به گزارش
خبرگزاری صدا و سیما به نقل از روابط عمومی وزارت بهداشت؛ حمیدرضا صفی خانی گفت: پوشش همگانی سلامت یکی از اهداف نظام های سلامت در دنیا است و مفهوم آن برخورداری تمام آحاد جامعه از خدمات پایه سلامت بدون اینکه ناتوانی مالی مانع بهره مندی آنها شود، است.
وی افزود: پوشش همگانی سلامت از سه بعد برای دسترسی افراد قابل بحث است.
بعد اول: پوشش جمعیتی که همه افراد فارغ از جنسیت، نژاد، قومیت و مذهب باید برخوردار باشند و فراگیری آن مهم است.
بعد دوم: بسته خدمتی است که باید جامع بوده و پاسخگوی بیشترین نیازهای اصلی خدمات سلامت باشند.
بعد سوم: شامل حفاظت مالی از مردم است؛ یعنی گردش مالی دولت و مردم عادلانه باشد و بار مالی ناشی از خدمات سلامت عادلانه تقسیم شود.
اخیرا بعد چهارمی هم شامل کیفیت خدمات و رضایت مندی مردم، به ابعاد پیشین افزوده شده است.
صفی خانی تصریح کرد: مفهوم پوشش همگانی سلامت یعنی نظام های سلامت را به سمتی سوق دهیم که چه انتخاب های استراتژیکی انجام دهند و چه کسانی صلاحیت ارائه خدمات سلامت به مردم را دارا هستند تا بیشترین کارایی و اثربخشی را داشته باشند.
وی افزود: در بحث ارائه خدمات باید آمایش سرزمینی را هم در نظر داشته باشیم. اینکه خدمات را در چه گستره ای از کشور جاری کنیم و خدمات در اقصی نقاط کشور توزیع شود تا همگان از آن بهره مند شوند.
صفی خانی گفت: مفهوم پوشش همگانی سلامت، سیاست های اجرایی نظام های سلامت را رقم می زند که شامل انتخاب نیروی انسانی، منابع، چیدمان ارائه خدمات، روش های ارائه خدمات، ارتقای سواد سلامت مردم و اصلاح سبک زندگی است که همگی درون بخش سلامت شکل می گیرند.
وی افزود: نظام های سلامت باید سیاست هایی فراتر از اینها را خلق کنند؛ زیرا 65 درصد سلامتی مردم به عواملی خارج از بخش سلامت مانند آلودگی هوا، توسعه ناموزون صنایع و اثراتش بر سلامتی مردم، افسردگی و بیماری های روانی ناشی از مشکلات اقتصادی مرتبط است که سیاست گذار باید برای هر کدام، راه حلی ارائه دهد و نگاه فرابخشی به سلامت مردم داشته باشد.
صفی خانی گفت: چیدمان سیاستی و اجرایی باید مفهوم کامل پوشش همگانی سلامت را پیاده سازی کند و سیاست هایی فرابخشی داشته باشد تا مخاطرات سلامتی را کاهش دهد و با کمترین هزینه سرویس دهی کند و حتی به موضوع بازتوانی هم توجه داشته باشد و این مفهوم، ابعاد روحی، روانی اجتماعی و معنوی را شامل می شود.
وی افزود: سیاست گذاران باید بسته خدمتی را فراهم کنند که سطوح ارائه خدمت را تعیین کند. همچنین از سطح خانواده تا سطوح تخصصی را به گونه ای تعریف کند که همه مردم از یک نظام یک پارچه، هماهنگ و موزون خدمات مناسب و با کیفیت دریافت کنند.