پخش زنده
امروز: -
زریبار مریوان، نگین غرب کشور با ثبت در کنوانسیون جهانی رامسر بر مدار بهبودی موج میزند.
به گزارش خبرگزاری صداوسیما مرکز کُردستـــان، بررسی زریبار در سطوح جهانی، کشوری و استانی، تلاش انجمن های مردم نهاد و اعلام خطرات زیست محیطی در سالهای آتی، کارشناسان ثبت تالاب ها را برآن واداشت که تالاب زریبار جهانی شود.
مدیر کل اکوسیستم تالاب های کشور با بیان اینکه ثبت تالاب زریبار مریوان در کنوانسیون رامسر به این معناست که ارزشهای دریاچه زریبار مورد قبول جهانیان است، گفت: ما باید مسئولیت خود را در قبال حفاظت از این تالاب جدی تر ایفا کنیم.
باقرزاده کریمی با اشاره به اینکه امروزه جدا از ثبت تالاب زریبار در کنوانسیون رامسر، باید آن را به عنوان یک برند معرفی کرد، گفت: پیشنهاد می کنم یک گام جلوتر بروید و شهر مریوان را به عنوان وتلند سیتی معرفی کنید.
وتلند سیتی، شهری است که تعامل مناسبی با تالاب دارد و اخیراً در کنوانسیون رامسر بنیان گذاری شده اند و می توان تالاب زریبار و شهر مریوان را به عنوان اولین وتلند سیتی کشور معرفی کرد.
گردشگری طبیعی؛ اقتصاد پُرسود
چه بسا اگر اراد جمعی زودتر شکل می گرفت و در مسیر جهانی شدن زریبار موانع برداشته شده بود امروز از نگین فیروزه ای و شاید تالاب سحرآمیز زریبار به عنوان یکی از قطبهای پُردرآمد و منابع پُرسود صنعت گردشگری یاد می کردیم، امّا فارغ از امّا و اگرهای بی حاصل هنوز هم دیر نشده است تا مسئولان درصدد باشند که این منطقه طبیعی و زیبا بخشی از کمبودهای اقتصادی این منطقه مرزی را جبران نماید.
مدیر کل محیط زیست استان کُردستان با بیان اینکه ثبت تالاب زریبار در کنوانسیون رامسر کلیدی برای حل مشکلات عدیده و سنواتی زریبار است، گفت: با ثبت تالاب می توانیم اعتبارات خاص بین المللی را در راستای حفاظت، مدیریت زیست بومی و اجرای برنامه های مدیریت جامع زریبار جذب کنیم.
تالاب زریبار 25 مین تالاب ایرانی است که در کنوانسیون رامسر به ثبت رسید.
فریبا رضایی با اشاره به موضوع حفاظت و مدیریت زیست بومی تالاب زریبار، اظهار داشت: با جهانی شدن تالاب زریبار باید این موضوع بسیار حساس تر از گذشته دنبال شود زیرا زمانی که این تالاب در سطح جهان مطرح است، دارای اهمیت بیشتری است.
وی خاطرنشان ساخت: هرگونه دخل و تصرف انسانی در نگین غرب کشور، آن را از لیست کنوانسیون رامسر خارج می کند که نیاز است مسئولین، انجمن های مردم نهاد و مردم با اهتمام ویژه ای به این مسئله نگاه کنند.
جدای از جذب اعتبارات ملی و بین المللی برای این تالاب، از دیگر مزایای ثبت تالاب زریبار مریوان در سطح جهانی می توان به معرفی شهر مریوان در سطح جهانی و توجه ویژه به مسئله گردشگری اشاره کرد.
امروزه در جهان، جایگاه و نقش صنعت گردشگری بر کسی پوشیده نیست چرا که گفتگوی اقوام از مفرّ گردشگری هم دشوار به چشم نمی آید و برخی از کشورها که از حتی از جاذبه های طبیعی بی بهره هستند به فکر خلق جاذبه های مصنوعی هستند تا بلکه از این راه دری به روی توسعه و شکوفایی اقتصادی بگشایند.
منصور مرادی، نماینده مردم مریوان و سروآباد در مجلس شورای اسلامی در مصاحبه با خبرگزاری صداوسیما اظهار داشت: در سنوات گذشته علیرغم پیگیریها، دعوت از مسئولین کشوری جهت حل مشکلات تالاب زریبار، برگزاری جلسات بدون خروجی و حضور رئیس کل محیط زیست کشور هم نتوانست وعده عملی در این رابطه را اجرایی کند امّا امروز خوشبختانه با ثبت تالاب زریبار در کنوانسیون رامسر انتظار می رود اعتبارات ملی و بین المللی در آینده به تالاب زریبار تخصیص داده شود تا بلکه بخشی از مشکلات این تالاب حل شود.
2 هزار و 369 تالاب از سراسر جهان در این کنوانسیون ثبت شده است که آخرین آن تالاب زریبار می باشد.
اگرچه گردشگری در جهان انواع مختلفی دارد همانند؛ گردشگری فرهنگی،
گردشگری تاریخی، گردشگری طبیعت گرا و تفریحی، در راستای آن نیز تقاضای گردشگران متفاوت و متنوع است که زریبار مقصد گردشگران طبیعت گراست.
شناسنامه زریبار
تالاب زریبار در فاصله ۳ کیلومتری غرب شهر مریوان است، آب این تالاب شیرین است که آب آن از راه چشمه های کفجوش و بارش تأمین میشود.
طول دریاچه زریبار حدود ۵ کیلومتر و عرض آن حدود 1.6 کیلومتر است.
زریبار بزرگترین و زیباترین دریاچه آب شیرین غرب کشور است که شرایط یک تالاب بینالمللی را داراست.
تولد تالاب زریبار در باور مردمی که با زریبار زیسته اند، نفس کشیده و در کنار این تالاب به خواب ابدی رفته اند، به افسانه و رازها گره خورده است.
تالاب زریبار در ۲۰ بهمن ۱۳۸۹ در فهرست میراث طبیعی ایران قرار گرفت.
معاون فنی اداره کل محیط زیست استان کُردستان هم، ثبت زریبار در کنوانسیون رامسر را نشان از یک خبر و اتفاق خوب دانست و عنوان کرد: در شرایط اقلیمی کنونی که بسیاری از تالابها شرایط مناسبی ندارند و در حال خارج شدن از لیست رامسر هستند، ثبت نگین مریوان (زریبار) خون تازه ای در رگ کنوانسیون رامسر تزریق خواهد کرد.
شهاب محمّدی، افزود: اعلام ثبت تالاب زریبار در کنوانسیون رامسر بیانگر این است که تالاب زریبار هنوز دارای کارکردهای اکولوژیکی خودش است و امیدواریم با ثبت تالاب بستر مناسبی برای ارتقای سطح حفاظتی، مدیریت جامع و بهره برداری خردمندانه تالاب زریبار فراهم شود.
در تاریخ 10 بهمن پارسال تالاب زریبار به عنوان 25مین تالاب کشور در این کنوانسیون رامسر ثبت جهانی شد.
کنوانسیون رامسر یک پیمان مهم بین المللی در راستای حفاظت از تالاب هاست که در بهمن 1349 در شهر رامسر شکل گرفت.
مریوان مرکز شهرستان مریوان یکی از شهرستانهای مهم استان کُردستان بهشمار میرود که در ۱۲۵ کیلومتری غرب شهرستان سنندج، مرکز استان کردستان قرار دارد.