پخش زنده
امروز: -
دکتر غلامعلی افروز: خانواده تنها نهاد فطری در جامعه است که میتوان آن را مرکز ثقل انتقال ارزشها دانست
به گزارش خبرنگار خبرگزاری صداوسیما، این عضو هیأت علمی دانشگاه تهران امروز در سخنرانی پیش از خطبههای نماز جمعه خود درباره موضوع «آرامش در خانواده و پویایی در جامعه» گفت: خانواده تنها نهاد فطری و بی بدیل در جامعه و هستی است که هیچ گسترهای به عظمت آن نیست و میتوان آن را مرکز ثقل انتقال ارزشها دانست.
دکتر افروز افزود: خانوادهها مهمترین سنگرهای فرهنگی در جبهه فرهنگ هستند و در این جبهه فرهنگی همه جهان، شهرها، کشورها، کوچهها و خیابانها خانوادهها پیش تاز هستند.
وی خانواده را به باغ و بوستانی تشبیه کرد که مادران باغبان دلارام و شوهران سنگرهای امن آفرین آن به شمار میآیند گفت: دو رکن اساسی خانواده مادر و پدر هستند که مادرها طراوت بخش خانواده و رسالت پرورشی دارند، آرامش آفرین هستند و شوهرها نقش امنیت بخشی و حمایتی دارند.
افروز با اشاره به سخن پیامبر اسلام حضرت محمد (ص) فرمود: محبوبترین نهاد هستی خانواده است و همه باید تلاش کنیم که این نهاد را ارج بگذاریم و پیامبر خدا محبوبترین بنا را با ازدواج حضرت علی (ع) و فاطمه (س) تشکیل داد.
سخنران پیش از خطبههای نماز جمعه امروز تهران حریم خانواده را پرقداستترین دانست و گفت: آرامش یعنی تجربه حقیقی خوشبختی و خوشبخت کسی است که با عمق وجودش آرامش را درک کند آرامش مسیر است و مقصد نیست و آرامش متعلق به امروز است نه دیروز و فردا و اگر در دیروز بمانیم افسرده میشویم و اگر برای فردا آن را تصور کنیم، چون نمیدانیم فردا هستیم نمیتوانیم به فردا دل ببندیم هر چند به آن امید داریم.
وی در ادامه گفت: امروز، سرمایه حقیقی ماست و خوشبختی امروز یافت میشود و باید امروز را روز آرامش گری و نوازش گری تلقی کنیم، زیرا واحد عمر ما روز است و سال برای طبیعت است که هر سال تجدید نظر میکند و متحول میشود بهار دارد و تابستان و پاییز و زمستان، اما این روزهاست که سالها و قرنها را رقم میزد و انسانهای دل آرام کسانی هستند که امروز را درک میکنند.
دکتر افروز توصیه کرد: در روز، زندگی کنید و نگذارید روز دچار خسران شود خداوند به پایان یک روز قسم یاد میکند (والعصر) مواظب باشیم لحظههای ما با امید آفرینی و مثبت اندیشی، گذشت، مراودت، شجاعت، صداقت و با تلاش به توکل به خدای مهربان بگذرد.
وی در ادامه گفت: مواظب باشیم حرفهای ما در دیدار با خویشان و نزدیکان، صوت و نگاه ما خانواده محور باشد تنها نقدهای تهاجمی، سیاه نمایی نداشته باشیم برای انسانها و کسانی که با آنها معاشرت میکنیم امید آفرین باشیم به تلاشها بها بدهیم.
این استاد ممتاز روان شناسی گفت: تأسیس خانواده برای آرامش است و همسر مطلوب همسر محبوبی است که آرامش را در خانواده ایجاد میکند که به دنبال آن پویایی در جامعه است. وجودش آرامش بخش است زنها و مردهای محبوب کسانی هستند که به هم آرامش میدهند و نوازش گر هستند و مهمترین رویکرد فرزند پروری آن است که آنها را برای آیندهای پر از آرامش پرورش دهیم در آن صورت است که میتوانیم در جامعه شاهد همسر گریزی نباشیم.
