پخش زنده
امروز: -
به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صداوسیما از زاگرب همایش دو روزه دین و ملت در محل مرکز اسلامی زاگرب برگزار شد.
در این همایش بیش از سی مقاله از واتیکان ، ایران ، اسلوونی ، بوسنی و هرزگوین و کرواسی ارایه شد. همایش با همکاری مرکز اسلامی زاگرب ، دانشکده فلسفه و علوم دینی زاگرب، موسسه علمی و پژوهشی ابن سینا و آکادمی علوم اروپا برگزار می گردد. در مراسم افتتاحیه همایش مفتی زاگرب عزیر حسن اویچ ، حسین کوازویچ رییس العلمای بوسنی و هرزگوین ، کاردینال یوسیپ بوزانیچ کاردینال کاتولکیهای کرواسی ، پریچ رهبر مسیحیان ارتدوکس کرواسی – اسلوونی ، رهبر یهودیان کرواسی ، کاظم ذوقی بارانی مدیر موسسه ابن سینا و تنی چند سخنرانی کردند.
عزیز حسن اویچ مفتی زاگرب در سخنرانی خود گفت : اسلام تاکید بر مولفه دین در شناسایی هویت دارد و البته بر مولفه ملت به عنوان عنصر شناسایی سیاسی تاکید دارد. وی افزود : اسلام مخالف ناسیونالیسم است چون ناسیونالیسم بر تفکر نژادی بنا شده و ارزشهای دینی و انسانی را نفی می کند.
حسین کوازویچ با اشاره به خطراتی که ناسیونالیسم برای منطقه ایجاد کرده ، گفت : ملت پرستی اکنون به گوشه ای افتاده و انسانها بیش از هر زمان نیاز به ارزشهای اخلاقی و تکیه بر خداوند دارند. رییس العلمای بوسنی و هرزگوین افزود : احترام به ارزشهای انسانی و دینی در تعریف هویت سیاسی و هویتهای دیگران بایستی مهمترین محور در روند شناسایی و تعریف هویتهای سیاسی باشد.
کاردینال بورانیچ،ناسیونالیسم را منشا حکومتهای خودکامه معاصر خواند و گفت :در تعریف هویتهای سیاسی انسانها بایستی بر شناسایی و احترام به هویتهای دیگران عمل کنند.وی بر پژوهشهای بیشتر در رابطه دین و ملت به عنوان فهم انسانی تر از این دو پدیده تاکید کرد .
عاصم کوریاک از آکادمی علوم اروپا بر رابطه متقابل علم و دین به منظور بسط افقهای شناخت تاکید کرد و گفت : بدون علم ، تفکر دینی بسته خواهد بود و متفکران دینی باید به دستاوردهای علمی و منطق تجربه بشری توجه کنند و از سوی دیگر علم تجربی بایستی نقش دین را در تبیین اذرزشهای اخلاقی مورد تاکید قرار دهند.
کاظم ذوقی بارانی ، غلبه بر نژادپرستی و ملت پرستی را در تداوم گفتگوهای سیاسی و انسان شناسی مبتنی بر ارزشها دینی امری ضروری دانست و گفت : هر نوع انحراف از ارزشهای اخلاقی عام منجر به غلبه سلطه جویی و برتری طلبی گروههای انسانی منجر می شود. قومیتها در یک روند داخلی بدون نفوذ عامل خارجی بایستی نقش موثرتری رادر دولت سازی به عهده بگیرند .
بهادر امینیان از دانشکده دیپلماسی وزارت امور خارجه ایران با تاکید بر نتایج ناگوار حاصل از دخالت خارجی در روند دولت ملت سازی خاورمیانه گفت : دخالت قدرتهای خارجی در منطقه خاورمیانه برای دولت ملت سازیهای نوین منجر به تجاوز و فروپاشی کشورهایی مانند لیبی و عراق شده است و علاوه بر واکنشهای افراطی نظیر داعش ، روند دولت ملت سازی را با تاخیر روبرو ساخته است.
سعید عابدپور از موسسه ابن سینا ، تکوین فرایند هویت سیاسی را نتیجه یک فرایند طولانی دانست و گفت : مفهوم ملت در ایران دوره صفوی و ترکیه که مبتنی بر میراث ملت سیستم عثمانی است ، نشاندهنده روند طولانی دولت ملت سازی در این کشورها به رغم کشورهای دیگر منطقه خاورمیانه می باشد.