پخش زنده
امروز: -
بازگشت نظامیان به عرصه قدرت نمی تواند مطلوب و ایده آل اندونزي پرجمعیت ترین کشور اسلامی باشد .
به گزارش سرويس بين الملل خبرگزاري صدا و سيما بازگشت نظامیان به عرصه قدرت نمی تواند مطلوب و ایده آل اندونزي پرجمعیت ترین کشور اسلامی باشد .
مقدمه
اندونزی امروز 28 فروردین ماه مصادف با 17 آوریل ميزبان برگزاري همزمان انتخابات رياست جمهوري و پارلماني است .این برای اولین بار است که این دو انتخابات همزمان برگزار می شوند .با این حال ،انتخابات ریاست جمهوری به دلیل گستره اختيارات و قدرت رئیس جمهور در عرصه اجرایی از اهمیت بیشتری در اندونزی برخوردار است .به همین دلیل بیشترین تمرکز افکار عمومی در اندونزی بر انتخابات ریاست جمهوری متمرکز است .
نامزدهای انتخابات ریاست جمهوری اندونزی
با وجود اينکه چهار نامزد برای شرکت در انتخابات ریاست جمهوری اندونزی ثبت نام کرده اند اما رقابت اصلی میان "جوکوویدودو " رئیس جمهوری اندونزی و ژنرال بازنشسته "پرابووسوبیانتو" است .
براساس قانون اساسی اندونزی، نامزدهای انتخابات ریاست جمهوری باید معاون اول خود را نیز معرفی کنند که در صورت انتخاب حساب شده از نظر مذهبی و قومی می تواند تاثیر مهمی در پیروزی آنان در انتخابات داشته باشد . براین اساس ،جوکوویدودو در یک اقدام غیر منتظره اما قابل پیش بینی ،یک رهبر مذهبی به نام "معروف امین " را به عنوان معاون اول خود معرفی کرد .وی رهبر شورای روحانیون مسلمان و مشاور بزرگترین سازمان اسلامی اندونزی به نام "نهضت العلما " است .
حزب کوشش دمکراتیک اندونزی بزرگترین حزب این کشور از جوکوویدودو حمایت می کند. گفته می شود اکثر احزاب بخصوص احزاب اسلامی نیز از وی در انتخابات ریاست جمهوری حمایت می کنند .
رقیب جوکوویدودو ، پرابووسوبیانتو نیز ساندیاگا اونو از ثروتمندان و تاجران کلیدی و برجسته اندونزی را به عنوان معاون اول خود معرفی کرده است .
حزب جنبش بزرگ اندونزی نیز از سوبیانتو حمایت می کند و احزابی که گرایش سرمایه داری دارند نیز از وی حمایت می کنند .
اهمیت انتخابات اندونزی
اندونزی با بیش از 260 میلیون نفر جمعیت ،به عنوان پرجمعیت ترین کشور اسلامی و بزرگترین کشور در منطقه جنوب شرق آسیا از تاثیرگذاري مهم در منطقه و جهان اسلام برخوردار است . به همین دلیل موضع دولت جاکارتا در مورد تحولات منطقه ای و بین المللی و اوضاع داخلی آن بر تحولات اتحادیه کشورهای منطقه جنوب شرق آسیا آ.سه آن باعث می شود تحولات سیاسی اندونزی با حساسیت قابل توجهی از سوی محافل سیاسی ،اقتصادی و امنیتی دنبال شود .
در سالهای نخست دهه نود به دلیل اعتراض های مردمی برضد دیکتاتوری محمد سوهارتو و سرنگونی آن، اندونزی با ناآرامی های داخلی گسترده روبرو شد .بنابراین از دیدگاه مردم این کشور ،اندونزی بیش از هر چیزی همچنان به امنیت و آرامش نیاز دارد تا بتواند مشکلات داخلی خود اعم از اقتصادی و اجتماعی را حل کند .از اینرو نامزدهای انتخابات ریاست جمهوری و احزاب در انتخابات پارلمانی مهمترین شعارهای خود را بر تقویت آرامش و امنیت متمرکز کرده اند .این موضوع با توجه به اینکه اندونزی با 18 هزار جزیره یکی از بزرگترین مجمع الجزایرجهان محسوب می شود که با کثرت اقوام و مذاهب روبرو است، از اهمیت زیادی برخوردار است .
