دورخیز ترامپ برای فروپاشی اوپک با فریب عربستان و امارات
تلاش های امریکا برای توقف صدور نفت ایران ترفندی برای فروپاشی اوپک و کاهش قدرت چانه زنی کشورهای نفتی محسوب می شود و مقابله با این ترفند وظیفه همه بخصوص صادرکنندگان نفت اعم از اوپک و غیراوپک است.
دولت تجدید نظرطلب و راستگرای ترامپ که بعد از به قدرت رسیدن خروج از نهادها و معاهدات بین المللی و چند جانبه را سرمشق خود قرار داده است اکنون به نظر می رسد کمر همت به فروپاشی اوپک بسته است و قصد دارد در پوشش به صفر رساندن فروش نفت ایران دو کشور عضو این سازمان یعنی عربستان و امارات را فریب دهد و آن ها را به عدول از سهمیه های خود در اوپک وادار کند.
اوپک هر 6 ماه برای کسب اطمینان از تعادل در بازار و تثبیت قیمت ها نشستی در سطح وزرای نفت و انرژی این سازمان تشکیل می دهد و سهمیه هر عضو را تعیین می کند. در آخرین نشستی که در ژانویه گذشته برگزار شد و طی توافقی که بین اعضای اوپک و همچنین غیراوپک مانند روسیه صورت گرفت قرار شد روزانه یک میلیون و 200 هزار بشکه از سطح تولید کم شود تا جلوی کاهش قیمت ها گرفته شود.
بعد از این نشست قیمت ها افزایش یافت و اکنون خود را به مرز 70 دلار در هر بشکه رسانده است. اظهارات مسئولان اوپک پلاس حاکی از این است که آن ها قصد دارند در نشست بعدی خود در اوایل تیرماه نیز با توجه به آغاز فصل گرما بر توافق محدودسازی تولید پایبند بمانند.
دراین میان هرچند عربستان نیز تمایل خود را برای این توافق نشان داده است اما در همان حال این کشور به همراه امارات در راستای درخواست ترامپ برای پرکردن جای خالی نفت ایران اعلام آمادگی کرده اند. با توجه به اینکه در اوپک تصمیمات باید به صورت اجماع صورت گیرد لذا ایران به هیچ وجه با کاهش تولید نفت خود موافقت نخواهد کرد و اگر چنانچه این دو کشور چه با سماجت خود و چه تحت فشار امریکا و رژیم صهیونیستی بر افزایش سقف تولید نفت خود اصرار بکنند در این صورت هم ناقض اصل اجماع در اوپک و هم مصوبات آن خواهند بود و این دقیقا همان چیزی، که دولت راستگرای ترامپ در پی آن است .
به نظر می رسد دولت راستگرا و تجدید نظرطلب ترامپ که از سوی دولت پنهان امریکا و همچنین جناح راستگرای حاکم بر فلسطین اشغالی به رهبری نتانیاهو حمایت و پشتیبانی می شود چند هدف را از فروپاشی اوپک دنبال می کنند:
نخست اینکه سلطه امریکا و رژیم صهیونیستی بیش از پیش بر کشورهای نفتی افزایش می یابد و این امکان را برای آنها فراهم می کند که به انحاء مختلف ذخایر و در آمدهای نفتی این کشورها را تصاحب و چپاول کنند.
دوم اینکه از قدرت سیاسی و چانه زنی کشورهای نفتی می کاهند.
سوم اینکه امریکا مدیریت بازار نفت را بیش از پیش در دست می گیرد و از این طریق رقبای اقتصادی خود از جمله قدرت های نوظهور هند و چین را به زانو در می آورد و از همه مهمتر اینکه راستگرایان امریکایی و صهیونیستی طرح موسوم به معامله قرن را در دستور کار خود قرار داده اند که قراراست مرزبندی های جغرافیایی جدیدی را بر منطقه تحمیل کند و با توجه به اینکه اجرای این طرح بسیار پرهزینه است لذا تلاش می شود این هزینه نه از جیب امریکا و اسرائیل بلکه درست برعکس از جیب صادرکنندگان نفت و در راس آن عربستان تامین شود وتصور بر این است که فروپاشی اوپک بهتر می تواند آن ها را به مقصد برساند.
بر این اساس مشخص می شود که تلاش های امریکا برای توقف صدور نفت ایران ترفندی برای فروپاشی اوپک محسوب می شود که مقابله با این ترفند وظیفه همه بخصوص صادرکنندگان نفت اعم از اوپک و غیراوپک است.
------------------------------------
احمد کاظم زاده