به گزارش خبرنگار
خبرگزاری صدا و سیما، وزیر نفت با رد هرگونه نشت نفت در سیل خوزستان گفت: آنچه برای مجموعه وزارت نفت در سیل اخیر اولویت داشت حفظ جان اهالی خوزستان بود که در سخت ترین روزها و شرایط در کنار ما ایستادند و ما وظیفه خود می دانیم که در چنین روزهایی در کنار آنها قرار بگیریم.
بیژن زنگنه در جلسه کمیسیون عمران مجلس شورای اسلامی با عنوان بررسی اقدامات وزارت نفت در سیل خوزستان افزود: عده ای از دشمنان قسم خورده و برخی دوستان در تلاش بودند که به مردم القا کنند جان انسان ها برای وزارت نفت مهم نیست و برخی بدنبال القای این بودند که بگویند ما بین اقوام مختلف خوزستان تبعیض قائل می شویم و جان برخی اقوام برای ما بی ارزش است درحالیکه هیچ انسان با شرفی راضی به تولید چند هزار بشکه نفت بیشتر به بهای به خطر انداختن جان و مال مردم نیست و از همان روز اول در بخشنامه ای به مجموعه وزارت نفت و شرکت های تابعه تاکید کردم که به هیچ وجه نباید جان مردم در قبال حفظ تاسیسات نفتی به خطر بیافتد و اولویت اول، حفظ جان مردم خوزستان است.
زنگنه مجموع خسارات وارده ناشی از سیل اخیر به مجموعه تاسیسات پتروشیمی ها و نفت کشور را 900 تا هزار میلیارد تومان اعلام و تصریح کرد: این خسارت علاوه بر عقب افتادن چاههای منطقه از تولید نفت خام و فروش آن است.
وزیر نفت افزود: با وجود اینکه چاههای این منطقه امکان تولید را در وضعیت کنونی هم دارد اما اعلام کردیم که برداشت از این چاهها متوقف شود چراکه اگر مشکلی برای این چاهها بوجود بیاید نمی توان ماشین آلات را به سر چاه منتقل کرد و ممکن است مشکلات دیگری از جمله نشت نفت بوجود بیاید.
وزیر نفت همچنین با تکذیب اخباری مبنی بر نشت نفت به هورالعظیم گفت: چنین مطلبی صحت ندارد که نفت نشت کرده باشد و این امر دروغ است اما در منطقه حفاری شده، ممکن است ماشین آلات یا زمین آغشته به نفت باشد و اندکی نفت روی آب شناور شود که با نشت نفت، تفاوت جدی و اساسی دارد.
زنگنه همچنین در خصوص شایعات در مورد اجازه ندادن شرکت نفت برای بازگشایی سیلاب به هورالعظیم برای جلوگیری از خرابی تاسیسات نفتی گفت: این مطلب هم دروغ دیگری بود چراکه ما در این زمینه مسئولیت و اختیاری نداشتیم چراکه مسئول بازگشایی آب به هور، ستاد مدیریت بحران استان خوزستان بود و مجموعه های استانی شرکت نفت هم تابع دستورات ستاد مدیریت بحران استان بودند و این ستاد مختار بود آب را به جایی باز کند یا ببندد.
وی افزود: ما آماده کمک به بازسازی مناطق سیل زده هستیم و با مسئولان استان خوزستان در حال بررسی راههای کاهش درد و آلام مردم خوزستان بخصوص در مناطق غرب کارون هستیم.
وزیر نفت افزود: بازسازی مناطقی از جمله باوی، شادگان، اروند و کوت عبدالله و چند منطقه دیگر به مجموعه شرکت های زیر مجموعه وزارت نفت سپرده شده است.
در ادامه این جلسه احمد محمدی مدیرعامل شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب نیز در گزارشی به نمایندگان عضو کمیسیون انرژی گفت: حجم سیلاب خوزستان در طول تاریخ بی سابقه بود و اگر همکاری مجموعه دستگاهها و تلاش های همه مردم و عشایر منطقه خوزستان نبود فاجعه ای بزرگ رخ می داد.
وی پایداری تولید، صیانت از تاسیسات و چاههای نفتی و انتقال نفت و سوخت رسانی را مهمترین وظایف مناطق نفت خیز جنوب دانست و گفت: خوشبختانه جز در بخش هایی که بخاطر حفظ محیط زیست و سلامت مردم مجبور به تعطیل کردن کار خود شدیم خسارت به تاسیسات نفتی زیاد نبود و به حداقل ممکن رسید .
محمدی از اعلام آمادگی این شرکت برای بازسازی مناطق نفتی خبر داد و گفت: در هماهنگی با ستاد مدیریت بحران استان خوزستان، بازسازی پرجمعیت ترین مناطق خوزستان به ما سپرده شد و هم اکنون بازسازی مناطقی از جمله اروند، خرمشهر و شادگان و چند منطقه دیگر به مجموعه ما سپرده شد.