براساس گزارش های منتشر شده بیش از 186 میلیون نفر واجد شرایط رای در اندونزی می توانند در انتخابات 28 فروردین شرکت کنند .40 درصد از این تعداد را ،جوانان تشکیل می دهند که در صورت شرکت حداکثری در انتخابات می توانند وزنه انتخابات را به سمت هریک از نامزدهای انتخاباتی سنگین و یا سبک کنند .
جایگاه جوکوویدودو و رقیب وی پرابووسوبیانتو در جامعه اندونزی
جوکوویدودو حدود 5 سال است که رئیس جمهوری اندونزی است و عملکرد وی در این مدت چراغ راه رای دهندگان در انتخابات آتی است .وی در انتخابات سال 2014 با کسب حدود 53 درصد آرا پیروز شد و تا حد زیادی موفق به اجرای برنامه ها و شعارهای انتخاباتی اش از جمله برقراری امنیت و آرامش و احیای رشد اقتصادی شده است .نظر سنجی های صورت گرفته نشان می دهد که از دیدگاه مردم اندونزی عملکرد جوکوویدودو در بخش های زیر موفق بوده است که عبارتند از :
1- مقابله با افراط گرایی و تروریسم .یک بخش از کارنامه موفق رئیس جمهوری اندونزی تامین امنیت و آرامش این کشور بخصوص با مهار تروریسم و افراط گرایی بوده است.
وی و حزب کوشش دمکراتیک اندونزی با همکاری بزرگترین سازمان اسلامی این کشور یعنی نهضت العلما موفق شدند ضمن تسلط بر همه گروه های اسلامی مانع از نفوذ افراط گرایان و تروریست ها به اندونزی شوند .یکی از موفقیت های دولت اندونزی در این خصوص ،مقابله با گروه تروریستی داعش با همکاری مالزی و فیلیپین است که مانع از کوچ تروریست های داعش از خاورمیانه به منطقه جنوب شرق آسیا شدند .
2- همکاری مطلوب وجامع با گروه های اسلامی بخصوص نهضت العلما برای کمک به حل مشکلات اجتماعی و مقابله با جریان های تندرو .رئیس جمهوری اندونزی چند ماه مانده به برگزاری انتخابات ریاست جمهوری این کشور در اقدامی غیر منتظره ، ابوبکر بشیر رهبر معنوی یک گروه افراط گرا را از زندان آزاد کرد .محافل رسانه ای ،سیاسی و مذهبی در اندونزی این اقدام جوکوویدودو را انتخاباتی ارزیابی می کنند .استقبال گروههای مذهبی از این اقدام وی بیانگر موفقیت سیاست رئیس جمهوری اندونزی در این خصوص است.
3- احیای رشد اقتصادی در سال 2017 با جذب سرمایه گذاری های خارجی ،رشد 5 درصدی تولید ناخالص داخلی ،کاهش تورم تا 4 درصد ،افزایش صادرات و ایجاد ثبات در ارزش پولی
جوکوویدودو اصول کاری دولت خود را در 5 سال گذشته "پانکاسیلا " اعلام کرد که مبتنی بر نظریه فلسفی و بنیادی بر اساس اصول 5 گانه " اعتقاد به خدای واحد ،عدالت اجتماعی ،دمکراسی ،وحدت ملی و بشریت متمدن و عادل " استوار است .این نظریه مورد تایید همه گروه ها و جریان های سیاسی و اسلامی در اندونزی قرار گرفت و باعث شد تا یک اتفاق نظر و وحدت ملی برای کمک به برقراری امنیت و آرامش در این کشور شکل بگیرد .
با این حال با توجه به جوان بودن جامعه اندونزی و نیاز روز افرون آنها به اشتغال و رفاه عمومی، در کنار تثبیت امنیت و آرامش بخصوص مقابله با گروه تروریستی داعش، ادامه رشد اقتصادی، رفع بیکاری و ارتقا رفاه عمومی همچنان از شعارهای مطرح ازسوی نامزدهای انتخابات ریاست جمهوری و احزاب در انتخابات پارلمانی است .
