پخش زنده
امروز: -
تالابهای مهاباد با بارش های اخیر پس از سال ها حدود 70 درصد احیا شده اند، آرزویی که اهالی منطقه مدت ها برای تحققش دعا کرده بودند.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما مرکز مهاباد، مهاباد را با کوههای بلند و آب و هوای معتدل کوهستانی اش میشناسند اما این شهر کوچک در دل خود جاذبه های دل انگیز فراوانی جا داده که این منطقه را به آلبومی زیبا از مظاهر خدادادی تبدیل کرده است.
ازشهر کمی آنطرف تر که می روی با فاصله نه چندان زیاد، منظره تالاب های فصلی و دایمی چشمان خسته هر رهگذری را مینوازد.
اما سالها بود لب های ترک خورده برخی از این تالاب ها همچون تالاب قوپی باباعلی رمق را از چشمان غمبارساکنان آن که روزی چشمه جوشان شادی بود برده وچیدن از این خاک را، دل بر کندن از جان کرده بود.
سالها بود رنگ بهار و تابستان در این روستا ها خاکستری و طعم ناشیرین آب مزه دهانشان را تلخ کرده بود، میهمان ناخوانده ای که صاحب خانه شده و ماندن را در خانه سخت کرده بود.
تالابی که از نظر تامین آب برای دام و کار کشاورزی از گذشته تاکنون برای منطقه اهمیت بسیار زیادی داشت دیگر جان و نایی نداشت.
اما همانطورکه از قدیم گفته اند در ناامیدی بسی امید است و رحمت آسمان وسیع، آنگونه که با آغاز سال نو، بهاری تازه در کالبد تالاب های استان شکل گرفت و چشمان روستاییان به جمال باران رحمت روشن شد.
امید باران در دل تاریکی نوید زنده شدن دوباره شوره زار را میداد که امان و قرار را از زندگی روستاییان ربوده بود.
نفسی دوباره که پای ماندن در روستا را محکم تر و ورود مهمانان پرنده از گونه های مختلف را آسانتر میکند.
آقای برجی دهیار روستای قوپی بابا علی می گوید: احیای این تالاب برای اهالی این روستا رویایی بیش نبود اما حالا بیش از90 درصد از این تالاب با بارش های اخیر احیا و رویای اهالی هم تعبیر شده است.
سید محمد 78 ساله هم می گوید: این تالاب یار دیرینه ما و پدرانمان بوده و خاطرات شیرینی را در کنارش تجربه کرده ایم اما چند سالی بود خشکی تالاب ناامیدمان کرده بود و ماندن در روستا را سخت، اما دوباره در رحمت خدا به روی بندگانش گشوده شده و تالابمان جانی دوباره گرفته است.
بعد از هشت روز از احیای دوباره تالاب جمعی از روستاییان شیعه و سنی قوپی بابا علی که سالهاست در کنار هم زندگی می کنند و نمادی از وحدت را به تصویر کشیده اند تصمیم گرفتند به شکرانه جان گرفتن دوباره تالابشان سجده شکر را در کنار تالاب احیا شده به جای آورند.
تالاب بین المللی قوپی باباعلی یکی از قدیمی ترین تالاب های آذربایجان غربی است که با مساحت 500 هکتار، در 30 کیلومتری شهر مهاباد قرار دارد ویکی از بهترین زیستگاههای پرندگان آبزی و کنارآبزی از جمله اردک سرسبز و حنایی، آنقوت، انواع غاز وحشی و تنجه است.
از قدیمی ترین تالاب مهاباد با همه زیبایهایش که حرف های زیادی برای گفتن دارد دل می کنیم و اینبار راهی بهشت پرندگان می شویم که این روزها صدای زندگی را می توان رساتر از قبل در آن شنید، تالاب بین المللی کانی برازان...
نام دیگرش بهشت پرندگان است با 927 هکتار مساحت، یکی از مهمترین تالاب های اقماری جنوب دریاچه ارومیه و از با ارزش ترین زیستگاه های انواع پرندگان آبزی و کنار آبزی مهاجر و بومی در شمال غرب کشور که اکنون با بارش های اخیر و پر آب تر شدنش شرایط زندگی در آن برای میهمان تالاب بهتر از قبل شده است.
