به گزارش
خبرگزاری صدا وسیما مرکز کرمانشاه سلطانی نژاد متخصص سمشناسی و مسمومیتها و عضو هیات علمی سازمان پزشکی
قانونی کشور گفت: هرچند مسمومیت ناشی از مصرف قارچهای سمی در انسان جزء مسمومیتهای شایع در جهان نیست، بااینوجود به علت بالا بودن نسبی میزان مرگ و میر در این نوع مسمومیتها، اطلاعرسانی مناسب و علمی و آگاهی از راهکارهای پیشگیری از بروز این نوع مسمومیتها، بهویژه جهت عموم جامعه، بسیار مهم است.
این متخصص سمشناسی و مسمومیتها افزود: اکثر موارد مسمومیتهای گزارششده در افرادی که در فصول رویش قارچها (بیشتر اوایل فصل بهار و پاییز) نسبت به جمعآوری گونههای سمی قارچ بهزعم خوراکی بودن آنها اقدام میکنند، مشاهده میشود.
وی با اشاره به علائم مسمومیت با قارچهای سمی، گفت: مسمومیت براثر مصرف قارچهای سمی دارای طیف وسیعی بر اساس شدت ازنظر علائم و نشانههای بالینی بهصورت بروز اختلالات گوارشی مانند تهوع، استفراغ، اسهال، دردهای شکمی، زردی چشم، یرقان)، ازلحاظ اختلالات متابولیک شامل کاهش قند خون، اختلالات هورمونهای تیروئیدی و اختلالات عصبی منجر به تشنج، بیقراری، توهم و اختلالات کلیوی میشود.
سلطانی نژاد با اشاره به اینکه که زمان بروز نشانههای بالینی در مسمومیت حاد کمتر از ۶ ساعت از مصرف ظاهر میشوند، عنوان کرد: نشانههای اولیه مسمومیتهای تأخیری بیشتر از ۶ الی ۱۲ ساعت بعد از مصرف قارچ سمی آغازشده و باگذشت زمان پیشرفت کرده و ممکن است در طی ۲ تا ۶ روز بعد باعث مرگ شود.
وی تصریح کرد: خوشبختانه در بیش از نیمی از موارد مسمومیتهای قارچی، شدت مسمومیت خفیف بوده وعلایم و نشانههای بالینی در مسموم خودبهخود محدود میشوند. بااینوجود، برخی از گونههای قارچهای سمی قادر به ایجاد مسمومیتهای شدید بوده و در صورت عدم درمان مناسب میتوانند کشنده باشند.
به گفته عضو هیات علمی سازمان پزشکی قانونی کشور علائم و نشانههای بالینی در مرحله سوم و نهایی مسمومیت شامل: ضعف، گیجی، کاهش سطح هوشیاری، افت شدید قند خون، افزایش بیلیروبین و آنزیمهای کبدی و اختلالات کلیوی مانند کاهش حجم ادرار و نارسایی کلیه است.
وی خاطرنشان کرد: وجود انواع جنس و گونههای مختلف قارچهای سمی در کشور ما که بهصورت خودرو بهویژه در نواحی کوهستانی، کوهپایهای و جنگلی کرمانشاه، کردستان، لرستان، آذربایجان، همدان و قزوین وجود دارند، سبب شده که هرساله گزارشهایی بهصورت موردی از مسمومیتهای انفرادی و یا جمعی بهویژه در فصول رویش (اوایل بهار و پاییز) در افرادی که به علت ناآگاهی و باهدف تهیه و مصرف خوراکی قارچها اقدام به جمعآوری قارچهای خودرو از نواحی کوهستانی، کوهپایهای و جنگلی کرده و بعد از مصرف آنها دچار مسمومیت میشوند، وجود دارد.
در بهار سال گذشته تعدادی از هموطنان به دلیل مصرف قارچهای سمی در طبیعت جان خود را از دست دادند.