افشای تلاش های پنهانی امارات برای تاثیرگذار بر روند تحولات سودان
به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صدا و سیما، برخی منابع عربی از تلاش های پنهانی امارات متحده عربی با استفاده از افراد نزدیک به عمرالبشیر و با هدف تاثیرگذاری بر سودان و بهره برداری از اعتراض ها در این کشور در جمع منافع ابوظبی پرده برداشتند. پایگاه خبری «الخلیج آنلاین» نوشت: پس از آن که ارتش سودان خبر سرنگونی عمر البشیر، رئیس جمهور این کشور، را اعلام کرد و شورای نظامی انتقالی برای اداره کشور تشکیل شد، نام طه عثمان الحسین، رئیس دفتر سابق عمر البشیر که با فرماندهان ارتش روابط گسترده دارد، مطرح شد.
الخلیج آنلاین با نگاهی گذرا به زندگی طه عثمان از بدو تولد تا انتصاب به عنوان رئیس دفتر عمر البشیر نوشت: سال 2012 (1391) نقطه عطفی در زندگی سیاسی طه عثمان بود. او در آن سال طرح صلاح قوش، رئیس سابق سازمان اطلاعات سودان و تعدادی از افسران ارتش را برای کودتا فاش کرد و به دنبال آن توانست اعتماد عمر البشیر را به طور کامل جلب کند.
ماه ژوئن سال 2015 (خرداد 1394)، وی وزیر مشاور و رئیس دفتر رئیس جمهور و نخست وزیر سودان شد و تقریبا تمام روزنه های نفوذ به دولت و نهادهای دولتی را به دست گرفت. اعتماد بی حد و مرز عمر البشیر به وی سبب شد که وی به «صندوقچه کامل اسرار سودان» تبدیل شود. طه عثمان برای عمر البشیر، مرد موقعیت های دشوار و حساس بود. روابط این دو به حدی عمیق شد که طه عثمان خود را رئیس دفتر عمر البشیر نمی دانست بلکه فرزند او می دانست. او در چندین پرونده نقش سیاسی چشمگیری داشت؛ از این رو، خبر سرنگونی و برکناری او در اواسط سال 2017 همه را غافلگیر کرد.
برای برکناری طه عثمان علل متعددی عنوان شده است. دست داشتن در معاملات فساد، دخالت در بحران اخیر بین کشورهای حوزه خلیج (فارس) و قطر و افشای اطلاعات و اسناد عربستان، امارات و دیگر کشورهای عربی برای متهم کردن قطر به حمایت از تروریسم از جمله این علل است. گروهی دیگر طه عثمان را به تلاش برای تغییر نظام در سودان متهم کردند.
فرد شماره یک عمر البشیر پیش از برکناری، در حال تردد بین عربستان و امارات بود. این رفت و آمدها پیش از اعلام قطع روابط برخی کشورهای حوزه خلیج (فارس) با قطر صورت گرفت. برهمین اساس، به نوشته رسانه ها از جمله پایگاه عربی 21 و روزنامه الشرق قطر، برخی او را به نقش داشتن در این بحران متهم کردند. طه عثمان یکی از عاملان مهم بهبودی روابط سودان با کشورهای حوزه خلیج (فارس) به ویژه عربستان و امارات است. او اندکی پیش از برکناری از سمتش، تابعیت عربستان را گرفت.
به نوشته این پایگاه خبری، او در بین پادشاهان و شاهزادگان کشورهای حاشیه خلیج (فارس) جایگاه خوبی و با بسیاری از آنان به ویژه امارات و عربستان رابطه شخصی و دوستانه داشت. همچنین در تامین بودجه خزانه دولت سودان در مواقع دشوار، نقش کلیدی ایفا کرد.
طه عثمان در ده سال اخیر مهره قدرتمند عربستان در سودان بود. او رویکردهای سودان را همسو با اهداف ریاض محقق می کرد و طراح روابط دوجانبه بین عربستان و کشورهای آفریقایی بود. در نتیجه تلاش های طه عثمان الحسین برای حضور دوباره امارات در سودان از طریق سرمایه گذاری بود که عمر البشیر در سفری کم سابقه به امارات سفر کرد. در نوامبر سال 2016 (آبان 1395)، سطح هماهنگی بین دو کشور ارتقا یافت. این همگرایی، برخی کشورها را نگران کرد. آنان نگران شدند با توجه به مناقشه کشورهای حوزه خلیج (فارس) و ایران برسر نفوذ به قاره آفریقا، نفوذ امارات به سیطره بر این کشور گسترش یابد.