دکتر افروز با اشاره به اینکه در برخی مناطق کشور فراوانی طلاق فوق العاده زیاد است گفت: دریغ است در این کشور ارزشمند، این همه شاهد طلاق باشیم ریشه طلاق ناامنی روانی است آنهایی که احساس خوشبختی میکنند کسانی هستند که وجودشان پر از جاذبههای روانی و نفسانی است و احساس همسرگریزی ریشه اش در انتخاب عجولانه همسر است.
وی انتخاب دقیق و تشریفات آسان در انتخاب همسر را مهمترین انتخاب دانست و افزود: همه سرنوشت ما با همسرمان گره میخورد، زیرا او همسفر و همراه است و مهمترین و اصلیترین صفت همسر باید آرامش بخشی آن باشد تا به فلسفه واقعی ازدواج که رسیدن به آرامش است معنا بخشد.
این استاد روان شناسی به اصل دهم قانون اساسی که اصل خانواده است اشاره کرد: این مترقیترین اصل است و همه برنامههای دولت باید باید برای تحکیم خانوادهها باشد و همه برنامههای دولت باید خانواده محور باشد و اگر دوست داریم جامعهای خلاق و پویا داشته باشیم و دچار آسیبهای اجتماعی و روانی نباشیم باید جامعه را در قالب خانواده بنگریم خانوادهای که وجودش مملو از امنیت و آرامش باشید جامعهای پویا است.
وی در ادامه گفت: همه با اتفاق و هم دلی برای احیاء و بازسازی خانوادهها و تحکیم آن تلاش کنیم همه برنامههای ما باید خانواده محور باشد. هر ۴۰۰ تا ۵۰۰ خانواده باید دارای یک پزشک، مشاور و روان شناس، مشاور حقوقی و پلیس خانواده باشد و برای محاسبه انرژی به اعضای خانواده باید اندیشید و سیستمهای حمایتی خانواده باید منظور شود.
وی خطاب به دولت، مجلس و قوه قضاییه گفت: خانوادهها را دریابید برنامهها را خانواده محور کنید، رسالت خانواده محوری در همه موارد باید سرآمد باشد در کشورهایی که خانوادههای پرنشاط دارند جامعهای پویاتر نیز دارند.
دکتر افروز خاطر نشان کرد: رسالت اصلی حاکمیت این است که همه برنامههای خود را برای خانوادهها طراحی کند طبق مطالعاتی که طی دو دهه گذشته در خصوص الگوی ایرانی، اسلامی خانواده انجام دادیم به این نتیجه رسیدیم که اغلب کشورهای پیشرفته برنامه خانواده محور دارند به نحوی که اگر مادری باردار شود همه امکانات و حمایتها بر اساس رفاه او بررسی و انجام میشود و میبینیم که چه قدر تلاش میشود که خانواده از احساس آرامش و امنیت بیشتر برخوردار شود.
وی با اشاره به اینکه دهها کشور در چند دهه گذشته وزارت خانهای قوی برای رسیدگی به امور خانواده را با عنوان وزارت خانواده ایجاد کرده اند گفت: اگر بدانیم همه وزارت خانههای ما باید برنامههای خانواده محور داشته باشند به ایجاد وزارتی مقتدر و توانا که از تجمیع چندین مؤسسه خانواده محور ایجاد شود اقدام میکنیم خانوادههای ما به ویژه خانوادههای پرجمعیت این شایستگی را دارند که برای امنیت بخشی آنها تلاش شود، بنابراین اگر بخواهیم جامعهای سالم، پویا و خلاق و نسلی هوشمند در آینده داشته باشیم و همچنین آسیبها کاهش یابد درب زندانها بسته شود، فساد و طلاق کم شود باید به خانواده بهای بیشتری بدهیم و امیدوارم حمایتهای معنوی، اجتماعی شامل خانوادهها شود، ما باید کمک کنیم حقوق اجتماعی برقرار شود، پدرها و مادرها محبوب هم باشند و کانون خانواده گرم شود که اگر چنین شد اغلب آسیبهای اجتماعی، روانی کاهش مییابد و شاهد جامعهای متعالی و پویا خواهیم بود.