پخش زنده
امروز: -
وزیر راه :اکنون فرصت مناسبی ایجاد شده است تا یکبار برای همیشه موضوع ساخت وساز در مسیر آب ها پایان داده شود
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما ، وزیر راه و شهرسازی در برنامه تیتر امشب شبکه خبر آسیب های ناشی از سیلاب های اخیر را در عین تلخ بودن، حاوی درسی بزرگ برای مسئولان دانست و گفت: نکته مهم این است که نباید مسیر آب تصرف و بسته شود. مجوز داشتن و نداشتن همیشه مطرح بوده و در سالهای گذشته و سال 97 نیز شاهد بودیم که ویلاها، ساختمان ها و هتل های غیرمجاز ساخته شده در مسیل رودخانه ها تخریب شده است.
او افزود: امروز بهترین فرصت است که با توجه به گستردگی و فراگیری سیل در سراسر کشور ساخت و سازها را کنترل کنیم و از ساخت و سازهای غیرمجاز جلوگیری کنیم. کسب و کارها به مناطق امن منتقل شود و مسیل رودخانه ها باز شود تا در آینده شاهد چنین مشکلاتی نباشیم.
او افزود: برخی جاها خشک رود است ولی مسیل رودخانه بوده است. خشکسالی موجب شده بود اعلام شود که مسیل ها واگذار شود ولی بارش های وسیع و رحمت الهی سرزمین های خشک را سیراب کرد و از خشکسالی خارج شدیم.
وزیر راه افزود : در بازسازی امکان حریم رودخانه و بستر رودخانه دستور جابجایی صادر شده است. همزمانی سیل در چندین استان تجربه و مانوری بود که فرصتی شد تا تعامل و یکپارچگی باردیگر به نمایش درآید.
او درباره میزان برآورد خسارت ها نیز گفت: بجز خوزستان که هنوز درگیر سیل هستیم بعد از تخلیه کامل آب میزان دقیق خسارت ها مشخص خواهد شد.
آخرین جمع بندی ها در 24 استان، 213 شهرستان و 209 شهر حدود 5 هزار و 900 روستا ( هم مسکونی و هم راه) تخریب داشته است. 10 هزار و 719 ابنیه های فنی شامل آبرو، آب نما و پل آسیب دیده اند که از این تعداد 563 ابنیه تخریب شده است که برآورده اولیه بیش از 3 هزار میلیارد تومان خسارت وارد شده محاسبه شده است.
برآوردها نشان می دهد به غیر هزینه ها باید کار جایگزین انجام دهیم. از 104 کیلومتر جاده پلدختر 40 کیلومتر تخریب سنگین شده است که از این مقدار حدود 12 کیلومتر باید به صورت اساسی تغییر کند و بازسازی شود و 20 کیلومتر آن قابلیت بازسازی دارد ولی حدود 9 کیلومتر بدون تونل زدن نمی توان مسیر را ادامه داد.
وزیر راه و شهرسازی در ادامه گفت: از هفته گذشته اعلام شد خودروهایی که شماره پلدختر هستند از پرداخت عوارض معاف هستند.
محمد اسلامی گفت: عملیات اجرایی از روزهای نخست آغاز شده است و در محور خرم آباد- پلدختر مرحله دوم عملیات آزادراه در حال انجام است. راه جدید و کنارگذری نیز در دست اقدام است.
او در ادامه گفت: امکانات به مسیرها گسیل شده است. یکی از معاونین در خوزستان مستقرهستند و دستورات ستاد بحران را اجرا می کنند.
وزیر راه و شهرسازی گفت: خط آهن در همه مسیرها فعال شده است و کار جدی بازسازی ها آغاز شده است و باید تا پایان امسال کار بازسازی ها تکمیل شود اما تکمیل 9 کیلومتر راه پروژه سنگینی است که حدود 2 سال زمان می برد و برای برطرف شدن مشکل تا تکمیل راه های اصلی کنارگذری احداث خواهد شد.
بیش از 12 هزار پرسنل راهداری 24 ساعته مشغول فعالیت هستند تا مسیرها به موقع و زود بازگشایی شود.
اسلامی گفت: در خوزستان به جز بخشی که اطلاعات اولیه را داشتیم نهایی نشده است.151 هزار و 564 واحد شهری و روستایی آسیب دیده است که از این تعداد 105 هزار واحد در روستاها و 46 هزار و 488 واحد در شهرها هستند که در مصوبه دولت ابلاغ شده مبلغ 50 میلیون تومان برای احداث واحد های شهری به اضافه 12 میلیون تومان بلاعوض و برای روستاها 40 میلیون تومان وام و 10 میلیون تومان بلاعوض در نظر گرفته شده است.
برای هر واحد تعمیری مغازه ها و محل کسب 5 میلیون تومان بلاعوض و 15 میلیون تسهیلات، برای معیشت نیز 5 میلیون بلاعوض و 15 میلیون تسهیلات و برای واحدهای تجاری نیز 45 میلیون تومان تسهیلات در نظر گرفه شده است.
