پخش زنده
امروز: -
بلومبرگ: چین به عنوان بزرگترین وارد کننده نفت جهان بیشترین آسیب را از افزایش بهای نفت متحمل میشود
به گزارش سرويس بين الملل خبرگزاری صدا و سیما؛ بلومبرگ در مطلبی با عنوان نفت 100 دلاری چه معنایی برای اقتصاد جهان دارد نوشت افزایش بهای نفت و رسیدن آن به صد دلار در هر بشکه، اقتصاد جهانی را با مشکل مواجه می کند.
پایگاه اینترنتی این شبکه خبری در تحلیلی به قلم اِندا کوران و میشل جامریسکو نوشت: پس از وعده دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا برای به صفر رساندن فروش نفت ایران، افزایش بهای نفت مانع دیگری است که سر راه اقتصاد جهانی قرار گرفته است.
بهای نفت خام برنت امسال در حدود سی و سه درصد افزایش یافته و به بالاترین نرخ شش ماه گذشته نزدیک شده است. هرچند بالا رفتن بهای نفت در نتیجه افزایش تقاضا نشان دهنده تقویت اقتصاد جهانی است اما شوک ناشی از کاهش عرضه نفت تاثیرات منفی بر اقتصاد جهانی دارد.
افزایش بیشتر بهای نفت به میزان پایداری این شوک بستگی دارد. کشورهای صادرکننده نفت از این افزایش بهای نفت بهره می برند و درآمدهای دولت افزایش می یابد اما کشورهای مصرف کننده این افزایش هزینه را متحمل می شوند که به شکل بالقوه ای به افزایش تورم و کاهش تقاضا منجر میشود. در کل افزایش بهای نفت برای همه مضر است.
این موضوع برای رشد جهانی چه معنایی دارد؟
این تاثیر متفاوت خواهد بود. افزایش بهای نفت به درآمد و هزینه های خانوارها آسیب می زند و تورم در پی دارد. بزرگ ترین کشور واردکننده نفت یعنی چین در برابر این موضوع بسیار آسیب پذیر است و بسیاری از کشورهای اروپایی نیز به واردات انرژی وابسته اند. عوامل فصلی نیز بر این موضوع تاثیرگذارند. با نزدیک شدن فصل تابستان در نیم کره شمالی، مصرف کنندگان انرژی می توانند مصرف انرژی را کاهش دهند. اقتصاد رو به افول, به تقاضا آسیب می زند و در نهایت موجب کاهش بهای نفت می شود.
اقتصاد جهانی چگونه می تواند با نفت صد دلار کنار بیاید؟
اقتصاددانان می گویند با توجه به این که نفت با دلار معامله می شود، افزایش یا کاهش ارزش دلار نیز در تعیین ارزش نفت تاثیرگذار است. تحقیقات بنیاد آکسفورد اکونومیکس نشان می دهد رسیدن بهای نفت برنت به صد دلار در هر بشکه در 2019 به این معنی است که سطح رشد تولید خالص داخلی جهانی شش دهم درصد کمتر از برنامه ریزی ها تا پایان 2020 و نرخ تورم نیز هفت دهم درصد بالاتر خواهد بود.
جان پین و گابریل استرن از اقتصاددانان آکسفورد در یاداشتی نوشتند: "خطرهای افزایش بهای نفت بسیار قابل توجه است. در کوتاه مدت احتمالا این کاهش عرضه نفت با افزایش تولید دیگر کشورها جبران شود، اما در نهایت بازار به مشکل می خورد و شوک عرضه دیگری به بازار وارد می شود و بهای نفت به صد دلار در هر بشکه می رسد."
ایران و ترامپ چگونه می توانند بر بازار تاثیر بگذارند؟
اختلافات ترامپ و ایران بر سر تجارت نفت, بر بازارهای مالی نیز تاثیر بسیار منفی دارد زیرا در نتیجه این اختلاف در حدود هشتصد هزار بشکه نفت در روز از چرخه عرضه خارج می شود. تردیدها درباره در دسترس بودن نفت, به بازار نفت آسیب وارد کرده و حساسیت های سیاسی درباره این تحولات، آسیب پذیری بازار را تشدید کرده است.
