پخش زنده
امروز: -
رئیس بانک هویت ژنتیک ایران از اخذ ۹۰ هزار نمونه بیولوژیک از مجرمان سابقه دار و جرایم خشن تا پایان فروردین امسال خبر داد
دکتر رضا رئوفیان در مصاحبه اختصاصی با خبرنگار خبرگزاری صدا و سیما افزود: پایه ریزی اولیه بانک هویت ژنتیک ایران در سازمان پزشکی قانونی صورت گرفت و مصوبه اولیهای که بر آن مبنا این بانک شکل گرفت؛ بر اساس برنامه پنجم توسعه بود که تشکیل این بانک به عهده قوه قضائیه گذاشته شد.
وی گفت: رئیس وقت قوه قضائیه در سال ۹۵ در قالب آیین نامهای تشکیل بانک ژنتیک را به سازمان پزشکی قانونی ابلاغ کرد و بر همین اساس هیأت مدیرهای مشتمل بر ۱۳ عضو از سازمانها و ارگانهای مرتبط با کشف علمی جرم و پیشگیری از وقوع جرم تشکیل شد.
رئوفیان فرایند تهیه پروفایل ژنتیک را در کشور پر هزینه خواند و افزود: هر کشوری با توجه به زیرساختها و اولویت هایش وارد این فرایندها میشود و تمرکز اولیه ما در خصوص این طرح، نمونه برداری از مجرمان و محکومانی بود که قرار شد با گسترش این طرح، نمونههای بیولوژیکی را از افراد شاغل در مشاغل پرخطر نیز اخذ کنیم.
وی گفت: برای اخذ نمونههای بیولوژیکی از مجرمان سابقه دار، همکاری خوبی میان سازمانهای پزشکی قانونی و زندانها ایجاد شد که بر همین اساس برنامه ریزی نمونه گیری از مجرمان که با ۸۹ عنوان مجرمانه خطرناک و تکرار شونده هستند، آغاز شد.
رئیس بانک هویت ژنتیک ایران افزود: مرحله اول و آزمایشی این طرح در پنج استان آغاز شد و پس از بهینه سازی، این اقدام آزمایشی در ۳۱ استان صورت گرفت و پس از رفع اشکالات اولیه و هماهنگی هر چه بیشتر میان سازمانهای پزشکی قانونی و زندان ها، هم اکنون نمونههای بیولوژیکی مجرمان و محکومان واجد شرایط این طرح در ۳۱ استان کشور اخذ میشود.
رئوفیان گفت: تا فروردین ۹۷ حدود ۴۰ هزار نمونه اخذ شد و تا پایان فروردین امسال نیز این نمونههای بیولوژیک از ۹۰ هزار مجرم سابقه دار اخذ شده است.
وی در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه آیا برنامه سازمان پزشکی قانونی در خصوص اخذ نمونههای بیولوژیک از مشاغل پرخطر مانند آتش نشانها نیز اجرایی شده است؟ افزود: در مرحله اول؛ افراد واجد شرایط این طرح را شناسایی کردیم که این افراد شامل کارکنان شرکت فرودگاههای کشور، کارکنان معدن، آتش نشانها و سایر مشاغل پرخطر است و قطعاً در این خصوص باید سازمانهای مربوطه هم همکاری خوبی با ما داشته باشند و ما هنوز از مشاغل پرخطر عملیاتی، نمونه گیری نکرده ایم.
رئوفیان گفت: سازمانهای مربوطه باید خودشان داوطلب شوند تا با توجه به محدودیتهایی که سازمان پزشکی قانونی در بحث بودجههای مرتبط به این طرح دارد، مشکلات کاهش یابد.
وی در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه اگر کسی داوطلبانه بخواهد از او نمونه بیولوژیک اخذ و در بانک ژنتیک بارگذاری شود، امکان پذیر است؟ افزود: این اقدام برای تهیه هر پروفایل و بحث نمونه گیری، استخراج، آنالیز و تبدیل شدن به رشته الکترونیکی یا همان فایلی که در داخل نرم افزار بانک ژنتیک بارگذاری میشود، حدود یک میلیون تومان هزینه دارد.
بیشتر بخوانید؛
۰۹:۵۸ نرم افزار جامع بانک ژنتیک کشور بومی سازی شد
رئیس بانک هویت ژنتیک ایران: نرم افزار جامع بانک ژنتیک کشور با توجه به مشکلات تحریم و بحث حفاظت و صیانت از اطلاعات موجود در داخل کشور بومی سازی شد