«عبدالباری عطوان» در پیام تصویری هفتگی خود که در صفحه این روزنامه بارگذاری میشود به اجلاس روز یکشنبه سران اتحادیه عرب در تونس پرداخت و گفت: امروز، مهمترین تحول سیاسی که در صدر خبرها قرار داشت، برگزاری سیامین اجلاس سران کشورهای عربی در تونس بود. البته من قصد ندارم درباره سران عرب صحبت کنم؛ زیرا از صحبت کردن درباره آنها خسته و ملول شدهام. آنها در نشست خود، در واقع، سبب خنده ما شدند. برای من عجیب و شگفتآور این است که آیا آنها از وضع خود شرم و حیا نمیکنند؟ آیا آنها نمیدانند که همه ملت های عربی از اجلاس آنها بیزار و متنفرند؟ اما کاری نمی توان کرد جز اینکه درباره اجلاس آنها سخن گفت و این سخن گفتن انتقاد از آنها و حتی حمله به آنهاست نه تشویق و تمجید آنها.
وی تاکید کرد: مواضع این اجلاس کاملاً شرمآور بود. موضوع انقلاب الجزایر، بازگشت سوریه به اتحادیه عرب، موضوع عملیاتی که «عمر ابولیلی» آن جوان فلسطینی و چاقوی مبارک او، که در سراسر جهان جنجال ایجاد کرد و سبب بیم و هراس اسرائیلی ها شد، در دستور کار اجلاس قرار نگرفت. موشکهای غزه که زلزلهای در اسرائیل ایجاد کرد و بیش از سه میلیون نفر از اسرائیلیها را روانه پناهگاهها کرد، همان موشکهایی که برد آنها به «آن سوی» تل آویو رسید، در دستور کار اجلاس اتحادیه عرب قرار نگرفت! پس چه چیزی در دستور العمل این اجلاس قرار داشت؟ آیا آب و هوای تونس باید در دستور کار آن قرار می گرفت؟
عطوان خطاب به سران عرب پرسید: شما به دنبال چه چیزی هستید؟ آیا دنبال ننگ و عاری هستید که با مشارکت خود در اجلاس سازشکارانه ورشو برای ما رقم زدید؟ نمی دانم که چرا شما این مسائل را نادیده می گیرید؟
وی گفت: علیه سوریه، این کشور بزرگ، تجاوزگری وجود دارد. این کشور توانست داعش را از روی نقشه محو کند. شما به دنبال چه چیزی هستید؟ البته که شما به دنبال سازش با اسرائیل و به دنبال برقراری روابط و توسعه با آن هستید.
عطوان خطاب به سران عرب گفت: چگونه است که طرح صلح عربی وارونه شد. قرار بود که نخست اسرائیل به طور کامل [از أراضی اشغالی] عقبنشینی کند و سپس موضوع عادیسازی روابط با آن دنبال و کشور مستقل فلسطین تشکیل شود، اما شما آن را وارونه کردید و گفتید نخست باید عادیسازی روابط صورت گیرد و در این باره کشور فلسطین و قدس و جولان و همه چیز را به فراموشی سپردید. من نمی دانم که چه لزومی برای برگزاری این اجلاس وجود داشت و هزینههای سنگینی به تونس برای برگزاری آن تحمیل کردید؛ زیرا هیچ لزومی برای تشکیل آن نبود؟
سردبیر روزنامه رأی الیوم در ادامه درباره سوریه نیز گفت: درباره موضوع سوریه «حسام زکی»، معاون دبیر کل اتحادیه عرب اعلام کرد که بازگشت سوریه به اتحادیه عرب منوط به تحقق دو مسئله است: نخست انسجام و همگرایی عربی بر اساس حلوفصل سیاسی در سوریه و دوم [قطع] روابط سوریه با ایران است. دیدگاه او این است که برای بازگشت سوریه به اتحادیه عرب و شرکت در اجلاس آن باید در این کشور حلوفصل سیاسی صورت گیرد و همچنین، این کشور باید روابط خود را با ایران قطع کند! سوریه هشت سال است که با کمک ایران در حال مبارزه و توانسته است روی پای خود بایستد. پیش از بحران سوریه، 15 میلیارد دلار به عنوان نخستین کمکهای اولیه به آن، پیشنهاد شد تا از روابط خود با ایران چشم پوشی کند [اما چنین نکرد] و اکنون شما بعد از هشت سال می خواهید این کشور از ایران چشم پوشی کند! چرا چنین چیزی را مطرح میکنید؟ آیا به خواست آمریکا چنین چیزی میخواهید؟ شما پیشتر برای بازگشایی سفارتهای خود در دمشق، هرولهکنان به سوریه شتافتید، اما اکنون می گویید که بازگشت سوریه به اتحادیه عرب منوط به اقدام مشترک و حلوفصل سیاسی است! اساسا شما از کدام حل و فصل سیاسی سخن میگویید؟ چرا سوریه باید از ایران چشمپوشی کند؟ ایران که کشوری عربی نبود در کنار سوریه که کشوری عربی بود ایستاد، اما شما آن را تنها گذاشتید! شما بودید که سوریه را ویران و نابود کردید و اگر نگوییم صدها میلیارد دلار، می گوییم که شما دهها میلیارد دلار برای ویرانی سوریه و البته به دستور آمریکا هزینه کردید. بنابراین چرا باید سوریه به اتحادیه عرب بازگردد؟ به خدا سوگند که من حتی یک کلمه از مسئولان سوریه نشنیده ام که بگویند ما خواهان بازگشت به اتحادیه عرب و اجلاس آن هستیم. بنابراین اصلا طرح این پیششرط و اینکه اگر سوریه ایران را رها کند و چنین و چنان کند، سوریه را به اتحادیه عرب باز می گردانیم، بی معناست. سوریه برای چی باید بازگردد؟ آیا باید به این جمع و عادی سازی تاسف بار ملحق شود؟
عطوان در ادامه به سخنان اخیر انور قرقاش، وزیر مشاور در امور خارجه امارات متحده عربی، درباره ضرورت مذاکره با رژیم صهیونیستی واکنش نشان داد و گفت: انور قرقاش وزیر مشاور در امور خارجه امارات یک روز پیش از برگزاری اجلاس گفت عربها اشتباه کردند و مذاکره نکردن عرب ها با اسرائیل حلوفصل موضوع فلسطین را به تاخیر انداخت! به خدا قسم این دیگر بسیار عجیب است که یک دکتر و وزیر مشاور این گونه سخن بگوید! خیلی خوب، آقای دکتر قرقاش! 25 یا 26 سال از زمان امضای توافقنامه اسلو می گذرد و عربها و فلسطینیها با اسرائیل مذاکره می کنند. چگونه عرب ها دیر وارد مذاکره شده اند! پس چه کسی توافقنامه «وادی عربه» و «کمپ دیوید» و قرار داد «وای ریور» را امضا کرد؟ عجیب است! مسیر واضح است. از مذاکرات با اسرائیل چه چیزی به دست آورده ایم جز اینکه هشتصد شهرک در کرانه باختری ایجاد شد، جز اینکه همه جهان اکنون با اسرائیل رابطه برقرار کردهاند، جز اینکه تجاوزگری های آن به سوریه ادامه دارد، به تحقیر ملت فلسطین در غزه و کرانه باختری ادامه میدهد، ترامپ قدس را به عنوان پایتخت ابدی اسرائیل قلمداد کرد و جولان را خاک اسرائیل دانست و غزه و کرانه باختری را تحت اشغال قلمداد نکرد! چنین سخنی در این برهه زمانی بسیار عجیب و حیرت انگیز است!
از انور قرقاش تعجب می کنم که چرا گفت که شلیک موشک های فلسطینی ها از غزهی گرسنه و غزه تحت محاصره باید متوقف شود؛ زیرا خطری برای اسرائیل به شمار میرود! پس آنها نباید هیچ واکنشی نشان دهند! این یک مصیبت است. برادر چگونه است! گویا دیوانه سخن می گوید و عاقل گوش میکند. به ما بگویید که چه اقدامی باید انجام بدهیم و به کجا باید برویم.