ترامپ وعده داده است همراه با عربستان سعودی و امارات عربی متحده, به کشورهای مصرف کننده نفت برای تغییر تامین کننده خود از ایران به کشور دیگر کمک کند. البته ادعای آمریکا برای جبران قطع عرضه نفت ایران، وعده ای است که عملی نمی شود زیرا تولید روزانه نفت آمریکا در حدود یک چهارم نفت ایران است.
بهای بیشتر نفت به نفع چه کسی است؟
اقتصادهای نوظهور که اکثر آنها جزء کشورهای تولیدکننده نفت هستند بیش از تولیدکننده های توسعه یافته نفت از این افزایش بها سود می برند. افزایش درآمدهای نفتی به این کشورها برای احیای بودجه و جبران کسری های بودجه کنونی کمک می کند و به دولت ها اجازه می دهد هزینه های خود را افزایش دهند که به جذب سرمایه گذاری منجر می شود. براساس ارزیابی های نامورا(شرکت هلدینگ خدمات مالی و بانکداری ژاپنی است، که در زمینه بانکداری خرد، بانکداری سرمایهگذاری، مدیریت سرمایهگذاری و مدیریت دارایی فعالیت مینماید) عربستان سعودی، روسیه، نروژ، نیجریه و اکوادور از جمله کشورهایی هستند که افزایش بهای نفت به نفع آنها است.
بهای بیشتر نفت به ضرر چه کسانی است؟
اقتصادهای نوظهوری که در حال حاضر کسری های بودجه و مشکلات اقتصادی دارند در صورت متحمل شدن هزینه های بیشتر, با کاهش ارزش پول و در نهایت افزایش تورم مواجهند. این موضوع دولت و بانک های مرکزی را وادار می کند گزینه های خود را از جمله افزایش نرخ بهره یا انتخاب گزینه بدتر یعنی فرار سرمایه را بررسی کنند. براساس یافته های نامورا بازندگان این افزایش بهای نفت کشورهای ترکیه، اوکراین و هند هستند.
افزایش بهای نفت برای بزرگ ترین اقتصاد دنیا به چه معنا است؟
هرچند تولیدکنندگان نفت آمریکا تلاش می کنند از تقویت فروش ناشی از توقف عرضه ایران نهایت بهره برداری را داشته باشند، اما رسیدن بهای نفت به صد دلار در هر بشکه لزوما به سود اقتصاد آمریکا نیست.
افزایش بهای نفت به مصرف کنندگان آمریکایی که همچنان پشتوانه رشد اقتصادی آمریکا هستند، فشار وارد می کند. این ماه بهای بنزین در آمریکا بیش از هفت درصد افزایش داشته است و به دو دلار و هشتادو نه سنت در هر گالن رسیده است این افزایش بها می تواند بر خرده فروشی ها تاثیر منفی داشته باشد.
اگر اوضاع در بازار جهانی نفت خوب پیش نرود، این خطر وجود دارد که انتقادهای سیاسی از آمریکا به علت اعمال این تحریم ها تشدید شود و در نهایت به کاهش سرمایه گذاری ها و دیگر کانال های مالی در این کشور منجر شود که این موضوع تهدیدی جدی برای ثبات اقتصادی آمریکا است.
آیا رسیدن بهای نفت به صد دلار در هر بشکه به معنای افزایش تورم در سراسر دنیا است؟
از آنجایی که انرژی در سبد کالای مصرف کنندگان بسیار اهمیت دارد، سیاستگذاران تامین آن را همیشه در اولویت قرار می دهند و در صورت برخورد با موانع دیگر نیازهای غیرضروری تر را حذف می کنند. در صورت افزایش بهای نفت و پایدار ماندن آن، معمولا دولت ها هزینه های آن را از بخش حمل و نقل و دیگر خدمات عمومی جبران می کند.