پاسخ رئیس جمهور کوبا به تهدیدات آمریکا
به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صدا و سیما به نقل از رویترز، رئیس جمهور کوبا شنبه دولت ترامپ را متهم به این کرد که باعث شده است روابط این کشور با آمریکا به بدترین سطح در دهه های اخیر برسد.
میگل دیاز-کانلMiguel Diaz-Canel در سخنرانی خود در پایان نشست مجمع ملی (پارلمان) کوبا از مردم کشورش خواست اقتصاد و بخش دفاعی کشورشان را تقویت کنند. وی گفت آمریکا در ”آزار و اذیت مالی خفقان آوری مشارکت دارد که واردات کالا و منابع نیازهای اساسی را بسیار دشوار می سازد.“
اقتصاد کوبا در سال های اخیر همزمان با وخیم شدن اوضاع در ونزوئلا، متحد راهبردی این کشور دچار رکود شده است که این امر منجر به کاهش استفاده نهادهای دولتی از سوخت و انرژی، و کمبود کالاهای اساسی همچون نان، مرغ و تخم مرغ در سال کنونی شده است.
افزایش تحریم های آمریکا در دوره ریاست جمهوری دونالد ترامپ نیز دریافت اعتبارات مالی از نهادهای مالی را برای کوبا که با کمبود شدید نقدینگی رو به روست، دشواتر کرده است.
آلخاندرو گیل فرناندز، وزیر اقتصاد کوبا صبح شنبه از دولت خواست مخارج خود را بیش از پیش کاهش دهد و با توجه به کاهش درآمد ارزی و دشوارتر شدن کسب اعتبار برای تامین کنندگان و سرمایه گذاری، به دنبال راههای جایگزین برای واردات باشد. وی افزود: ”بر خلاف برنامه ریزی ها، صادرات رو به رشد نیست. سطح سرمایه گذاری خارجی که اقتصاد نیاز دارد، صورت نمی گیرد. می توان پیش بینی کرد که طرح واردات محقق نخواهد شد، چرا که اعتبارهایی که نیاز داریم، به علت به تعویق افتادن پرداخت بدهی ها قابل برگشت نیست.“
کوبا برای بخش عمده آنچه تولید و مصرف می کند، از جمله سوخت و مواد غذایی، به طور مستقیم یا غیرمستقیم متکی بر واردات است، و این اقلام را با استفاده از ارز حاصل از صادرات و کسب اعتبار خریداری می کند.
دولت کوبا در حفظ رشد اقتصادی خود به گونه ای که بدهی نداشته باشد و همچنین تحقق رشد یک و نیم درصدی برای امسال، پس از افزایش رشد اقتصادی یک ممیز دو دهم درصدی در سال گذشته مشکل داشته است.
دولت ترامپ گفته است کوبا مسئول بقای نیکلاس مادورو، رئیس جمهور سوسیالیست ونزوئلاست، و به همین دلیل تحریم های جدیدی علیه این کشور اعمال کرده است، در حالی که پیش از این نیز با اعمال تحریم تجاری فلج کننده علیه کوبا، تلاش های اوباما برای تنش زدایی با این کشور را به باد داد.
آمریکا این ماه کشتی ها و شرکت هایی را که نفت ونزوئلا را در ازای خدمات بهداشتی و دیگر خدمات فنی به کوبا منتقل می کنند، تحریم کرد؛ تحریم هایی که شبکه انرژی و حمل و نقل را تهدید می کند.
دولت ترامپ می گوید ممکن است به زودی قانون مسکوت دیرینه ای را فعال سازد که به موجب آن اتباع کوبایی-آمریکایی می توانند از شرکت های خارجی -که از دارایی هایی آنان که در نخستین سال های انقلاب سال 1959 ملی شده بود سود کسب می کنند- شکایت کنند.
رئیس جمهور کوبا در سخنرانی روز شنبه خود گفت: ”آقایان امپریالیست، پاسخ ما، نه است. ما کوبایی ها تسلیم نمی شویم.“ وی افزود اوضاع موجود به این معناست که ”ما دو اولویت قطعی داریم: تدارک دیدن برای جنگ دفاعی و اقتصادی همزمان.“
به گفته تجار و دیپلمات های غربی، کوبا چندین سال نتوانست پول تامین کنندگان را بپردازد و در نتیجه در مدت کوتاهی حدود یک میلیارد و 500 میلیون دلار بدهی بالا آورد. بنا بر اعلام دولت، حجم مبادلات تجاری این کشور از سال 2013 تا 2017 ، 25 درصد کاهش یافت و سال گذشته نیز دوباره کاهش یافت.
علاوه بر بحران ونزوئلا، روی کار آمدن یک دولت راست افراطی در برزیل سال گذشته منجر به بر هم خوردن توافقی به ارزش سالانه 300 میلیون دلار بین برزیل و کوبا شد.