مدیرعامل مناطق نفت خیز جنوب گفت: بیش از نهصد نفر از کارکنان مناطق نفت خیز جنوب و چند صد نفر دیگر از کارکنان استانی وزارت نفت در سیل اخیر بطور شبانه روزی و در سه شیفت کاری برای مقابله با سیل، احداث و ترمیم سیل بندها و تعمیر و بازسازی ها در کنار مردم کار جهادی انجام دادند و هم اکنون 200 تخت بیمارستانی در استان خوزستان توسط سازمان بهداشت و درمان ما برای خدمت رسان به سیل زدگان تجهیز شده است.
وی سوخت رسانی به خودروهای امدادی را از دیگر مسئولیت های این شرکت در سیل خوزستان دانست و گفت: بیش از دو میلیون لیتر سوخت در این استان شامل انواع بنزین، گازوئیل، نفت سفید و گاز مایع در حجم های بالا توزیع شد.
محمدی افزود: بخاطر حفظ سلامت مردم و حفاظت از محیط زیست از تولید روزانه 165 هزار بشکه نفت معادل روزی 8 میلیون دلار درآمد صرف نظر کردیم درحالیکه چاههای منطقه مجهز به تاسیسات ضد آب بود و قادر به تولید بودیم اما بخاطر احتمال بروز و نشت نفت، از این موضوع صرف نظر کردیم.
در ادامه این جلسه فریدون حسنوند رئیس کمیسیون انرژی هم در سخنانی با تشکر از مجموعه اقدامات انجام شده در استان خوزستان برای مقابله با سیل و خرابی ها و خسارت های ناشی از آن گفت: انصافا مجموعه وزارت نفت و شرکت های این وزارتخانه در استان خوزستان در حل مشکلات مردم در کنار سایر دستگاههای اجرایی و امدادی بودند و همکاری خوبی با ستاد مدیریت بحران استان داشتند.
وی افزود: سرانجام سیل تمام شده و خرابی ها باقی می ماند و از دولت و بخصوص وزارت نفت می خواهیم به مسئولیت های اجتماعی خود و بازسازی خرابی های استان متعهد باشد و گزارش آن را به اطلاع مردم و نمایندگان آنها برساند.
همچنین در این جلسه برخی از نمایندگان عضو کمیسیون انرژی سوالاتی در زمینه عملکرد وزارت نفت در سیلاب مطرح کردند که وزیر نفت و مسئولان این وزارتخانه جزییات آنها را تشریح کردند.
توقف تولید نفت در برخی مناطق سیل زده
وزیر نفت گفت: همه تاسیسات منطقه غرب کارون، دشت آزادگان و هورالعظیم در سیلاب هستند اما این امر مشکلی برای چاهها ایجاد نکرده است و با این وجود، برای رعایت مسایل زیست محیطی، برداشت از برخی از این چاهها را تعطیل کرده ایم.
بیژن زنگنه در حاشیه نشست مشترک با اعضای کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی برای بررسی عملکرد این وزارتخانه در مقابل سیلاب اخیر، همچنین در خصوص وضعیت آبگیری مخازن 4 و 5 تالاب هورالعظیم با توجه به اینکه برخی منابع، خبراز جلوگیری وزارت نفت از این کار با هدف جلوگیری از آسیب به تاسیسات نفتی داده بودند،افزود: وزارت نفت ممانعتی در آبگیری ایجاد نکرد و امکان آبگیری تالاب هورالعظیم را فراهم کرده است.
وزیر نفت همچنین در مورد وضعیت تاسیسات نفتی داخل تالاب هورالعظیم نیز گفت: تاسیسات بزرگ و وسیعی در منطقه غرب کارون، دشت آزادگان و هورالعظیم وجود دارد که بخشی از آنها نیز مربوط به میادین نفتی مشترک است اما عموم این تاسیسات در سیلاب غرق شده هستند.
وی افزود: از آنجا که تصمیم ستاد مدیریت بحران استان جاری شدن آب در هورالعظیم بود، وزارت نفت نیز از این تصمیم تبعیت کرد، هرچند عموم تاسیسات نفتی و جادههای اطرافشان به زیرآب رفتهاند و ارتباط با تاسیسات قطع شده اما برای حفظ جان مردم با جان و دل به زیر آب رفتن تاسیسات را پذیرا شدیم.
وزیر نفت با اشاره به اینکه تولید در برخی از تاسیسات نفتی را با هدف حفاظت از محیط زیست و جلوگیری از آسیب به طبیعت قطع شده است، اضافه کرد: پس از فروکش کردن آب، تولید نفت در این بخشها از سر گرفته خواهد شد و از آنجا که ارتباط جاده ای تاسیسات نفتی در برخی از مناطق قطع شده تولید نفت را نیز در این بخشها قطع کردهایم تا اگر چاه نفتی آسیب دید و امکان دسترسی نبود مشکلی پیش نیاید.