به گزارش سرويس بين الملل
خبرگزاري صدا و سيما ، بلومبرگ نوشت ترکیه مایل نیست خلأ نفت ایران را با منابع عربستان سعودی و امارات عربی متحده پر کند.
در این گزارش به قلم سلجان هاجا اوغلو آمده است: ترکیه از خرید نفت بیشتر از عربستان سعودی و امارات عربی متحده بیزار است و این در حالی است که آمریکا در تلاش برای تحت فشار قرار دادن صادرات نفتی ایران است. ایران در حال حاضر سومین تأمین کننده بزرگ نفت خام برای بزرگترین اقتصاد در خاورمیانه محسوب می شود.
براساس گزارش شبکه تلویزیونی دولتی تی آر تی ترکیه, مولود چاووش اوغلو وزیر امور خارجه ترکیه در آنکارا اعلام کرد: "نفت ایران ارزان نیست, اما یک تفاوت عمده" با بهای نفت خام عربستان سعودی و امارات عربی متحده وجود دارد. او همچنین گفت: "آمریکا در حال اتخاذ یک تصمیم است و می خواهد همه کشورها به آن پایبند باشند. چرا ما باید این بها را بپردازیم؟"
دولت ترامپ در حال پایان دادن به معافیت های تحریمی است که اجازه می داد شماری از کشورها از جمله ترکیه با گذشت یک سال از زمان خارج شدن آمریکا از توافق هسته ای سال دو هزار و پانزده, بتوانند به واردات نفت از ایران تحت تحریم ادامه دهند.
ترکیه در حال مقاومت در مقابل ایده خرید نفت از دو هم پیمان آمریکا است که ضد ایران هستند. این ها کشورهایی هستند که روابطشان با آنکارا در پی قتل جمال خاشقجی روزنامه نگار سعودی در کنسولگری عربستان در استانبول در اکتبر گذشته, تیره شد. ترکیه همچنین همواره با اعمال فشار از سوی آمریکا بر ایران مخالف بوده است و رجب طیب اردوغان رئیس جمهور ترکیه سال گذشته اعلام کرد: "هدف از اعمال چنین تحریم هایی به هم زدن توازن در جهان" و نقض قوانین بین المللی و دیپلماسی است.
محمد جواد ظریف وزیر امور خارجه ایران پس از سفر به آنکارا در هفته گذشته اعلام کرد ایران و ترکیه قصد دارند یک ساز و کار مالی برای دور زدن تحریم های آمریکا علیه جمهوری اسلامی پیدا کنند. ترکیه همواره از مراودات تجاری با همسایه شرقی خود دفاع کرده است و آن را یک الزام راهبردی می داند.
پیوتر ماتیس تحلیلگر رابو بنک و مستقر در لندن در سخنانی گفت: "نفت ایران می تواند یک منبع دیگر مناقشات دیپلماتیکی بین آنکارا و واشنگتن باشد, زمانی که روابط بین آنها به سبب تأکید ترکیه بر خرید سامانه دفاع موشکی از روسیه, پر تنش است."
بر اساس گزارش ریچارد نفیو که مرکز سیاست انرژی جهانی در دانشگاه کلمبیا آن را منتشر کرد, چین, هند و ترکیه لزوما به کاهش واردات نفت از ایران و به صفر رساندن آن متعهد نیستند و آمریکا مجبور خواهد بود "بر سر مفاد خارج شدن آنها از ایران و آماده شدن برای مقابله با عدم پایبندی آنها" مذاکره کند.
بر اساس جدیدترین ارقام رسمی موجود, در ماه ژانویه, ایران بیش از دوازده درصد از واردات نفتی ترکیه را تأمین کرد. عراق با بیست و چهار درصد تأمین کننده اصلی نفت ترکیه بود و روسیه هم پانزده درصد از نفت وارداتی ترکیه را تأمین کرد. عربستان سعودی با چهار ممیز سه درصد در رتبه هشتم قرار گرفت. ترکیه در ماه ژانویه فقط گازوئیل از امارات عربی متحده وارد کرد.
چاووش اوغلو اعلام کرد در همین حال, خط لوله های نفتی عراق که به ترکیه می رسند به شدت آسیب دیده اند و این موضوع سبب محدود شدن حجم صادرات نفت عراق شده است. در حالی که این موضوع سبب محدود شدن گزینه های ترکیه می شود, این کشور همچنان در ارتباط با روی آوردن به کشورهای خلیج فارس محتاطانه عمل می کند.
چاووش اوغلو با اشاره به عربستان سعودی و امارات عربی متحده گفت: "پالایشگاه های ما با خرید نفت از آنجا سازگار نیستند." او افزود: "فن آوری آنها باید ارتقا پیدا کند. و به همین دلیل, آنها باید برای مدتی تعطیل شوند. از سوی دیگر, این اقدامی پرهزینه است."