گزارش مکتوب
پزشکی که استخوان هایش را هم وقف کرد
استان اصفهان به کمک نیکوکاران و واقفان توانسته بیشترین مراکز درمانی خیرساِز وقف شده، را در کشور داشته باشد.
به گزارش
خبرگزاری صداوسیما مرکز اصفهان؛ می گوید:«به خواست پدرش دکتر شده است، تا به مردم خدمت کند و از بچگی پدر و مادرش به او بخشنده بودن را آموخته اند.»
"محمدتقی انصاری"، متخصص مغز و اعصاب، یکی از واقفان سلامت استان اصفهان است،که حتی استخوان های بدن خود را وقف آموزش دانشجویان، کرده است.
او 85سال پیش در روستای مهیار شهرستان شهرضا متولد شد.دکتر انصاری از سخاوت پدر و مادرش اینگونه می گوید: «مادرم همیشه نیازمندان سر سفره دعوت می کرد و همه غذاها را به آنها می بخشید، حتی برخی از روزها ما خودمان چیزی برای خوردن نداشتیم»
محمدتقی از پدرش هم به عنوان یک تحصیل کرده با سواد و نیکوکار یاد می کند و می گوید: «پدرم یک کتابخانه بزرگ داشت که به من ارث رسید، من تمام عمرم از هر فرصتی برای مطالعه در این کتابخانه استفاده می کردم؛ اما تا کنون فقط یک پنجم کتابهای این کتابخانه را مطالعه کرده ام.»
هم اکنون این پزشک متخصص میلیاردها تومان ثروت دارد، سه خانه مسکونی در اصفهان و بیش از 30هزار متر زمین مسکونی در جنوب اصفهان از جمله املاک و دارایی های دکتر انصاری است که خودش می گوید: «هم اکنون مستاجر هستم.»
اگر چه بزرگترین تفریح زندگی اش نقاشی است، اما پزشکی همه زندگی او بوده او که 40سال طبابت کرده است و می گوید:«شما نمی توانید روستایی را نام ببرید که من در آنجا رایگان طبابت نکرده باشم.»
سال1360 یعنی 37سال قبل وصیت نامه اش را نوشته و خود را برای دنیای باقی با کوله باری از احسان ماندگار آماده کرده است.
دکتر انصاری که حتی 22هزار مترمربع از زمین های مسکونی اش در اصفهان را وقف ساخت بیمارستان کرده است می گوید:«من جسدم را نیز وقف کرده ام، اگر بخشهای از بدن من به درد نیازمندی خورد آن را به بیمار نیازمند ببخشید و بقیه بدنم را وقف دانشگاه می کنم تا دانشجویان پزشکی از روی جسد من آموزش ببینند و حتی استخوانهای مرا تکه تکه کنند و از روی آن به دانشجویان آموزش دهند»
او می خواهد یک قطعه از استخوانش را دفن کندو می گوید:« یک تکه از استخوان مرا در جلو بیمارستانی که دارم می سازم خاک کنند تا پزشکان و دانشجویان رشته پزشکی پای خود را روی آن بگذارند ومن هم بهره ای از خدمت آنها به نیازمندان ببرم.»
این روزها کار دکتر انصاری رسیدگی به بیماران بی بضاعت است که به دلیل هزینه های درمان نمی توانند در مراکز درمانی بستری شوند. دکتر هر روز صبح با پای پیاده به بیماران نیازمند سرمی زند و آنها رایگان معاینه می کند و حتی داروهای برخی را شخصا خریداری و تحویل خانواده هایشان می دهد.
همراهش که بروی می بینی با چه دقت وسواسی پرونده ها مطالعه می کند؛ گویا کسی که رو تخت خوابیده، فرزند یا یکی از عزیزان اوست.
دکتر مدعی است«:هیچ پزشکی به اندازه او بیمار صلواتی ندارد» و می گوید: «اگر در کل دنیا کسی را پیدا کردید که به اندازه من معالجه رایگان داشته باشد به من معرفی کنید تا پشت سرش نماز بخوانم.»
دکتر محمدتقی انصاری نمونه از پزشکان نیکوکار و واقف اصفهانی است که حجت السلام رضا صادقی مدیرکل اوقاف و امور خیریه استان اصفهان در مورد آنها می گوید: «بیشترین واقفان حوزه سلامت، در استان، پزشکان هستند. چرا که خود بیش از هر کس دیگری به نیازها در حوزه سلامت واقف هستند.»
وقف 52درصد بیمارستانهای اصفهان
در استان اصفهان 800مرکز خیریه به مردم خدمت رسانی می کنند، که در این میان 100خیریه در بخش های درمانی فعال هستند و این استان را پایتخت خیران سلامت کشور کرده است.
