چرایی تند و زهرآگین شدن لحن مقامات امریکایی علیه ترکیه
تشديد فشارهاي دولت ترامپ عليه آنکارا بعيد است نتيجه اي داشته باشد چرا که دولتمردان ترکيه سياست هاي خاورميانه اي امريکا را تهديدي براي تماميت ارضي کشور خود مي دانند.
در روزهای اخیر لحن مسئولان دولت ترامپ علیه ترکیه تند و زهر آگین شده و در این راستا مایک پنس معاون افراطی ترامپ در اظهاراتی ضمن سخیف خواندن اقدام ترکیه در خرید سامانه دفاع موشکی اس -400 از روسیه از این کشور خواست بین مسکو و ناتو یکی را انتخاب کند و مایک پمپئو وزیر امورخارجه تندروی ترامپ نیز به ترکیه در باره عملیات نظامی در شمال سوریه هشدار داد که منظور از آن ایجاد پوشش حمایتی برای کردهای مستقر در شمال سوریه است که ترکیه نگران تبدیل این منطقه به یک اقلیم کرد دیگر همانند شمال عراق است.
به نظر می رسد چند عامل در تندتر شدن مواضع دولت ترامپ علیه ترکیه موثر بوده است : نخست اینکه تقریبا همه تلاش های که امریکا در چند ماه گذشته برای جداکردن ترکیه از محور آستانه بکار گرفته بود به شکست انجامیده است. آخرین مورد از این تلاش ها اقدام فریبکارانه دولت ترامپ در ایجاد به اصطلاح منطقه امن با محوریت ترکیه در شمال سوریه بود که بعد از تجدید نظر دولت ترامپ در اصل عقب نشینی از شمال سوریه و همچنین بروز اختلاف نظر بین ترکیه و امریکا در کم و کیف ایجاد چنین منطقه ای به شکست انجامید.
دوم اینکه دولت ترامپ احساس می کند فشارهای اقتصادی وارده بر ترکیه تا حدودی موثر بوده و در کاهش آراء و محبوبیت داخلی حزب حاکم عدالت و توسعه در انتخابات شهرداری ها تاثیرگذار بوده است و لذا می خواهد این فشارها را کماکان افزایش دهد تا به زعم خود بتواند ترکیه را به اعطای امتیازات جدید وادار کند.
سوم اینکه سیاست خاورمیانه ای دولت ترامپ بیش از هر زمان دیگر تحت تاثیر متحدان منطقه ای خود شامل رژیم صهیونیستی و عربستان قرار دارد که هر دو روابط به شدت متشنج با ترکیه دارند وبه نوعی می توان گفت فضای جنگ سردی بر روابط طرفین حاکم است .
با اینحال بعید به نظر می رسد ترکیه تسلیم تهدیدهای دولت ترامپ در کنارگذاشتن خرید سامانه دفاع موشکی اس-400 شود زیرا اعتماد این کشور به ناتو و بخصوص امریکا کاملا سلب شده است و این کشور به روشنی می بیند که امریکا به بهانه مبارزه با داعش به ایجاد و تسلیح کردهای سوریه اقدام کرد و در پوشش مختلف از جمله فدرالیته کردن سوریه در پی تقویت نیروهای گریز از مرکز در این منطقه است.
از طرف دیگر هر چند امریکا در ازای لغو قرار دادهای تسلیحاتی ترکیه با روسیه از جمله سامانه دفاعی اس -400 جایگزین های همچون سامانه پاتریوت و یا هواپیماهای اف -35 را به این کشور پیشنهاد داده اما واقعیت این است که اولا این تجهیزات تحت فرماندهی امریکا قرار دارند و امریکا کدهای عملیاتی را بخصوص در هواپیماهای اف 35 همچنان برای خود محفظ نگه می دارد و دوم اینکه ناتو و بخصوص امریکا از پشت به ترکیه خنجر می زند و همه تلاش های آنها در سوریه در تقویت نیروهای کرد بوده که ترکیه به شدت از قدرت گیری آنها نگران است .
-------------------------------
احمدکاظم زاده