پخش زنده
امروز: -
معاون اول قوه قضائیه: نیازمند این هستیم که قوانین ما اثر گذار، شفاف و صریح باشد
به گزارش خبرنگار خبرگزاری صدا و سیما؛ حجت الاسلام و المسلمین غلامحسین محسنی اژهای در مراسم تکریم و معارفه معاونان قدیم و جدید حقوقی قوه قضائیه افزود: وقتی گفته میشود که ما بیش از ۱۱ هزار نظر مشورتی و حقوقی در معاونت حقوقی داده ایم معنایش این است که قوانین ما دارای ابهام و قابل تفسیر است و قوانین ما روشن و شفاف نیست.
وی گفت: بنابراین در این معاونت باید نهایت تلاش خود را به کار بگیریم تا قوانین ما علاوه بر اینکه مبتنی بر حق باشد شفاف، روشن و صریح باشد.
حجت الاسلام و المسلمین محسنی اژهای افزود: اگر قانون صریح و شفاف باشد افراد کمتر میتوانند از آن سواستفاده کنند، بنابراین قانون گریزیها از ابهامات قانون است که مورد سوء استفاده قرار میگیرد و باید تلاش کنیم قانون مبتنی بر حق، صریح و شفاف باشد.
وی گفت: درباره قوانین کیفری و مجازاتها نیز باید نگاه کنیم و ببینیم آیا آسیبی وجود داشته که این مقدار تغییرات داشته ایم یا اقتضاءزمان بوده است.
معاون اول قوه قضائیه افزود: در بحث مجازات همه میدانیم که مجازات متناسب و باز دارنده باشد اکنون ببینید مجازاتها در طول این ۴۰ سال بازدارنده و متناسب بوده یا خیر. اگر احیاناً متناسب و بازدارنده نبودعلت آن چه بوده است اگر اشکال از جای دیگری است آسیب شناسی و به دیگران منتقل کنیم که معتقدم بسیاری از این قبیل است و اشکال از قوه قضائیه نیست، اما ممکن است برخی از اشکالات به قوه قضائیه بازگردد.
وی گفت: بنابراین قانون مجازارت باید شفاف و برای مردم بیان شود.
حجت الاسلام و المسلمین محسنی اژهای به بحث علنی و غیر علنی برگزارشدن دادگاهها اشاره کرد و افزود: این نظر شخصی من است اگر دادگاهها آن مقدار که قانون اجازه داده است علنی برگزار میشد و مردم در جریان ابتدا تا انتها قرار میگرفتند هم بازدارندگی و هم آگاهی بخشی اش برای مردم بیشتر بود و هم آسیب شناسی برای قضات و قوه قضائیه صورت میگرفت.
وی گفت: اکنون مردم از ما مطالبه میکنند که گاه و بی گاه میگوییم قانون به ما اجازه نمیدهد در حالی که اگر دادگاهها علنی برگزار میشد میتوانستیم این را برای مردم تبیین کنیم تا اعتراضی به آن نداشته باشند یا زمانی که حکم قطعی و قابل انتشار نیست از عبارتهایی مانند م ه استفاده میکنیم که حالت استیضاح به خود میگیرد که هم قاضی و هم دستگاه قضایی دچار مشکل میشود.
معاون اول قوه قضائیه افزود: اگر عرض من صحیح است آن را دنبال کنید ضمن اینکه ما از ظرفیت مردم نیز میتوانیم استفاده کنیم بیشتر از آنچه که تا کنون استفاده کرده ایم و یا از نخبگان خوب دستگاه قضایی، حقوقدانان، در تدوین و تطبیق قانون استفاده کنیم.
به قوانین موثر، گره گشا و منطبق با نظام اسلامی نیازمندیم
معاون اول قوه قضائیه گفت: ما امروز قوانینی میخواهیم که موثر، گره گشا و منطبق با نظام اسلامی خودمان باشد و نمیخواهیم ترجمه قوانین بیرونی به ما تحمیل شده باشد.