اما این نیکوکاران فقط هزینه های درمان را نمی پردازند بلکه با ساخت 48مرکز درمانی و بیمارستانی در استان و وقف آنها توانسته اند نقش مهمی در کمک به بیماران نیازمند داشته باشند.
بررسی اسناد موجود در اداره کل اوقاف و امور خیریه استان اصفهان، نشان می دهد؛ بیش از یک قرن است که اصفهانی ها با ساخت مراکز درمانی و و قف آنها، به کمک بیماران نیازمند آمده اند.
بیمارستان های سیدالشهداء، امیرالمومنین، صدوقی و خورشید در شهر اصفهان، آیت الله گلپایگانی در گلپایگان، نقوی در کاشان و امام خمینی(ره) در جرقویه سفلی از جمله بیمارستان های وقف شده ی استان اصفهان هستند. که به گفته حجت الاسلام صادقی مدیرکل اوقاف و امور خیریه استان اصفهان؛«حدود 52درصد بیمارستانهای دولتی در استان ما موقوفه هستند.»
گشتی در بیمارستان های موقوفه
در خیابان بزرگمهر اصفهان، بیمارستانی فوق تخصصی 3هزار و 600متری است. این بیمارستان که به نام آیت الله صدوقی شناخته شده است را 132سال پیش (سال1266 هجری قمری) مرحوم سیفاللهخان ساخته و آن را برای تعمیرات و روشنایی و بوریای مسجد سیفاللهخان در خیابان گلزار اصفهان وتعزیه امام حسین(ع) در ایام محرم وقف کرده است.
سری به این بیمارستان 256تخت خوابی دولتی می زنیم، این بیمارستان دارای بخش های درمانی، بستری، رادیولوژی، سونوگرافی، سی تی اسکن، انواع آندوسکوپی، ماموگرافی، برونکوسکوپی، اسپیرومتری، ادیومتری، سنگ شکن، اتاق عمل، شیمی درمانی NICU ،CCU است.
سیدرضا مرتضویان رییس بیمارستان فوق تخصصی شهید آیتالله صدوقی می گوید: «این بیمارستان 10دوره به عنوان بیمارستان درجه عالی وزارت بهداشت را گرفته است و از نظر اجرای طرح "انطباق موازین شرعی با خدمات درمانی" بیمارستان برتر معرفی شده است.»
با بانوی که در این بیمارستان بستری بوده است هنگام خروج گفتگو می کنیم: این بانوی جوان معتقد است: «خدمات بیمارستان بسیار خوب بود» و ادامه می دهد: «پرستاران این بیمارستان بسیار مودبانه و با حوصله با بیماران و همراهانشان برخورد می کنند.»
نورالله آقانجفی هم بيمارستان خورشید را در خیابان استانداری 106سال پیش یعنی در سال1292 هجری شمسی با هدایای وقفی تاسیس کرد این بیمارستان حدود سی سال است مرکز آموزشی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان شده است.
مراكز آموزشي درماني خورشید داراي واحدهاي كمكي با زيربناي 850مترمربع، بخش هاي درماني و بستري با زيربناي 11هزار و 60مترمربع، بخش هاي آموزشي با زيربناي 10هزار 75مترمربع و بخش هاي اداري با زيربناي 988مترمربع است. اورژانس داخلي، داخلي زنان و مردان، روانپزشكي زنان و مردان، قلب، مسمومين، ICU مسمومین، ارولوژي، سي سي يو، سي سي يو اورژانس، همودياليز، سنگ شكن، اتاق عمل، پيوند، نفرولوژي، آنژيوگرافي، راديولوژي، آزمايشگاه، آزمايشگاه پيوند، تست ورزش، درمانگاه هاي پوست، ارولوژي، غدد، ريه، روانپزشكي، قلب، گفتار درماني، مشاوره و تغذيه و از جمله بخش های درمانی این بیمارستان دولتی است.
مردی که در همین بیمارستان عمل جراحی شده است می گوید:«واقعا این بیمارستان کادر خوبی دارد و به بیمار با دست و دلبازی رسیدگی می کنند.»
پیرمردی که برگه های ترخیص دست اش بود می گفت:«از نظر پرداخت هزینه عمل جراحی مشکل مالی داشتم پسرم هم نمی توانست کمکم کند اما خدا را شکر بیمارستان هم هزینه پاینی گرفت و هم برای پرداخت نهایت همکاری را کرد.»
بیمارستانی خیر ساز در دل بیمارستانی وقفی
در دل این مرکز درمانی بیمارستان المهدی امسال ساخته شد، نیمی از هزینه 500میلیارد ریالی این بیمارستان 150تخت خوابی را خانم خویی همسر مرحوم ساوج پرداخت کرده است.
