تحقیر واهانت از ترامپ؛ سکوت و پاداش ازعربستان
رئيس جمهور امريکا بار ديگر با اهانت به سران عربستان، آنها را به کيسه پول تشبيه کرد اما اين بار روسای جمهور قبلی کشورش را برای اینکه از این فرصت استفاده نکرده اند به باد انتقاد گرفت و آن ها را کودن خطاب کرد.
با وجود اینکه دونالد ترامپ در گذشته نیز مقامات سعودی را با تشبیه آن ها به گاو شیرده مورد اهانت قرار داده بود اما اکنون آن ها و شخص ملک سلمان پادشاه این کشور را به سوژه خنده در سخنرانی های تبلیغاتی خود تبدیل کرده و با نقل مکالماتی که بین وی و پادشاه عربستان صورت گرفته به صراحت مقامات سعودی را دست می اندازد و به تمسخر می گیرد.
مقامات سعودی نه تنها هیچ واکنشی در قبال اهانت های ترامپ نشان ندادند بلکه به روال معمول به اعطای امتیازپرداختند و وزیر نفت این کشور از تصمیم این کشور برای پرکردن جای خالی نفت ایران بعد از تهدید خریداران نفت ایران از سوی دولت ترامپ خبر داد.
به اعتقاد اغلب صاحب نظران، ترامپ با تهدید و اعمال مجازات علیه خریداران نفت ایران دست به ریسک زده چراکه این اقدام ممکن است بهای نفت را به بیش از یکصد دلار در هر بشکه برساند و موقعیت انتخاباتی ترامپ را تضعیف کند.
در چنین وضعیتی است که وزیر نفت عربستان بلافاصله بعد از سخنان اهانت آمیز ترامپ وعده پر کردن جای خالی ایران را داده است اما به اعتقاد کارشناسان نفتی به چند دلیل این وعده عملی نیست:
نخست اینکه عربستان به علت راه اندازی پالایشگاه جدید مصرف داخلی اش را افزایش داده است و با احتساب مصرف داخلی این کشور میزان صادرات این کشور حتی به 10 میلیون بشکه هم نمی رسد.
دوم اینکه سهمیه اعضای اوپک در نشست های این سازمان تعیین می شود و تصمیم گیری در این سازمان نیز به صورت اجماع صورت می گیرد و ایران هرگز اجازه نخواهد داد سهمیه اش به دیگر اعضاء واگذار شود و اگر قرار باشد هر کدام از اعضاء خودسرانه عمل کنند در این صورت این سازمان از هم خواهد پاشید و این دقیقا همان چیزی است که امریکا و شخص ترامپ از ترغیب و تهدید دیگر اعضاء به پرکردن جای ایران دنبال می کند و در صورتی که اعضای خاطی فریب ترامپ و امریکا را بخورند در این صورت نه ایران بلکه همه تولید کنندگان نفت اعم از اوپک و غیر اوپک از آن زیان خواهند دید .
به نظر می رسد عربستان با توجه به وضعیت شکننده داخلی و گرفتاری در جنگ یمن می خواهد با تحمل این همه تحقیر و اهانت وانمود کند که امریکا را به عنوان متحد استراتژیک در کنار خود دارد اما وقتی ترامپ به صراحت می گوید که عربستان به جز پول چیز دیگری ندارد در واقع به این واقعیت اذعان می کند که بي هیچ شکي این کشور را شریک راهبردی برای خود نمی شناسد و تا زمانی در کنار عربستان باقی خواهد ماند که همچنان کیسه دلارهای نفتی را شل نگه دارد و به جیب تولیدکنندگان سلاح در امریکا بریزد.
ضمن اینکه عربستان و بخصوص محمد بن سلمان همانند راستگرایان صهیونیستی در ائتلاف با شاخه راستگرای حزب جمهوریخواه به ریسک بزرگ دست زده و به نوعی پل های پشت سر خود را در بین حزب رقیب دموکرات از بین برده و این در حالی است که دموکراتها در انتخابات میان دوره ای کنگره توانستند مجلس نمایندگان را در دست بگیرند و هنوز شانس خود را برای پیروزی در انتخابات سال 2020 از دست نداده اند.
-----------------------------------
احمد کاظم زاده