پخش زنده
امروز: -
به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صدا و سیما از باکو، " ابوذر ابراهیمی ترکمان" در پنجمین مجمع جهانی گفتگوی میان فرهنگ ها در باکو، گفتگوهای فرهنگی را تنها راه دستیابی به صلح و دوری از خشونت اعلام کرد.
رئیس سازمان فرهنگ و ارتباطات کشورمان در سخنرانی خود در این مجمع با اشاره به طبقه بندی انسانها و تقسیم بندی جوامع در گذشته ها بر محور اقتصاد و قدرت اقتصادی گفت: تقسیم بندی بر اساس فرهنگ هیچگاه مورد توجه نبوده است و در دهه های اخیر این نگاه قوت گرفته است که در کنار قدرت اقتصادی، توجه اصلی به فرهنگ معطوف شود و قوت و ضعف فرهنگی نیز می تواند ملت ها را به طبقات توسعه یافته و عقب افتاده تقسیم کند.
وی افزود: در صد سال پیش تصور می شد که با دستیابی به تکنولوژی های نوین، سرعت پیشرفت جوامع شتاب بیشتری می گیرد و آرامش برای بشر به ارمغان می آورد، اما چنین نشد و امروز به جای آنکه تکنولوژی های پیشرفته به تامین آرامش بشری کمک کند، به ابزاری برای سلب آرامش تبدیل شده و به تقویت قدرت های اقتصادی و سیاسی انجامیده و از میزان قدرت فرهنگی و ارزش های معنوی و اخلاقی کاسته است.
"ابراهیمی ترکمان" با اعلام اینکه غفلت مجال اندیشه را از بین می برد و جایی برای بروز نیازهای معنوی و تجلی معنویت انسان باقی نمی گذارد گفت: گفتگوهای فرهنگی حاصل این نیاز عمیق است و توجه به اصالت فرهنگ در زندگی بشر و گفتگوهای فرهنگی تنها راه تلطیف روح بشر در کنار رفاه تن اوست.
وی افزود: هیچگاه بشر به اندازه امروز تشنه عدالت و صلح نبوده است و امروز بشر از بی عدالتی در رنج و از کشتارها و خشونت ها و بحران ها در عذاب است و عامل اصلی این همه نابسامانی ها غفلت و جهالت است.
رئیس سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی کشورمان منشا پیدایش جهالت مدرن را نا باوری دانست و گفت: آنچه دین و اخلاق از بشر انتظار دارد با خبر شدن، هوشیار شدن، عادل شدن، پرهیزگار شدن، دوستدار بشریت شدن، صالح شدن و شدن های دیگراست اما راهی که امروز افراط گرایان طی می کنند به شدن منتهی نمی شود بلکه این راهها به داشتن قدرت برای پیشگیری از شدن منتهی می شود. خشونت طلبان خود را مالک جان انسان ها تلقی می کنند و برای خود چنین حقی قایلند که جان هر کس را که بخواهند بستانند. آیا چنین پنداری جهالت مدرن نیست؟
وی با تاکید بر عقل گرایی، مهمترین ویژگی عقل را شناخت حقایق و تشخیص حق از باطل دانست و افزود امروز که منازعات فرقهای - مذهبی به خشنترین و خطرناکترین منازعات عصر حاضر تبدیل شده است؛ جای خرد ورزی در این میان به شدت خالی شده است و نیاز به بازگشت به عقلانیت و خردگرایی به ضرورتی انکار ناپذیر تبدیل شده است.
ابراهیمی ترکمان افزود: انسان متدین با تکیه به باور دینی، احساس آرامش و امنیت میکند. اگر چنین امنیت مقدسی در سایه خرد و عقل پدید نیامده باشد و یا حتی در پناه خرد و عقل؛ نبالیده باشد ممکن است انسان را به موجودی تبدیل کند که از افراط گرایی خویش از آن جهت که حس رضایت از عمل به وظیفه دینی را به او می بخشد؛ لذت ببرد در چنین شرایطی تنها عقل و خرد است که می تواند از مشروع جلوه دادن انگیزه های نامشروع جلوگیری کند و از جلوه دادن انگیزه های بزهکارانه به شکل انگیزه های مقدس جلوگیری کند.
وی با تاکید بر آگاهی و هوشیاری دادن و پرهیز از غفلت زدگی گفت: وظیفه اندیشمندان، رهبران و کسانی که سخنانشان در دیگران نافذ است این است که به زدودن جهالت از پندار و کردار جوامع بیاندیشند و راههای عملی برای برون رفت از چنین وضعیتی را تبیین کنند.
رئیس سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی کشورمان در پایان سخنان خود پیشنهاد داد این اجلاس بزرگ تدبیری بیاندیشد تا از طریق آینده پژوهشی، سیاست "دفع" را بر سیاست "رفع" حاکم کند و راههای حرکت به سوی دفع و جلوگیری از رخدادهای ناهنجار فرهنگی را بررسی و پیشنهاد کند نه آنکه پس از بروز رخدادهای نابهنجار فرهنگی، به فکر رفع آن باشیم.
پنجمین مجمع جهانی گفتگوی فرهنگ ها از صبح امروز با حضور مسوولان سیاسی و فرهنگی 105 کشور و 35 نهاد بین المللی با شعار "گفتگو برای جلوگیری از تبعیض، نابرابری و منازعات خشونت آمیز" آغاز شده است و فردا به کار خود پایان می دهد.
مدیریت و گفتگوی میان ادیان، تبعیض و نابرابری، راه ابریشم از دیدگاه جوانان، توسعه همکاری ها با هدف پیشرفت پایدار، تبلیغ فرهنگ صلح، متوقف کردن اسلام هراسی، ایجاد ارتباط بین جوانان با روش های جدید، تشویق گردشگری، اشتغال جوانان، حقوق بشر، مهاجرت و امنیت از جمله موضوعات مورد بررسی در این مجمع جهانی دو روزه می باشد.