این بیمارستان در چهار طبقه احداث شده و دارای بخش های اتاق های عمل، جراحی قلب باز، مراقبت های ویژه، قلب، گوارش، ریه، دیالیز، اورژانس، آنژیوگرافی، آندوسکوپی، آزمایشگاه، ماموگرافی سونوگرافی و سی تی اسکن است.
خانم جوانی هم که چند روزی است در این بیمارستان بستری شده است، می گوید:«وقتی میخواستم این بیمارستان را انتخاب کنم نگران بودم چون فکر میکردم بیمارستانهای خیریه خدمات خوبی نداشته باشند اما واقعا بیمارستان چه از نظر تجهیزات و چه از نظر پرستار بیمارستان درجه یکی است.»
به شهر کاشان می رویم؛ بیمارستان نقوی یکی از بیمارستان های استان اصفهان است که هفتاد سال پیش مرحوم حاج محمدصادق نقوی آن را وقف کرد و در آمد این بیمارستان را صرف کمک به بیماران نیازمند نموده است.
دکتر محمد حاجی جعفری رئیس بیمارستان نقوی کاشان می گوید:«در این بیمارستان تشکل صنفی یاوران وقف تشکیل شده است، این تشکل می تواند در زمینه دارو و درمان نیز کمک شایانی در تهیه و تامین ملزومات دارویی و درمانی مردم نیازمند داشته باشد.»
بیماری که در این بیمارستان توانسته بود با کمک نیکوکاران از خدمت دارویی استفاده کند می گوید:«واقعا برای تامین دارو مشکل داشتم وقتی موضوع را با مسوولان درمیان گذاشتم آنها با دیدن پرونده ام، موافقت کردند که دارویی رایگان در اختیارم بگذارند.»
بیمارستان حضرت امیرالمومنین(ع) اصفهان هم، سال1328 به همت مرحوم رحیم زاده احداث و برای ارائه خدمات درمانی به مردم مستمند و بی بضاعت وقف شد.
به این بیمارستان سری زدیم و با تعدای از بیماران یا بهتر بگویم ارباب رجوع ها گفتگو کردیم. بیماری ریوی که از جانبازان هشت سال دفاع مقدس است و در بیمارستان امیر المومنین بستری است می گوید:«30سال است که برای درمان اینجا می ایم همه هزینه های من اینجا رایگان است.»
یکی دیگر از بانوان می گوید: «دو سال است من برای درمان همسرم به این مرکز درمانی می آیم بیمارستان مجهز خوبی است و نسبت به دیگر بیمارستانها از نظر هزینه ای بسیار پایین تر است».
بدهی 270میلیارد ریالی وزارت بهداشت به اوقاف اصفهان
اما همین بیمارستان ها بدهی بزرگی به اداره کل اوقاف دارند، چراکه مسوولان این بیمارستان ها باید در آمد این بیمارستان ها را در راستای نیات واقفان هزینه کنند .
به گفته حجتالاسلام محمود نصراصفهانی معاون حقوقی و ثبتی اداره کل اوقاف و امور خیریه استان اصفهان:«وزارت بهداشت و درمان برای تصرف 22موقوفه بهداشتی و درمانی استان اصفهان 270میلیارد تومان به اداره کل اوقاف استان اصفهان بدهکار است».
این موقوفات هر کدام نیات متفاوتی دارند که اداره اوقاف و امور خیریه پس از دریافت اجاره بها این موقوفات در راستای اجرای نیات واقفان نیک اندیش، هزینه می کند.
بر اساس تفاهم نامه ای که بین اداره اوقاف و امور خیریه و اداره بهداشت درمان منعقد شده است مقرر شده 20درصد این بدهی به صورت نقدی به حساب موقوفه ها واریز و بقیه هم در دیون این اداره ثبت و هر ساله مبلغی از آن بدهی از محل اعتبارات دولتی اداره بهداشت و درمان به حساب موقوفات واریز شود.
حجتالاسلام رضا صادقی مدیرکل اوقاف و امور خیریه استان اصفهان می گوید:«حدود 12میلیارد ریال مربوط به مراکز بهداشتی و درمانی شهرستان کاشان بود که بر اساس این تفاهمنامه نیمی از آن بخشیده شد.»
با همه اینها مسوولان باید در جهت کمک به بیماران نیاز مند و توسعه این فعالیت نیکوکارانه به تعهدات خود پایبند باشند تا واقفان انگیزه بیشتری برای وقف در حوزه سلامت داشته باشند.
نویسنده:لیلا اعظمی کتایونچه
عکاس :جواد استکی