پخش زنده
امروز: -
در ساحل جمع زیادی مشغول فعالیتند؛
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما مرکز آبادان، عده ای کیسه ها را لبریز از شن می کنند، برخی همان کیسه های حجیم و سنگین را روی هم می چینند.
امیرحسین با هر یا علی که می گوید کیسه ای را بر می دارد تا سنگر را محکمتر کند.
صدای خدا قوتم را که می شنود سرش را بلند می کند و می گوید: باید از شهر دفاع کنیم، از خانه هایمان و از زمینهای اجدادی؛
احسان که از نیروهای امدادی هلال احمر است همانطور که با چکمه های بلند و سیاه رنگش در آب ایستاده ادامه می دهد: آبادان شبه جزیره است از سه طرف به رودخانه منتهی می شود اگر نیروهای مردمی نباشند مشکل حل نمی شود.
سیلاب در مسیر خوزستان
بیست و شش روز از بهار گذشته و حدود 20 روز است که خوزستان مهیای مقابله با سیلاب شده، از آن روز بیش از 3 هزار نیروی امدادی، جهادی و مردمی شبانه روز پا به پای مسئولان مشغول ساخت، تحکیم و ترمیم سیلبند در سواحل رودخانه های کارون، اروند و بهمنشیر هستند.
آبی که حالا سیل شده در نهایت باید از رودخانه های اهواز،خرمشهر و آبادان گذر کند تا به خلیج فارس بپیوندد، ظرفیت سدهای خوزستان تقریبا تکمیل است، 5 میلیارد متر مکعب آب و حدود 1 میلیارد متر مکعب گل و لای؛
استاندار خوزستان با اشاره به اینکه مسئولان کشوری، استانی و محلی همه در میدانند تا خدشه ای به زندگی مردم وارد نشود می گوید: به دلیل حجم بالای سیلاب 240 روستای حاشیه ای آسیب دیده ، خانه های بیش از 100 روستا زیر آب رفته و 237 راه مواصلاتی قطع شده اما هم اکنون ورودی و خروجی سدها به موازنه رسیده و آب به صورت کنترل شده رها می شود تا شهرهای پایین دست مثل خرمشهر و آبادان دچار بحران نشوند.
غلامرضا شریعتی می افزاید: در حال حاضر میزان خارج سازی آب از سد کرخه از 4000 به 1700 متر مکعب در ثانیه کاهش یافته که از آرامش نسبی در رودخانه های خوزستان حکایت می کند.
آبادان و خرمشهر در جنگ مقابله با سیلاب
ستاد بحران وقت و بی وقت تشکیل و جوانب امر سنجیده می شود.
فرماندار ویژه آبادان می گوید: رودخانه های بهمنشیر، اروند و کارون، حول محور آبادان و خرمشهر هر لحظه از شبانه روز مستعد بحران و طغیانند اما مردم مطمئن باشند شرایط بی وقفه در حال کنترل و جان و مال شهروندان برای ما از هر چیز دیگری مهمتر است.
سید زین العابدین موسوی از ساخت 20 کیلومتر سیل بند در جاده قفاص و 7 کیلومتر در ساحل اروند رود می گوید و می افزاید: این سیل بندها در صورت سرریز شدن تالاب شادگان و مد رودخانه اروند از نفوذ آب به شهر جلوگیری خواهد کرد.
فرماندار ویژه خرمشهر هم ضمن اشاره به ساخت سیلبندهای یک کیلومتری در روستاهای مکسر، ام نوشه و سوییچتی 2 می گوید و ادامه می دهد: این سیلبندها 20 هزار نفر را در غرب رودخانه کارون از سیلاب حتمی نجات داده است.
کورش مودت بیشترین دبی رودخانه کارون را در قسمت فارسیاب رودخانه عنوان می کند که با ورود 2700 متر مکعب آب بر ثانیه عمق رودخانه را از 1 متر به 8 متر افزایش داده، سیل بندها را شکست.
ستار شکیبا مدیرعامل کشت و صنعت نیشکر میرزا کوچک خان، می گوید: تا امروز بواسطه 40 پمپ مشترک از این شرکت و امیرکبیر، روزانه 30 تا 45 متر مکعب بر ثانیه آب را از کارون برداشت و به تالاب ناصری تزریق کرده ایم تا روستاها و ساکنان ساحل به خطر نیفتد.