طه عثمان همچنین توانست نقش«پدرخوانده» محمد بن سلمان، ولیعهد عربستان را در قاره آفریقا ایفا کند. او به واسطه نقش محوری خود توانست برای این شاهزاده جوان در آفریقا تبلیغ و ارتباط وی را با برخی کشورهای افریقایی در صدر آن ها اتیوپی، اریتره و موریتانی تسهیل کند. او از روابط نزدیک خود با رهبران این کشور برای پیوستن به ائتلاف عملیات طوفان قاطعیت استفاده کرد، ائتلافی که بن سلمان حامی اصلی آن بود. او افزون بر این، امکان سفر چهل نفر از سران کشورهای آفریقایی را به عربستان فراهم کرد.
بنابر گزارش پایگاه «نون پست»، طه عثمان الحسین با محمد بن زاید، ولیعهد ابوظبی نیز روابط بسیار مستحکمی دارند و این موضوع، در زمان تیره شدن روابط سودان و امارات در سال 2015 (1394) فاش شد. در آن سال بین دو کشور بر سر برخی پرونده های مربوط به حمایت از جریان ها و جنبش های اسلام گرا اختلاف پیش آمد و در پی آن هیئت اماراتی در زمان سخنرانی عمر البشیر در کنفرانس اقتصادی حمایت از اقتصاد مصر سالن کنفرانس را ترک کرد.
الخلیج آنلاین با اشاره به حمایت اخیر امارات از اقدامات شورای نظامی انتقالی سودان، به نقل از منابع آگاه نوشت: امارات با استفاده از روابط شخصی که با طه عثمان الحسین، رئیس دفتر سابق عمر البشیر دارد، می خواهد نقشی جدید در سودان داشته باشد
منابع مذکور افزودند: طه عثمان با تعداد زیادی از افسران سابق یا کنونی در ارتباط است و تمایلش را برای تاثیرگذاری بر اوضاع سودان به نفع متحدانش (امارات و عربستان) پنهان نمی کند.
معترضان در سودان به حمایت امارات از شورای نظامی انتقالی با سوء ظن جدی نگاه می کنند. این سوء ظن با این اتهامات همراه است که سران شورای نظامی که هم اکنون اداره سودان را در دست گرفته اند، مهره های بازی محورها هستند.
براساس گزارش های منتشر شده، عبدالفتاح البرهان، رئیس شورای نظامی انتقالی سودان که با طه عثمان روابط گسترده دارد، از مارس سال دو هزار و پانزده (1394) مسئولیت هماهنگی اعزام سربازان سودانی به یمن برای پیوستن به ائتلاف به رهبری عربستان علیه حوثی ها (انصارالله) را برعهده دارد.
در این باره، پایگاه شبکه تلویزیونی الجزیره به نقل از شهاب ابراهیم، سخنگوی نیروهای آزادی و تغییر سودان نوشت: ابوظبی به دنبال جلب دوستی نظام یا حاکمان جدید است و برای رسیدن به این هدف گزینه ای جز حمایت از اقدامات آنان ندارد. وی هشدار داد برنامه عربستان و امارات این است که با حمایت اقتصادی به شورای نظامی به رهبری البرهان کمک کنند بحران های کشور را حل کند. پس از آن این شورا اعتماد مردم سودان را به دست و نظام را به روشی دیگر روی کار بیاورد.
سخنگوی نیروهای آزادی و تغییر سودان که «مجمع اتحادیه های صنفی سودان» را نیز در بر می گیرد، تصریح کرد: هم اکنون به طور جدی تلاش می کند شورای نظامی را که احتمالا سرسپرده امارات است، با تشکیل شورای انتقالی که اکثر اعضای آن را غیرنظامیان تشکیل می دهند، به بن بست بکشاند.