پخش زنده
امروز: -
عضو هیأت علمی پژوهشگاه جهاددانشگاهی ابن سینا : گاو نژاد جرزی کوچکترین نژاد گاو شیری جهان است که در روند اصلاح نژاد آن، تولید کره، به عنوان اصلیترین فرآورده از شیر این نژاد، مدنظر بوده است
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما به نقل از روابط عمومی پژوهشگاه فناوریهای نوین علوم زیستی جهاددانشگاهی ابن سینا، دکتر محمدمهدی نادری افزود: باتوجه به چربی بالای شیر نژاد جرزی (حدود ۶ درصد)، به رغم تولید کمتر شیر روزانه نسبت به هلشتاین، کیفیت بالای شیر آن نسبت به نژاد هلشتاین، موجب کسب درآمد تقریبا مشابه هلشتاین، از فروش شیر این نژاد شده است. این درحالی است که باتوجه به کوچک بودن جثه نژاد جرزی، هزینههای خوراک آن حدود ۲۰ درصد - ۳۰ درصد نسبت به هلشتاین کمتر است.
وی ادامه داد: در ۴ سال اخیر، با اصلاح نژاد گاوهای هلشتاین موجود در کشور و افزایش تولید شیر، نیاز به واردات کره به نصف میزان آن کاهش یافته است. این درحالی است که در صورت توسعه نژاد جرزی که پرچربترین شیر را در بین سایر نژادهای گاو داراست، میتوان با سرعت حداقل دوبرابری به خودکفایی در تولید کره دست یافت، زیرا به منظور تولید اقتصادی کره در داخل کشور، نیاز به شیر با چربی حدود ۴ و نیم درصد است که همان طور که اشاره شد، این میزان چربی و بیشتر از آن حدود ۶ درصد در شیر نژاد جرزی وجود دارد.
این عضو هیأت علمی پژوهشگاه ابن سینا گفت: از سوی دیگر باتوجه به جمعیت محدود نژاد جرزی در داخل کشور، نیاز به واردات این نژاد از اروپا یا امریکا است که مستلزم خروج میلیونها یورو ارز از کشور خواهد بود.
وی با اشاره به اینکه امسال، سال رونق تولید نامگذاری شده است افزود: در سالهای اخیر پژوهشگاه ابن سینای جهاد دانشگاهی موفق به بومی سازی دانش فنی «تولید خارج رحمی جنین از گاوهای ممتاز» شده است که با استفاده از این فناوری امکان تولید حدود ۷۰ - ۶۰ جنین با جنسیت ماده از هر گاو وجود دارد. بدین ترتیب باتوجه به وسعت بیوفارم این پژوهشگاه با داشتن تعداد ۲۰۰ رأس گوساله ممتاز نژاد جرزی، امکان تولید سالانه ۱۰ هزار جنین (معادل ۴ هزار رأس گوساله ممتاز جرزی و با جنسیت ماده) وجود دارد که مقدمات گسترش نژاد مذکور در داخل کشور و بهره برداری از شیر آن جهت خودکفایی در تولید کره فراهم خواهد شد.
وی افزود: پژوهشگاه ابن سینا آمادگی همکاری و ارایه خدمات تخصصی تولید جنین از نژادهای ممتاز با آبستنی تضمینی برای کلیه دامداران کشور به ویژه مجتمعهای بزرگ صنعتی متعلق به بخش خصوصی و یا سازمانها و نهادهای دولتی و عمومی را دارد.
همچنین با توجه به هدف جهاددانشگاهی در گسترش و توسعه فناوریهای مورد نیاز کشور امکان انتقال و توسعه این تکنولوژی در سطح وسیع در کل کشور فراهم است.
علاقهمندان برای اطلاعات بیشتر درباره چگونگی این همکاری و دریافت خدمات مرکز تخصصی بیوفارم پژوهشگاه ابن سینا با شماره ۲۲۴۳۲۰۲۰ تماس بگیرند و یا به نشانی farmbio.ir مراجعه کنند.