در بخش سیاست خارجی نیز مسایل مهمی همچون وضعیت مسلمانان روهینگیا و مقابله با ناامنی ها در دریای چین جنوبی از مهمترین مسایل مطرح است .
هر چند پرابووسوبیانتو به عنوان مهمترین رقیب جوکوویدودو از تمام توان خود و معاون ثروتمندش برای جلب آرای رای دهندگان استفاده می کند با این حال نظامیان در عمل نشان داده اند که از توانایی اداره مطلوب و رو به توسعه اندونزی برخوردار نیستند و حضور پرابووسوبیانتو در عرصه انتخابات می تواند تداعی کننده دوران حاکمیت نظامیان در اندونزی باشد که همچنان جامعه این کشور از آثار آن در رنج است .
عوامل موثر در انتخابات اندونزی
1- جوانان که با تشکیل 40 درصد از مجموع واجدین شرایط رای، نقشي تعيين کننده در نتایج انتخابات اندونزی دارند .به همین دلیل نامزدهای انتخابات بر ارایه شعارهای جوان پسند که بتواند نظر آنان را جلب کند متمرکز شده اند .
2- گروه ها و جریان های اسلامی ،هر چند گروه های اسلامی به تنهایی موفقیت های مهمی در عرصه انتخابات اندونزی نداشته اند اما جوکوویدودو درهمکاری با این گروه ها بخصوص نهضت العلما موفقیت های خوبی کسب کرده و همچنان امیدوار است با نشاندن "معروف امین " به عنوان معاون در کنار خود بتواند در انتخابات ریاست جمهوری نیز از نفوذ رهبران اسلامی برای پیروزی استفاده کند .
3- شبکه های اجتماعی ،در سال های اخیر یکی از پدیدیده های اجتماعی موثر و تاثیر گذار در انتخابات شبکه های اجتماعی هستند که موفق به تغییر نتایج انتخابات به نفع نامزدی شدند که به درستی از آن در جهت تبلیغ شعارها و دیدگاههای خود استفاده کرده است .با توجه به اینکه مهمترین کاربران شبکه های اجتماعی را جوانان تشکیل می دهند قابل پیش بینی است که نامزدهای انتخابات ریاست جمهوری اندونزی نیز از شبکه های اجتماعی در جهت تبلیغ دیدگاهها و عقاید خود استفاده کنند .
نتیجه گيري
با توجه به پیروزی ماهاتیر محمد در انتخابات اخیر مالزی و بازگشت مجدد به قدرت ، بدون تردید نتایج انتخابات آتی اندونزی نیز از اهمیت زیادی برخوردار است .چرا که دولت های کوالالامپور و جاکارتا پس از پیروزی ماهاتیر محمد در مسایلی همچون نحوه برقراری امنیت و بخصوص در برخورد با افراط گرایی و وهابیت دیدگاه مشترک و همکاری مطلوبی داشته اند .علاوه براین ،مالزی و اندونزی دو کشور پیشرو صنعتی در جهان اسلام و منطقه شرق آسیا هستند که با توجه به موفقیت های اقتصادی دولت جوکوویدوو، ادامه آن در پنج سال آتی می تواند نه تنها آ.سه .آن را به نقطه اوج گذشته اقتصادی بازگرداند بلکه به دلیل سیاست های مستقلانه ،می توانند در رشد و تقویت جهان اسلام نیز موثر باشند .نقطه مقابل آن پیروزی احتمالی پرابووسوبیانتو ژنرال بازنشسته در انتخابات اندونزی به معنای بازگشت نظامیان به عرصه قدرت است که نمی تواند مطلوب و ایده آل وضعیت کنونی جنوب شرق آسیا و پرجمعیت ترین کشور اسلامی باشد به همین دلیل وی با معرفی یک سرمایه دار به عنوان معاون خود کوشیده است خود را پشت آن پنهان کند .
مجيد وقاري