار به ترتیب مربوط به سقوط از ارتفاع و برق گرفتگی بوده بطوریکه پارسال 35 مورد فوتی به دلیل سقوط از بلندی و 28 مورد نیز برق گرفتگی و بقیه اصابت جسم سخت و سایر موارد است.
همچنین مرداد با 16 نفر بیشترین و مهر با 12، تیر و اردیبهشت هر کدام با 8 مورد در رتبه های بعدی قرار دارند گفت: از این تعداد 73 نفر متاهل و بقیه مجرد بوده که 6 نفر از فوت شدگان دارای ملیت غیر ایرانی (افغان) هستند.
مدیر کل پزشکی قانونی مازندران با اشاره به مراجعه 913 نفر مصدوم (869 مرد و مابقی زن) به مراکز پزشکی قانونی استان از رشد 9 درصدی مصدومان حوادث کار خبر داد.
دلایل صدمات جانی کارگران
صمد ربانی دبیر کانون کارگران ساختمانی مازندران هم دلیل تلفات ناشی از کار در مازندران را مهیا نبودن وسایل ایمنی در محیط کار اعلام کرد و گفت: خرید لوازم ایمنی در محیط کار کمتر در برنامه کاری کارفرمایان قرار دارد.
ربانی در پاسخ به این سئوال که مقاومت کارگران برای استفاده از لوازم ایمنی در محیط کار را قبول دارید، گفت: بسیاری از کارگران با فواید استفاده از لوازم ایمنی در محیط کار آشنا نیستند بنابراین آموزش باید جدی گرفته شود.
وی ادامه داد: هلال احمر مازندران برای برگزاری کلاس آموزش ایمنی به کارگران ساختمانی اعلام آمادگی کرد اما دغدغههای آموزشی از جانب برخی متولیان حوزه کار در مازندران جدی گرفته نمیشود.
مسئول کانون کارفرمایان مازندران نیز درباره حوادث ناشی از کار در کارگاههای استان گفت: خلاء آموزش و فرهنگسازی در بخش کارفرمایی زیاد احساس میشود.
سید حمزه درواری تاکید کرد: برای صدور مجوز باید کارفرما را مجاب شود برای ایمنی کارگاه خود اقدام کند. وی با بیان اینکه تامین نشدن تجهیزات ایمنی در محیط کار به حوادث کار دامن میزند، گفت: کارگران به علت مشکلات اقتصادی و کمبود کار، امکان اعتراض برایشان کمتر وجود دارد اما میتوانند غیرمحسوس نبود وسایل ایمنی را اطلاع رسانی کنند.
کارگران ساختمانی مظلوم تراز بقیه
عضو هیئت مدیره انجمن صنفی کارگران مازندران گفت: بیمه کارگران ساختمانی در سال 1352 تدوین و در مجلس به تصویب رسید اما به دلیل چالشها و مشکلاتی وسنگاندازیهایی این قانون اجرا نشده است..هم اکنون 150 تا 160 انجمن ساختمانی به صورت پراکنده در کشور در حال فعالیت هستند که سهم مازندران از این تعداد 19 انجمن است.
سید هادی ساداتی با اشاره به اینکه بیشترین آمار فوتی کشور بر اثر حوادث ساختمانی است، افزود: 60 درصد حوادث سالانه کشور مربوط به حوادث ساختمانی بوده که 47 درصد این حوادث منجر به فوت میشود.
ساداتی از زیر پوشش نبودن بیمه تامین اجتماعی برخی مشاغل انتقاد کرد و افزود: داربست بندها، مقنیها و شیروانیها مشمول طرح بیمه نیستند در حالی که صددرصد واحدهای ساختمانی در استانهای مازندران، گلستان، گیلان و خراسان شمالی با ایرانیت و شیروانی پوشیده شده است.
دبیر اجرایی خانه کارگر مازندران هم با بیان اینکه مهمترین دغدغه کارگران اجرای ناعادلانه خصوصی سازی یعنی اجرای اصل 44 قانون اساسی است بطوریکه خصوصی سازی در مازندران به جز فساد مالی، بی بند و باری، خدشه دار کردن امنیت شغلی در استان و به چالش کشاندن مسئولان نتیجه دیگری نداشته است.
نصرالله دریابیگی با اشاره به اینکه به بهانه خصوصی سازی فقر، اخراج و ظلم به کارگران را زیاد کرده اند افزود: 90 درصد کارگران امنیت شغلی ندارند.
وی با بیان اینکه تامین اجتماعی نه مال دولت و نه مال کارفرمایان است تصریح کرد:این سازمان متعلق به کارگران است اما مسئولان، از این سازمان به ضرر کارگران استفاده می کنند.
این گفته ها در حالی است که امسال هم روز کارگر گذشت و سلیمان این گزارش، همچنان نگرانی و شرمندگی در چشمان سلیمان این گزارش موج می زند! موجی که آرامش دل هر کسی را می تواند به طوفانی از ترس و ناامیدی تبدیل کند.