به گزارش خبرگزاری صدا وسیما مرکز گیلان ، عمران علیزاده رییس هیات مدیره انجمن ژئوپلتیک ایران شعبه گیلان گفت: مهمترین مناقشات بینالمللی و سیاستهای کنونی جهان در سطح کروی و منطقهای در این همایش با حضور اساتید و دانشجویان ژئوپلتیک گیلان تبیین و بررسی شد.
استاد جغرافیای سیاسی دانشگاه تربیت مدرس هم در این همایش با بیان اینکه رقابت استراتژیهای دریایی و زمینی در جهان، باعث ایجاد دو گسل بزرگ ژئواستراتژیک در غرب و شرق اوراسیا شده است گفت: سطح تقابل ژئواستراتژیک جهانی در طرفین خشکی اوراسیا است و این تقابلها از یک سو در شرق و بر سطح گسل خشکی اوراسیا با اقیانوس آرام و از سوی دیگر در غرب و بر سطح گسل قارههای اوراسیا با اروپا و آفریقا قراردارد.
دکتر محمد رضا حافظ نیا افزود: دولت های آمریکا و اروپا و متحدان استراتژی شان به عنوان بازیگران استراتژیک در پهنههای آبی و دولت های روسیه و چین و متحدانشان به عنوان بازیگران استراتژیک پهنه خشکی ، اوراسیا را به محاصره در آورده و به چالش انقباض فضایی میکشند.
وی تصریح کرد: روسیه و چین نیز برای خروج از این چالش و شکستن محاصره با تمام قوا به مقابله با آنها به پا خاسته اند.
عضو هیات علمی دانشگاه تربیت مدرس گفت: در طرفین هریک از گسلهای مزبور بازیگران اصلی قدرت در سطح جهانی وجود دارند. یعنی در گسل شرق اوراسیا آمریکا با چین و روسیه و در گسل غرب اوراسیا روسیه با آمریکا و ناتو در حالت تقابل و رقابت ژئواستراتژیک هستند.
دکتر حافظ نیا با بیان اینکه این گسلها نیز دارای فلسفه و ماهیت ژئوپلیتیکی است افزود: هریک از این بازیگران در تلاش و کشمکش برای قلمروسازی جغرافیایی و ژئوپلیتیکی و دورکردن رقیب از قلمروهای فرضی و متصور خود هستند.
استاد جغرافیای سیاسی دانشگاه تربیت مدرس خاطرنشان کرد: گسل ژئواستراتژیک غرب اوراسیا به مراتب آشوبزدهتر و بحرانیتر از گسل شرقی آن است و بازیگران رقیب دو استراتژی برّی و بحری و متحدین آنها در سطوح ائتلافی مختلف از مقیاس محلی، منطقهای، فرامنطقهای، جهانی و سازهای در این گسل با هم درگیرند. بازیگران اصلی و دارای نقش اول در این گسل از یک طرف روسیه و متحدین آن و از طرف دیگر ایالات متحده آمریکا و اعضای سازمان ناتو و متحدین استراتژی بحری هستند.
همچنین در این مراسم به مناسبت روز معلم و گرامیداشت استاد شهید مطهری از دکتر حافظ نیا و خانواده شهید مدافع حرم دکتر حسین پورابراهیمی تجلیل شد.