این تالاب در 30 کیلومتری شمال مهاباد و در نزدیکی روستای قره داغ واقع شده که به دلیل گوناگونی و فراوانی گونه های زیستی از سوی کمیته ملی طبیعت گردی کشور به عنوان نخستین سایت پرنده نگری در ایران معرفی شده است.
آقای معارف پناه یکی از محیط بانان این تالاب می گوید: هر سال کانی برازان زیستگاه بیش از 100 هزار پرنده مهاجر و بومی است که این امر زیبایی این تالاب را دوچندان می کند.
از یک ماه قبل بیش از 30 هزار قطعه پرنده مهاجر در سفر دوم سال میهمان کانی برازان هستند و اکنون شرایط مساعدی را در این تالاب بین المللی تجربه می کنند.
تالابی که این روزها شنیدن صدای موسیقی طبیعت برگرفته از صدای پرندگان و شر شر آب در آن هر گردشگری را به ذوق می آورد.
در این سفر سه روز در مسیر دیدن چهره زندگی دوباره در تالاب ها در کنار این دو تالاب دائمی میهمان یک تالاب فصلی هم می شویم تالاب قره قشلاق ...
وقتی به تالاب رسیدیم انگار وارد دنیایی دیگر شدیم چرا که تا چند روز قبل خبری از رخسار زیبای آب در این تالاب نبود به گونه ای که سید مصطفی یکی از ریش سفیدان روستای قره قشلاق می گفت: با تراکتور از وسط این تالاب کاملا خشکیده عبور می کردند و از وضعیت بسیار نامساعدی آن جانشان را به درد می آورد.
آقای محمودی هم که بیش از سی سال از حافظان تالاب قره قشلاق بود می گوید: بارها اینجا و به پای این تالاب اشک حسرت ریخته به ویژه وقتی گونه های پرندگان را به دلیل نبود آب در حال تلف شدن و مهاجرت از اینجا می دید اما بعد از شش سال با رحمت و بخشش پروردگار آسمان و شرایط تالاب آبی تر شده و حالا با دیدن دوباره چهره زندگی در این تالاب اشک ذوق می ریزد.
دیگر اهالی روستا هم که با جان گرفتن دوباره تالاب هر روز با پای پیاده برای تماشا می آیند و ساعت ها به نظاره می ایستند می گویند: فکرش را نمی کردند که روزی تالاب به صورت کامل احیا شود اما باید گفت: بیشتر از احیای تالاب این قدرت پروردگار در زنده کردن طبیعت است که نظر و ذهن اهالی را به خود جلب کرده امری که می توان آن را در چشمان ذوق کرده و توان گرفتن پاهای کاک رحیم 91 ساله دید که با پاهای لرزان و عصا به دست خود را به تالاب می رساند تا او هم همانند دیگر روستاییان از دیدن عظمت و قدرت خالق یکتا محروم نماند.
به غیر از این اهالی این روزها همه و همه دعوتند برای دیدن و حس کردن تنها گوشه ای از بخشش و عظمت کار پروردگارمان.
سخنور رئیس اداره حفاظت محیط زیست مهاباد هم درخصوص احیا این تالاب می گوید: اکنون این تالاب که به صورت کامل احیا شده با 300هکتار مساحت میزبان صدها قطعه پرنده آبزی و کنار آبزی مهاجر و بومی این منطقه شامل انواع مرغابی سرحنایی و تاج دار، فیلوش و سایر گونههای کمیاب است.
حسن خان ،گروس، داشخانه و یوسف کند از دیگر تالاب های شهرستان مهاباد است که این روزها با برکت و رحمت الهی روزهای آبی تری نسبت به قبل را می گذرانند که جان گرفتن این تالاب ها در کنار زیبایی بخشی دوباره به طبیعت نوید روزهای خوش و خرم برای کشاورزان و دامدارن را هم می دهد.
این اتفاق، تالابها را دوباره زنده و کانونهای ریزگرد را در استانهای مختلف مهار کرد.
پر شدن تالابها فرصت ارزشمندی برای مسئولان است تا با برنامهریزی درست در فعالیتهای کشاورزی، نوع کشت، جلوگیری از حفر چاه، تأمین حقآبه و... آب وارد شده به تالابها را حفظ کنند.
ساراراهب