محمد حسن طالبیان در مصاحبه اختصاصی با خبرنگار
خبرگزاری صدا و سیما افزود: در خوزستان نگرانی عمده راجع به برخی خانههای تاریخی در شوشتر و دزفول است.
معاون میراثفرهنگی سازمان میراث فرهنگی، صنایعدستی و گردشگری گفت: صخرههای میراث جهانی شوشتر در گذشته دچار رانش شده بودند احتمال دارد با سیلاب بیشتر رانشها افزایش پیدا کند که بسیار خطر افرین است و احتمال اینکه کمکهای بین المللی برای نجات این میراث جهانی، بخواهیم بسیار است.
وی گفت: در گلستان وضعیت پل تاریخی آق قلا نگران کننده نیست، اما آسیبهایی دیده که پس از فروکش کردن سیل به آن رسیدگی میشود.
وی خاطرنشان کرد: در گرگان برخی خانههای تاریخی به دلیل آب باران دچار آسیب شده اند که برای مرمت در حال پایش هستند.
طالبیان تصریح کرد: برای گنبد قابوس به دلیل اشباع آب و بالارفتن رطوبت تا بدنه و برجسته شدن بخشهایی از بنا نگرانی وجود دارد و پایگاه ما در این مکان، گنبد را پایش میکند تا خطری به وجود نیاید.
وی ادامه داد: نگرانی برای برخی آثار تاریخی در گمیشان است که همچنان گرفتار سیل هستند و باید منتظر فروکش کردن سیل بمانیم و بررسیها را پس از آن آغاز کنیم.
معاون میراثفرهنگی با تاکید بر اینکه بخشی از دیوار بزرگ گرگان و منطقهای که کاوش شده بود و در بستر رودخانه قرار داشت آسیب دیده و یا تخریب شده است افزود: این اتفاق به دلیل وجود این آثار در مسیر سیلاب رخ داده است.
طالبیان ادامه داد: دروازه قرآن در استان فارس در وضعیت سلامت است، اما متاسفیم که به دلیل کارهای عمرانی روی دروازه قرآن و دستکاری در طبیعت که در گذشته انجام شده، تعدادی از هموطنانمان جان خود را از دست دادند.
وی افزود: در فیروز آباد با وجود بارندگیهای بسیار، اما مشکلی گزارش نشده است.
طالبیان افزود: خوشبختانه در تخت جمشید و پاسارگاد به دلیل اینکه در دهه ۸۰ توسط بنیاد پارس پاسارگاد ۱۲۰۰ متر از کانالهای دفع سیلاب و باران لایروبی و خروجی آنها آزاد شده بود، آب بعد از یک ساعت خارج شد و خطری آن مکان را تهدید نمیکند.
وی گفت: صفه سازی آرامگاه کوروش خوب بوده و مجموعه در سلامت است، اما ترکهای نقش رستم که رسوب کرده بودند در حال شسته شدن و باز شدن هستند که نساز به شناخت دقیق اضطراری دارد.
طالبیان با بیان اینکه استان لرستان جزء مکانهای بسیار نگران کننده است که باید به آن رسیدگی شود گفت: ۲ تا ۳ پل و بخشی از چند مسجد و خانه تاریخی در استان آذربایجان غربی گزارش شده است.
مدیران پایگاههای میراث ملی و جهانی در آماده باش کامل هستند
معاون میراثفرهنگی سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری گفت: مدیران کل میراث فرهنگی در ۳۱ استان کشور، مدیران امور پایگاههای میراث ملی و جهانی و مدیران موزهها و معاونان میراث فرهنگی استانهای مختلف در آماده باش کامل هستند.
محمد طالبیان در مصاحبه اختصاصی با خبرنگار خبرگزاری صدا و سیما افزود: خوشبختانه از استانهای آذربایجان شرقی، اردبیل، رفسنجان، قزوین، ایلام خراسان رضوی، شمالی و جنوبی گزارشی مبنی بر تخریب آثار تاریخی ارسال نشده است.
وی خاطرنشان کرد: در مازندران ۱۰ تا ۵۰ درصد بناها خسارت دیده اند.
طالبیان تصریح کرد: قلعهها و بخش گردشگری در چهارمحال و بختیاری دچار آسیب و تخریب شده است که باید رسیدگی شود.
وی ادامه داد: گزارش تخریبهایی وسیع در خانههای تاریخی هرمزگان ارسال شده است که باید رسیدگی به آن در الویت قرار گیرد.
طالبیان افزود: از استان اصفهان گزارش خاصی از بناها ارسال نشده است، اما عمده نگرانی راجع به زاینده رود و سیلاب آن و پلهای تاریخی بالای این رود است.
وی افزود: پلهای تاریخی فلاور جان از سیلابها به در بردند، اما نگرانی برای پلهای تاریخی همچنان ادامه دارد.
معاون میراثفرهنگی فرهنگی با بیان اینکه در استان لرستان قلعه فلک الافلاک و برخی دیگر از بناهای تاریخی سالم هستند افزود: البته یک پایه از پل کشکان رها شده و بخشی از آن در سیلاب است و بستر پل کلهر شسته شده و احتمال صدمه آن وجود دارد.
وی ادامه داد: بخشی از پل دزفول نیز دجار آسیب شده است که باید رسیدگی جدی آن آغاز شود و متاسفانه در ایذه و شهرستانهای دیگر خوزستان نیز خسارتهایی به وجود آمده است.
طالبیان افزود: تا چند رنز آینده گزارشی کامل از وضعیت بناهای تاریخی کشور تهیه و برای جبران خسارت به دولت و استانها ارسال میکنیم.