توسعه کشت هاي نشايي يکي از راهبردهاي استان يزد در مديريت مصرف آب و رونق تولید در بخش کشاورزی است .
به گزارش خبرگزاری صدا وسیما مرکز یزد بدون شک توسعه و رونق کشت های نشایی در بخش کشاورزي به واسطه ارتقای بهره وري در مصرف آب و انرژي مي تواند تحولي عظيم ايجاد کند. در اين شيوه از کشت و کار نشاي مورد نياز کشاورزان و گلخانه داران به جاي آنکه توسط خود کشاورزان با کاشت بذر و صرف هزينه هاي زياد در گلخانه هاي توليد محصول خود کشت و کار شود توسط کشاورزان نشا کار و يا خود کشاورزان در گلخانه هايي مختص کار توليد نشا کاشته ميشود .
کشت نشای محصولات زراعي و گلخانه اي در واحدهاي گلخانه اي علاوه بر سرعت بخشيدن به روند کشت و کار و توليد محصول باعث کاهش مصرف آب در بخش کشاورزي ، کاهش مصرف سوخت و همچنين کاهش افت محصول خواهد شد. استفاده از نشاي توليدي براي کشت در مزرعه يا گلخانه توسط کشاورزان براي توليد انواع محصولات گلخانه اي و زراعي علاوه بر اينها بازدهي توليد محصول را نيز تا دوبرابر افزايش می دهد. به گفته سجادي پور رئيس سازمان جهاد کشاورزي استان يزد در دو سال گذشته حدود يکهزار هکتار از کشت هاي سبزي و سيفي استان يزد به صورت نشايی کشت ميشود .
وی می گوید امسال کشاورزان نشا کار در استان بيش از سي ميليون نشای انواع محصولات سبزي و صيفي را توليد کرده اند که اين ميزان علاوه بر تامين کشاورزان و گلخانه داران استان به استانهاي مختلف کشور نيز ارسال شده است .افزايش بهره وري مصرف آب از جمله مزاياي مهم توسعه کشت هاي نشايي است بطوريکه در کشت هاي نشايي به ازاي هر هکتار دو هزار متر مکعب درمصرف آب و 15 درصد نيز در مصرف انرژي صرفه جويي ميشود .
به گفته کاشاني معاون بهبود توليدات گياهي سازمان جهاد کشاورزي استان يزد توسعه کشت هاي نشايي همچنين باعث تنوع بخشي محصولات کشاورزي استفاده از ارقام برتر و پرمحصول در کشت و کار توسعه کشت هاي متراکم گلخانه اي و در نتيجه بازدهي بيشتر محصول شده اس
وي می گوید امسال 800 هکتار از سطح زير کشت گلخانه هاي استان به کشت نشايي اختصاص يافته است و پيش بيني شده است تا پايان برنامه ششم توسعه اين ميزان به بيش از 1800 هکتار افزايش يابد . وي می گوید در حال حاضر نشاي بيشتر محصولات زراعي مثل خيار گوچه فلفل ، کاهو ،کلم بادمجان،کرفس و ذرت مورد نياز کشاورزان براي کشت در گلخانه و فضاي باز توليد ميشود و سال آينده نشای محصولاتي چون ذرت نيز در شهرستان خاتم توليد خواهد شد . عطاران از کشاورزان شهرستان اشکذر که دو هکتار از سطح زير کشت گلخانه هاي خود را به توليد نشای محصولاتي نظير بادمجان ، گوجه ،خيار و فلفل اختصاص داده است مي گويد اجراي اين کار نه تنها بازدهي توليد را افزايش داده است بلکه ميزان افت محصول در گلخانه را به دليل استفاده از بذور اصلاح شده به حدود صفر رسانده است . اين کشاورز جوان گلخانه دار مي افزايد نشاي توليدي خود را علاوه بر استفاده در گلخانه هاي منطقه اشکذر به ساير استان ها نظير البرز، کرمان ، فارس و خوزستان ارسال کرده است .
رئيس سازمان جهاد کشاورزي استان يزد مي گويد در حال حاضر حدود هزار هکتار سطح زير کشت سبزي و صيفي استان با استفاده از نشای توليدي نشا کاران استان کشت ميشود و به تازگي و با تلاش کشاورزان و حمايت هاي سازمان جهاد کشاورزي استان يزد محصولاتي نظير پنبه و ذرت نيز به صورت نشايي کشت شده است . استقبال کشاورزان از توسعه کشت هاي نشايي باعث شده در برنامه مقابله با کم آبي و کاهش مصرف آب در بخش کشاورزي اين موضوع در اولويت برنامه هاي سازمان جهاد کشاورزي استان يزد قرار گيرد . ادامه این روند می تواند رونق تولیدات کشاورزی در استان کم آب یزد را به دنبال داشته باشد نوسینده : جواد عمویی