دکتر سلمان زاده رییس دانشکده علوم پزشکی آبادان از خطرات سیلاب در بخش بهداشت و سلامت خبر میدهد و تاکید دارد: ایمن سازی کودکان در مقابل حشرات موذی ضروری است اما شایعه آلوده شدن آب به لاشه مرده حیوانات و اجساد مردگان را تکذیب می کنم.
سیل وحدت و مهربانی در سیلاب
این روزها هر کس با هر آنچه در توان دارد، به یاری سیل زدگان
شتافته، علاوه بر کمکهایی که از ارتش، سپاه و ستاد اجرایی فرمان امام و گروههای جهادی می رسد مردم هم پای کارند، برخی کمک می کنند تا سیل زدگان زندگیشان را جمع و جور کنند، برخی بیل و کلنگ به دست گرفته، برخی خوراک و پوشاک و پتو آورده اند،
مردم آبادان و خرمشهر تا کنون بیش از 10 تن مواد غذایی و بهداشتی به هم استانیهای خود در روستاها کمک کرده اند و روزانه بیش از 1000 پرس غذا طبخ و راهی مناطق سیل زده می کنند.
حب الحسین یجمعونا
این روزها عشق به امام حسین (ع) هم تماشایی شده است، برادری و برابری نیروهای عراقی را برای کمک به سیل زدگان به ایران کشانده است.
عراق تا کنون 5 محموله کمک رسانی شامل 500 تن مواد غذایی و 50 دستگاه ماشین آلات مکانیزه راهسازی از مرز شلمچه و خرمشهر به مناطق سیل زده کشور ارسال کرده است.
موکبهای اربعین عراق هم با شعار حب الحسین یجمعونا از خرمشهر تا بالادست استان خ9وزستان در حال خدمات رسانی هستند.
ابو مهدی المهندس فرمانده بسیج مردمی عراق که در راس یکی از کاروانهای کمک رسانی به خرمشهر آمده معتقد است : ایران و عراق دو ملت برادرند و این روزها عراق بخش کوچکی از کمکهای بزرگ و انساندوستانه ایرانیها به ملت عراق را جبران می کند.
دگرگونیهای زیست محیطی پس از سیلاب
سیلاب، فعالان محیط زیست را هم وارد میدان کرده از جمله خانم دکتر ناظم که به همراهی یک گروه 25 نفره از 4 سال پیش در زمینه بررسی اثر بلایای طبیعی بر محیط زیست در حال تحقیق است.
خانم دکتر پس از ارائه مستنداتش چند آسیب نفوذ سیلاب در اطراف آبادان و خرمشهر را اینگونه عنوان می کند:
1- مرگ یک جفت دلفین بدون پوزهی نایاب که از میان آبهای دنیا فقط در آبهای خلیج فارس زیست می کنند. -افزایش دبی آب در پایین دست کارون و خرمشهر موجب شد، تا یک جفت از این دلفینها که برای جفت گیری آبهای کم عمق را انتخاب می کنند برای پیدا کردن نقطه کم آب تا بالادست رودخانه کارون پیش بروند؛ در نهایت این دو دلفین به دست چند صیاد خاطی کشته شدند.
2- کوچ اجباری پرندگان بومی از زیستگاهها و تالابهای شادگان و ناصری
3- هجوم مورچه های بالدار به منازل مسکونی در اثر نفوذ آب به لانه ها و ....
روی خوش سیلاب
در کنار همه اتفاقات ناخوشایندی که در استانهای مختلف و اینجا در خوزستان اتفاق افتاده اما زمینهای تشنه و تالابها و رودخانه های خشک حسابی سیراب شده اند و روان آبها را همچون فرزندی عزیز در آغوش گرفته اند،
افزایش خروجی آب از سدها باعث پرشدن 82 درصدی تالاب شادگان و 70 درصدی تالاب ناصری شده است.
در همسایگی آب
خطر سیل همچنان خوزستان، آبادان و خرمشهر را تهدید می کند، اما اوضاع آرام است؛ به جای سدها، مهربانی، اتحاد و همدلی سرریز کرده، زن و مرد، کودک و جوان همه در ساحل رودخانه هایی که هر لحظه احتمال خشمش می رود، سنگرهای شنی می بندند، تا در همسایگی آبهای خدادادی به زندگی ادامه دهند.
نویسنده: عاطفه مرادی