به گزارش سرويس بين الملل
خبرگزاری صدا و سیما ؛ المانیتور نوشت: دولت ترامپ تلاش می کند از یکی از بندهای قانون انرژی اتمی برای انتقال فن آوری هسته ای به عربستان سعودی استفاده کند.
اظهارات مایک پمپئو وزیر امور خارجه آمریکا، در کنگره درباره اقدام دولت دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا، در انتقال فن آوری هسته ای به عربستان سعودی، انتقادهای شدیدی را در پی داشت. قانونگذاران آمریکایی افشا کردند که وزارت انرژی این کشور بر اساس بند 810 قانون انرژی اتمی که به شرکت های آمریکایی اجازه می دهد فن آوری هسته ای یا کمک فنی به کشورهای خارجی بدهند، دستکم شش مجوز برای عربستان سعودی صادر کرده است.
وزارت انرژی حاضر نشده است نام شرکت هایی را که این مجوز ها را دریافت کرده اند و این که چه فن آوری را به ریاض انتقال داده اند، برای قانونگذاران افشا کند. یک مقام وزارت انرژی در نامه الکترونیکی که المانیتور نیز آن را دیده، به این نکته اشاره کرده است که شرکت ها از دولت ترامپ خواسته اند این اسناد را منتشر نکند.
وی در این نامه نوشت: "ما به هر کدام از شرکت ها اطلاع دادیم که اگر ماهیت این مجوز ها موجب شود آنها از نظر رقابتی آسیب ببینند یا دسترسی به اطلاعات اختصاصی آنها فراهم شود، آنها حق درخواست برای منتشر نشدن آنها را دارند. این یک اقدام غیرقابل انتظار نیست، با توجه
به این که عربستان سعودی بازار جدیدی است که شرکت های آمریکایی در حال بررسی آن هستند."
برد شرمن، عضو دموکرات مجلس نمایندگان آمریکا، دولت ترامپ را متهم کرد پیش از آنکه برای عدم انجام پردازش مجدد و غنی سازی با عربستان به توافق برسد، تلاش کرده است از این قانون برای انتقال فن آوری هسته ای به عربستان سعودی استفاده کرده است.
شرمن از پمپئو خواست تا اواسط ماه آینده این شش مجوز را در کنگره ارائه دهد اما پمپئو خود را متعهد به انجام چنین کاری نمی داند.
پمپئو گفت: "سعودی ها گفته اند انرژی هسته ای غیرنظامی می خواهند و ما تلاش کرده ایم که درباره این که آنها چنین کاری انجام می دهند اطمینان یابیم."
کریس فورد، معاون وزیر امور خارجه آمریکا در امور عدم اشاعه، قبلا گفته بود وزارت امور خارجه همکاری های هسته ای با عربستان سعودی خواهد داشت.
از طرف دیگر، بند 123 قانون انرژی اتمی، آمریکا را برای انتقال فن آوری هسته ای غیرنظامی به کشوری دیگر به یک توافق رسمی ملزم می کند. بر اساس این بند، کنگره می تواند به این توافق رای منفی بدهد. اما خبرچینان به کمیته نظارتی مجلس نمایندگان آمریکا گفته اند مقامات سابق دولت ترامپ تلاش کرده بودند بدون چنین توافقی، فن آوری هسته ای به عربستان سعودی منتقل کنند.
شرمن و گروهی از قانونگذاران آمریکایی از هر دو حزب بارها از امتناع عربستان سعودی برای امضای توافقی که از غنی سازی اورانیوم و پردازش پلوتونیوم در خاک خود ممانعت به عمل بیاورد، ابراز نگرانی کرده اند. سال گذشته، سناتور اد مارکی، از دولت ترامپ خواست همه توافقات با ریاض را لغو و مذاکرات هسته ای غیرنظامی را متوقف کند.