ایلاف: عربستان سعودی ساخت یک راکتور هسته ای را تقریبا به پایان رسانده است
به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صدا و سیما به نقل از پایگاه اینترنتی خبری سعودی ایلاف، عربستان سعودی ساخت یک راکتور هسته ای را در ریاض تقریبا به پایان رسانده است.
این پایگاه اینترنتی در گزارشی به قلم نصر المجالی افزود: خبرگزاری بلومبرگ اعلام کرد تصاویر ماهواره ای در این زمینه در گوگل ارث نمایش داده شد. بر اساس تصاویر منتشر شده تأسیسات مهار سوخت هسته ای در راکتور ریاض نشان می دهد تأسیسات پژوهشها در بخش جنوب غربی شهرک علوم و فن آوری ملک عبدالعزیز در ریاض قرار دارد. رسانه های رسمی عربستان اعلام کردند در ششم نوامبر 2018 محمد بن سلمان ولیعهد سعودی کلنگ ساخت نخستین راکتور هسته ای پژوهشی در عربستان را به زمین زد و عربستان سعی دارد منابع انرژی خود را متنوع سازد.
براساس گزارشهای منتشر شده در آن زمان عربستان سعودی قصد داشت قرارداد ساخت نخستین راکتور هسته ای را تا پایان امسال با تأمین مالی مشترک دولت سعودی و شرکت مجری آغاز کند. یک منبع در شهرک انرژی هسته ای و تجدید پذیر ملک عبدالله گفت: عربستان درخواستهایی از پنج شرکت بین المللی چین ، فرانسه، آمریکا، کره جنوبی و روسیه برای انجام دادن امور مهندسی و ساخت دو راکتور هسته ای دریافت کرد.
ریک پری وزیر انرژی آمریکا گفت: عربستان سعودی به دنبال دستیابی به توافقی برای همکاری هسته ای مدنی با واشنگتن است و این امر برای شرکتهای آمریکایی فرصت مشارکت در برنامه هسته ای مدنی عربستان را فراهم می کند. همچنین رئیس اجرایی شرکت «ای دی اف» فرانسه اعلام کرد: این شرکت به همراه دولت می خواهد در طرحهای سعودی برای ساخت راکتورهای هسته ای مشارکت کند.
عربستان سعودی مدعی شد برای کاهش مصرف داخلی نفت تلاش و تولید برق تا هفده ممیز شش گیگاوات تا سال 2032 از طریق انرژی هسته ای را بررسی می کند.
در گزارش بلومبرگ آمده است دولت دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا به آرامی با معامله ای که به عربستان سعودی برای ساخت دو رئاکتور هسته ای کمک می کند، موافقت کرد.
این در حالی است که رئیس آژانس بینالمللی انرژی اتمی درباره راستی آزمایی اجرای برجام در پرتو قطعنامه 2231 شورای امنیت بارها تأکید کرده است که ایران از تعهداتش در این توافق منحرف نشده است ولی دولت آمریکا که بی توجه به گزارشات آژانس بین المللی انرژی اتمی، ایران را تحریم می کند با تلاش براي عقد قراردادهاي طولاني مدت و سودآور با عربستان سعودي، تناقض در رفتار و گفتار خود را در عرصه بين الملل به نمايش مي گذارد. کشورهای بزرگ اروپایی نیز به جای اینکه در تلاش باشند راهکارهای عملی برای ملزم کردن عربستان سعودی به فعالیت های صلح آمیز هسته ای ارائه دهند با یکدیگر برای مشارکت در ساخت این پروژه ها رقابت می کنند.