مدیر طرح چشمه نور ایران:
چشمه نور نیازمند حمایت
مدیر طرح چشمه نور ایران گفت: اجرای سریعتر پروژه «چشمه نور» نیازمند حمایت بیشتر مسئولان است.
به گزارش
خبرگزاری صداوسیما مرکز قزوین, جواد رحيقي در يازدهمين همايش كاربران چشمه نور ايران که با حضور فعالان و مسئولان
برگزار شد بیان کرد: اين مجموعه به عنوان یک آزمایشگاه بزرگ علمی با تمرکز بر روی پرتوهای سیکلوترون (پرتوهای نوری بسیار درخشنده) راه را برای اجرای تحقیقات رشتههای مختلف هموار میکند.
وی افزود: حوزههای مختلف پزشکی، فیزیک، شیمی، الکترونیک، کشاورزی، داروسازی، صنعت و غیره در طرح شتابگر ملی توسعه مییابند.
به گفته مدير طرح چشمه نور؛ این طرح، مجتمع بزرگی از شتابگرهای پیچیده، ابزارهای تجربی و آزمایشگاههای متنوع است که در دهههای آینده نیروی محرک برای رسیدن به اهداف علمی و مهندسی مهم کشور خواهد بود.
رحیقی گفت: اين طرح ٨ سال است كه كار تحقيقاتي خود را آغاز كرده و طي اين سالها پيشرفت خوبي داشته اما اگر اين طرح ملي بخواهد به نتيجه برسد بايد مورد حمايت قرار بگيرد.
وی تاکید کرد: در ايران توانايي و نيروي انساني كافي برای ساخت اين طرح وجود دارد و با حمایت مسئولان بايد کارها سرعت گیرد.
«طرح شتابگر ملی» به عنوان یکی از بزرگترین طرحهای علمی کشور در مجموعهای به نام «چشمه نور» در شمال شهر قزوین اجرا میشود. این طرح در اواخر سال 1388 در ابتدا با تشکیل کمیته اجرایی طرح فعالیت خود را آغاز کرد؛ مطالعات و مشورتهایی که در کمیته اجرایی طرح در سال 1389 انجام شد، نشان داد که به دلیل تحقیقات متنوعی که در علوم روز میتوان انجام داد، شتابگر سنکروترون الکترون، بهترین گزینه به عنوان شتابگر ملی در کشور خواهد بود.
از این رو شتابگر سنکروترون الکترون که بوسیله آن میتوان باریکه فوتونی با شدت بسیار زیاد و در محدوده طول موج مادون قرمز تا اشعه X سخت تولید کرد به عنوان شتابگر ملی ایران انتخاب شد. این شتابگر به دلیل تابش فوتونی شدیدی که در آن تولید میشود، «چشمهی نور» نامیده میشود؛ لذا پس از آن نام طرح شتابگر ملی ایران به طرح چشمه نور ایران تغییر یافت تا بتوان ماهیت شتابگر مورد نظر را بهتر بیان کرد. با تشکیل گروههای مختلف علمی، فنی و تخصصی، فعالیتهای مطالعاتی و انجام طراحیهای اولیه و مفهومی طرح، آغاز شده است.