در تحلیل اتفاقات سودان و تشدید تظاهرات مردمی؛
عطوان: عربستان و امارات در پی تقویت حاکمیت نظامی در سودان
سردبیر روزنامه اینترنتی رای الیوم: تزریق سه میلیارد دلار از سوی عربستان و امارات به سودان، مداخله خارجی با هدف تقویت و تثبیت حاکمیت نظامی در این کشور است.
به گزارش سرويس بين الملل
خبرگزاري صداوسيما به نقل از شبکه تلویزیونی المیادین؛
سردبیر روزنامه اینترنتی رای الیوم معتقد است: تزریق سه میلیارد دلار از سوی عربستان و امارات به سودان، مداخله خارجی با هدف تقویت و تثبیت حاکمیت نظامی در این کشور است.
عبدالباری عطوان در تحلیل اتفاقات سودان و شدت یافتن تظاهرات مردمی که خواستار روی کار آمدن نظام سیاسی مدنی در کشور هستند، گفت: از نظر من سودان در مسیری قرار دارد که سه نمونه از قدرت را می توان برای این کشور پیش بینی کرد، نمونه اول، نمونه الجزایری است یعنی تمامی درها به روی مداخله خارجی بسته است و انقلاب آن انقلابی صد در صد مردمی است، نمونه دوم نمونه لیبی یعنی مداخله نظامی خارجی جهت تحمیل مدلی از نظام سیاسی خلیفه حفتر است، نظامی که سعی می شود با مداخله قطر و ترکیه از یک سو و امارات، عربستان و مصر از سوی دیگر به بار بنشیند. نمونه سوم نمونه مصری است، به این معنی که شاهد حاکمیت نظامیان در لباس مدنی خواهیم بود.
وی افزود، از نگاه من شورای نظامی انتقالی در سودان که در حال حاضر بر کشور حکمرانی می کند شورای موقت نیست، این شورا می خواهد به طور دائم کشور را در اختیار داشته باشد، یعنی در واقع در سودان شاهد دو نوع کودتا بوده ایم، کودتای اول علیه عمر البشیر بود که نمایشی از جانب بن عوف (وزیر دفاع سابق) بوده است، انقلاب دوم هم از جانب عبدالفتاح البرهان بود و عجیب نیست که اگر کودتای سوم را هم شاهد باشیم. در هر حال این شورای نظامی در پی خسته کردن مردم سودان است. اما مردم سودان با تظاهرات میلیونی خود در روز پنج شنبه نشان دادند خستگی نمی شناسند. اما رفتار شورای نظامی با این مردم به گونه ای است که گویا خود را شورای دائمی می داند.
وی در پاسخ به سئوالی درباره درخواست شورای نظامی انتقالی از ائتلاف آزادی و عدالت برای گفتگو و استعفای سه تن از اعضای این شورا، اینگونه اتفاقات را نشان از تلاش برای تحویل کشور به نظام مدنی ندانست و گفت، اگر این شورا در پی تحویل کشور به نظامی مدنی باشد تصمیمات کلان نمی گیرد، اینکه نظامیان سودان در جنگ یمن باقی بمانند یک نمونه از تصمیم کلان و به معنی بی توجهی به نظام مدنی است. اگر این شورا در پی تحویل حاکمیت کشور به نظام مدنی باشد هیچگاه هیئتی را به آمریکا گسیل نمی دارد تا در پی توسعه روابط با این کشور و حذف سودان از فهرست حامیان تروریسم بر آید. آنان در پی آنند تا تمامی تصمیمات کلان را اتخاذ کنند و سپس دولت مدنی روی کار بیاورند. مداخله خارجی در سودان با تزریق سه میلیارد دلار از سوی عربستان و امارات به این کشور انجام شده است تا حاکمیت نظامی سودان تثبیت و تقویت شود. این هزینه ها برای روی کار آمدن نظام مدنی در سودان نیست.
عبدالباری عطوان درباره تحولات الجزایر گفت، در الجزایر شاهد خروج غول از چراغ جادو هستیم که می خواهد الجزایر را به دورانی برگرداند که کشوری با هویت عربی، آفریقایی و جهانی باشد. این تجربه الجزایر، تجربه ای حماسی به شمار می آید، از همان روز اول انقلاب در الجزایر شاهد وحدت ملی و خالی بودن عرصه تظاهرات از اختلافات قومی، مذهبی و نژادی بوده ایم. تلاش انقلابیون این بود که ساختار کشور حفظ شود. دومین نکته در تداوم اعتراضات میلیونی در شهرهای مختلف الجزایر، تلاش برای حفظ دستاوردهایی است که تاکنون انقلاب مردمی برای این کشور به دنبال داشته است. ما در الجزایر شاهد حاکمیت شورای نظامی بر کشور نیستیم. در این کشور دولت وجود دارد، نخست وزیر وجود دارد، پایبندی به مفاد قانون اساسی وجود دارد و هم زمان پافشاری مردم برای روی کار آمدن دولت مدنی هم وجود دارد، نهاد نظامی نیز مانع هرگونه مداخله خارجی در کشور است. این نهاد نشان داد که در برابر اتفاقاتی شبیه به آنچه که در لیبی تجربه شده است هوشیار است و نمی خواهد چنین تجربه ای در الجزایر تکرار شود و این خود دستاورد بزرگی به شمار می آید.
سردبیر روزنامه اینترنتی رای الیوم تاکید کرد، الجزایر در مسیر تبدیل شدن به کشوری پیشرفته مثل کشورهای اروپایی است. در حال حاضر این کشور در گرو همکاری نهاد نظامی و مدنی اداره می شود و در مسیر پیشرفت و مبارزه با فسادی قرار دارد که مهم ترین مشکل کشور به شمار می آید. از این کشور نظامی برچیده شد که در بیش از بیست سال حاکمیتش هیچ پیشرفتی نداشت هر چند در این مدت از سرمایه های کشور اعم از آب، کشاورزی، نفت، گاز و سرمایه انسانی ناشی از جمعیت جوان کشور بهره برده بود. من به تحولات به دور از مداخله خارجی این کشور که ناشی از بیداری ملت و نهاد نظامی الجزایر است خوش بینم.