برای هر هکتار کشاورزی نیز مبالغی در نظر گرفته شده است که بعد از گلستان و مازندران اقدام خواهد شد. برای ساخت و سازها نیز کمک و اقدامات لازم انجام خواهد شد.
اسلامی درباره لزوم طرح جامع حفاظت از سیل و تخریب راهها در سیل گفت: به دبیرخانه شورای عالی شهرسازی از اوایل فروردین ماه در شهرهایی که سیل داشتیم دستور بازبینی مسیل ها و حریم های رودخانه صادر شده است.
موصوع اصلی این است که حجم بارش و میزان آب نسبت به دوره بلندمدت 50 سال گذشته بی سابقه بوده است بنابراین مفروضات در مطالعات تغییر کرده باید در طرح جامع جدید مدنظر و بازنگری شود.
موضوع دوم طرح جامع حفاظت از سیلاب است که به صورت کلی و کلان در دولت مصوب شده و قرار شد وزارت راه و شهرسازی، نیرو وزارت شهرسازی به نوبه خود همکاری لازم را داشته باشند.
موضوع سوم نیز این است که در بازنگری جدید به میزان آب و جاده ها توجه جدی شود و بویژه در محاسبات پل ها و خانه ها ملاک قرار گیرد.
وزیر راه و شهرسازی در پایان گفت: اقدام نابخردانه دولت آمریکا در قراردادن سپاه در لیست تروریست ها موجب اتحاد بیشتر مردم ما شد. اقدامات دولت آمریکا در جلوگیری از ارسال کمک ها به سیل زدگان نیز نشان داد دشمنی با ملت ایران دشمنی دیرینه است.
غلامرضا شریعتی استاندار خوزستان در ارتباط تصویری گفت: بعلت همزمانی گرفتار شدن 2 حوزه آبریز بستر رودخانه ها تحمل ندارد بنابراین حجم قابل توجهی از رودخانه کرخه و دز به هم پیوسته اند و به سمت اهواز در حرکت هستند که میزان برآورد آن به طو دقیق قابل اندازه گیری نیست. کارهای جدی در این زمینه انجام شده تا نقاط مختلف شهر را ایمن کنیم و برای احتیاط اعلام کردیم مناطقی که در این مسیر قرار دارند ترجیحا سالمندان، زنان و کودکان منطقه را ترک کنند و به مناطق امن بروند. ما نیز با استقرار سیل بندها سعی داریم مسیر رودخانه را به سمت هورالعظیم هدایت کنیم.
او افزود: در این مناطق 60 تا 70 هزار نفر ساکن هستند و درخواست شده هرچه سریعتر منازل را ترک کنند.
مسیر الباجی به سمت شوش است که آب کرخه و دز با هم یکی شده است و آن میزان از آبی که از طریق کرخه و دز یکی شده با توجه به اینکه دبی آب را کاهش داده ایم مسیر ها کاسته می شود و اگر بارش های قوی نداشته باشیم به تدریج وضعیت عادی خواهد شد.
استاندار خوزستان در ادامه افزود: ماشین آلات سنگین به میزان قابل توجهی مشغول فعالیت هستند. اعلام نیازها تامین شده است و راه و شهرسازی همکاری خوبی در این زمینه داشته است.
شریعتی گفت: رودخانه در در منطقه بامدژ به سمت بندقیر تا کارون یکی می شود و کرخه نیز در منطقه الحایی به سمت حمیدیه می رود که در طول مسیر بستر رودخانه ها به هم نزدیک می شوند و در منطقه تالاب بامدژ به دلیل جریان رودخانه و افزایش دبی گسترش یافته است که جز موارد نادری بوده که رودخانه ها با هم یکی شده است.
او گفت: در دشت آزادگان هنوز آبی وارد نشده است و فعلا مشکلی در این منطقه نداریم.
دانشگاه علوم پزشکی و جمعیت هلال احمر متولی امر پزشکی هستند و با توجه به اعلام هلال احمر 26 هزار پکیج لوازم بهداشتی خریداری و به سیل زدگان تقدیم خواهد شد.
سیدموسی خادمی استاندار لرستان در ارتباط تصویری گفت: ارتفاع گل لای در پلدختر تا 2 متر هم رسید و با تخلیه گل و لای معابر تخلیه گل و لای منازل باردیگر معابر را درگیر می کند که کار را سخت کرده است. کانال های آب سطحی نیز مسدود شده اند و امکان عبور آب وجود ندارد.
او افزود: با 4 دستگاه اصلی سپاه، ارتش، شهرداری و بنیاد مسکن که در تقسیم بندی منطقه فعالیت دارند مشغول پاکسازی معابر هستیم. اولویت اصلی خدمات رسانی به مردم و برقراری زیرساخت های لازم است.
خادمی گفت: یکی از مشکلات اساسی از بین رفتن وسایل منزل است که مرتب نیز بعنوان کمک ها از نهادها و خیرین درخواست می شود. ستاد اجرایی فرمان امام تامین حدود 10 هزار پک لوازم خانگی را تقبل کرده اند.