حجت الاسلام والمسلمین محسنی اژهای افزود: جلسه برای تکریم و معارفه دو مدیر خدوم و دلسوز در قوه قضائیه قدردانی میشود و خدا را شاکریم که همه مدیران در قوه قضائیه تکلیف مدار هستند و هر وقت و هر زمان و هر مدیری مسئولیت داده میشود آن مسئولیت را میپذیرند و زیر بار مسئولیت شانه خالی نمیکنند.
وی گفت: در طول مدت سالیان گذشته همه کسانی که در معاونت حقوقی قوه قضائیه تلاش کردند همه توفیقاتی داشتند و دکتر خداییان نیز یکی از مدیران خدوم، دلسوز ولایت مدار و آشنا به مسائل حقوقی و قضایی در تمام این مدت بود و تلاش و زحمات ایشان در این مدت مفید و مسمر ثمر بوده است.
حجت الاسلام والمسلمین محسنی اژهای افزود: حجت الاسلام والمسلمین مصدق روحانی فاضل، محقق، اهل قلم و آشنا به مسائل حقوقی و قضایی و دارای روابط خوب و حسنه با همکارانش بسیار امیدواریم که در دوره مسئولیت ایشان این معاونت از ارتقای بیشتری برخوردار شود.
وی گفت: خلاءها و نواقص برطرف شود و با یک مجموعه قوانین متناسب با نظام اسلامی مواجه شویم.
حجت الاسلام والمسلمین محسنی اژهای افزود: یکی از وظایف اصلی قوه قضائیه محقق ساختن عدالت در جامعه است که در تحقق این امر دو رکن اساسی وجود دارد یک رکن قانون و دیگری قاضی خوب برای عمل به قانون اگر این دو رکن وجود داشت عدالت تحقق پیدا میکند و گسترده میشود.
وی گفت: امروز در بیان رکن اول یعنی قانون هستیم یعنی قانون خوب.
حجت الاسلام والمسلمین محسنی اژهای افزود: آقای مصدق در این رکن قرار گرفته که عدالت را بیش از گذشته محقق پیدا کند و بداند که مسئولیت بسیار سنگینی را عهده دار شده است.
وی گفت: ما در گام دوم انقلاب هستیم این گام دوم اقتضائات خودش را دارد مقام معظم رهبری در این سند گام دوم انقلاب به اصول و سرتیترهایی اشاره کرده اند که هر بخش به ویژه قوه قضائیه این را باید نصب العین خود قرار دهیم و آن وظیفهای که نسبت به نظام و آینده آن داریم به نحو احسن انجام دهیم و با حفظ استقلال قوه قضائیه و با عنایت به سند گام دوم انقلاب و سیاستهای کلی نظام با مسائلی که رو به رو هستیم با توجه به فضای مجازی و فناوریهای جدید که با سرعت و شتاب زیاد دنیا و کشورها متاثر از این فناوری است و با توجه به سند گام دوم و ضرورتهای لازم از همه نخبگان در این عرصه به خصوص کسانی که با مبانی فقه و اصول آشنا هستند از دانشگاهیان، حوزویان و حقوقدانان کمال استفاده را کرده تا بعد از نوشتن قوانین اولا پایدار باشند و هر روز، هرسال نیاز به تغییر نداشته باشد و قابلیت اجرا داشته و از جوابگوی نیازهای روز جامعه باشد.
حجت الاسلام والمسلمین محسنی اژهای افزود: قوانین ما باید مبتنی بر حق باشد که منشا آن وحی است و متناسب با سیاستهای کلی ابلاغی و پاسخگو به نیازهای جامعه و متناسب با روز باشد بنابراین در این معاونت باید لایحهای بنویسید و به دولت ببرید و با همکاری دولت و مجلس آنچه در قوه قضائیه نوشته میشود با کمترین تغییر و یا بدون تغییر تبدیل به قانون شود.
وی گفت: ما امروز قوانینی میخواهیم که موثر، گره گشا و منطبق با نظام اسلامی خودمان باشد نمیخواهیم مترجم قوانین از بیرون تحمیل شده باشیم چرا که نظام ما اسلامی و مبتنی بر وحی است بنابر این از فقه اسلامی، دانشمندان مطلع در این رشته باید استفاده کرد و چنین قوانینی را تدوین کنیم.