عطوان افزود: مسئله این است که موشکی از غزه به شمال تل آویو شلیک شد و دو خانه را ویران کرد. نتانیاهو قادر به کشتن یک فلسطینی هم نیست و جرئت حمله به غزه را ندارد؛ زیرا هراسان و ترسان است و این البته، عملیاتی قهرمانانه بود و مسیر تاریخ را تغییر داد. مقاومت مسیر تاریخ را تغییر می دهد و عزت و کرامت ما را باز می گرداند.
عطوان در ادامه افزود: چرا نباید مسئله الجزایر در اجلاس اتحادیه عرب بررسی می شد؟ این مسئله فقط یک علت دارد و آن این است که آنها [سران عرب] از موضوع الجزایر هراسان هستند؛ زیرا انقلابی مبارک، مسالمت آمیز و متمدنانه است و بوتفلیقه را مجبور به کناره گیری کرد. انقلاب این کشور نظام آن را مجبور به اصلاح کرد. اوضاع الجزایر تاسفبار است. این انقلاب که در آن هیچ خونی ریخته نشد، اوج عقلانیت بود و تا این لحظه نیروهای امنیتی الجزایر با تظاهرکنندگان درگیر نشده اند بلکه برعکس، تظاهرکنندگان با نیروهای امنیتی، پلیس و ارتش رابطه دوستی و گرمی دارند. سران عرب هراسان هستند. در موج اول بهار عربی، عبدالله بن عبدالعزیز پادشاه وقت عربستان سعودی، صد و سی میلیارد دلار در زمینه طرح های ساخت مسکن، افزایش حقوق کارکنان، اعطای پاداش به کارکنان هزینه کرد و از بحران عبور کرد، اما اکنون آنها از کجا باید صد و سی میلیارد دلار بیاورند. به همین علت است که آنها هراسان هستند. وضع جسمانی ملک سلمان چه بسا بهتر از وضع کنونی بوتفلیقه باشد، اما ما می دانیم که کسی که در عربستان حکومت می کند ملک سلمان نیست بلکه شاهزاده محمد بن سلمان است. این مسئله دردناک است.
وی افزود: ترامپ حاکمیت اسرائیل بر جولان را به رسمیت می شناسد، و شما کجا هستید؟ آیا شما نباید در این باره اظهار نظر کنید؟ آیا از واشنگتن و تل آویو به شما فرمان داده شده است که در این باره و موضوع فلسطین حرفی نزنید بلکه از موضوع عادی سازی عربی حرف بزنید. شما در اجلاس ورشو ایران را دشمن و خطر واقعی برای ملت های عربی و اسلامی معرفی کردید، اما جرئت نکردید که حرفی از فلسطین بزنید.
روزنامهنگار فلسطین تبار در ادامه خطاب به سران عرب شرکتکننده در اجلاس تونس گفت: شما اعلام کردید که می خواهید به مبلغ پانصد میلیون دلار به ملت فلسطین کمک کنید، اما چرا شما چنین کمکی نکرده اید؟ شما حتی یک دلار هم برای ملت فلسطین هزینه نکرده اید. فلسطینی ها در غزه توان فراهم کردن مایحتاج غذایی خود را ندارند و نمی توانند حتی یک نان تهیه کنند. شما برای ملت فلسطین چه کرده اید؟ فلسطین را فراموش کنید. به خدا قسم ما هیچ چیزی از شما توقع نداریم. شما به عادی سازی روابط با اسرائیل بپردازید که نزدیک ترین به شماست و بیش از هر فلسطینی و عربی در قلب شما جای دارد. ننگ بر شما که از کمک به ملت فلسطین سخن می گویید. شما چگونه پانصد میلیون دلار به ملت فلسطین داده اید؟
عطوان در ادامه افزود: در پایان به شما می گویم که تا زمانی که افرادی چون «عمر ابولیلی» هستند و غزه موشک دارد و سوریه و ملت آن در حال ایستادگی هستند، ملتهای عربی و اسلامی حالشان خوب است و به خواست خداوند، آینده روشن است.