ورزش در سالی که گذشت؛
فراز و فرودهای جودو با ملایی
جودو بعد از ناکامی چند سال اخیر، در سال ۹۷ توانست با کسب چند مدال ارزشمند از بحران بی مدالی خارج شود
به گزارش خبرنگار
خبرگزاری صداوسیما، جودو بعد از سالها درجا زدن و کسب نتایج ناامید کننده در رقابتهای بین المللی، سال گذشته توانست در بازیهای آسیایی جاکارتا و مسابقات قهرمانی جهان به لطف درخشش تک ستاره هایش مدالهایی کسب کند.
جبرانی در جاکارتا
این رشته در بازیهای آسیایی ۲۰۱۴ اینچئون ضعیفترین تیم کاروان اعزامی ایران بود و نتایج بسیار ضعیفی کسب کرد، اما در بازیهای آسیایی ۲۰۱۸ جاکارتا، سعید ملایی و محمد محمدی بریمانلو در جودو به مدال نقره و برنز رسیدند و در کوراش، الیاس علی اکبری مدال طلا، جعفر پهلوانی مدال نقره و قنبرعلی قنبری و امید تیزتک هم مدال برنز گرفتند.
البته مدال نقره ملایی در فینال هم حرف و حدیثهای خود را داشت. برخی گفتند که ناداوری و عدهای کوچ فنی نامناسب مربی ازبکستانی را عامل باخت ملایی دانستند، چرا که محمد منصوری سرمربی تیم ملی از حضور در فینال و کوچ این جودوکار محروم شده بود.
جوجیتسو هم یکی دیگر از رشتههای تحت حمایت و اعزام فدراسیون جودو بود که وجود تعدد ورزشکارانش در این بازیها، حتی یک مدال هم کسب نکرد.
طلای تاریخی
در فاصله اندکی بعد از بازیهای آسیایی جاکارتا، جودوی ایران در آوردگاه جهانی باکو حاضر شد. بعد از ۱۵ سال سعید ملایی به مدال طلا رسید و محمد محمدی بریمانلو هم مثل بازیهای آسیایی به مدال برنز بسنده کرد تا جودوی ایران دست خالی از جاکارتا بازنگردد. البته در این بازیها جواد محجوب جودوکار سنگین وزن ایران با آسیب دیدگی روبور شد و حالا بعد از انجام جراحی روی پای مصدومش باید مدتی از میادین دور باشد.
یک عنوان جهانی
سعید ملایی بعد از ۲ مدال ارزشمند در رقابتهای جهانی، آسیایی و درخشش در رقابتهای بین المللی دیگر، به عنوان بهترین جودوکار وزن ۸۱- کیلوگرم جهان در سال ۲۰۱۸ شناخته شد تا اولین جودوکاری باشد که به این عنوان میرسد. او در رنکینگ جهانی هم جایگاه نخست وزنش را در اختیار دارد.
بدشانسیهایی ملایی
ملایی و بریمانلو تقریبا یک پای همه اعزامهای جودو در رقابتهای گرنداسلم و گرندپری (جایزه بزرگ) سال گذشته بودند و توانستند مدالهای دیگری هم از این پیکارها کسب کنند، اما در نیمه دوم سال و بعد از رقابتهای جهانی، سعید ملایی با بدشانسیهایی هم روبرو شد تا نتواند تعداد مدالها و امتیازات رنکینگ خود را افزایش دهد، علاوه بر آن او جوایز دلاری رقابتهای جایزه بزرگ را هم از دست داد.
او ابتدا در معتبرترین گرنداسلم سال ۲۰۱۸ در ابوظبی حاضر شد و تا نیمه نهایی پیش رفت و برای اینکه در فینال با حریفی از رژیم اشغالگر قدس روبرو نشود، با باخت مصلحتی به حریفی از بلژیک به مسابقه رده بندی راه یافت، اما برای اینکه بار دیگر با حریف رژیم صهیونیستی هم سکو نشود، در این مسابقه هم به جودوکاری از بلژیک باخت و دست خالی ماند.
در رقابتهای مسترز ۲۰۱۸ چین که بین ۱۶ جودوکار برتر رنکینگ هر وزن برگزار میشود، سعید ملایی دور اول باخت مصلحتی به حریف ژاپنی داشت و باز هم از کسب سکو بازماند.
ملایی در نخستین گرنداسلم سال ۲۰۱۹ هم در پاریس بعد از بردهای پیاپی به حریفی از قزاقستان باخت تا با جودوکار رژیم اشغالگر قدس مسابقه ندهد. در گروه بازندهها هم بعد از چند برد به مدال برنز رسید، اما با آسیب دیدگی مصلحتی حاضر نشد با حریف این رژیم هم سکو شود.
بی نتیجه در بوئنوس آیرس
در سومین دوره المپیک ۲۰۱۸ بوئنوس آیرس جوانان، جودو ۲ نماینده داشت، ابوالفضل شجاعی در وزن ۱۰۰- کیلوگرم پس از برد در دور نخست در دورهای دوم و سوم باخت و حذف شد. در بخش بانوان، اما یک ناهماهنگی باعث شد، مارال مردانی با داشتن حجاب اسلامی نتواند به روی تاتامی برود.
با اینکه قبل از برگزاری بازیها فدراسیون برای رقابت بانوان با حجاب اسلامی در میادین جهانی، از فدراسیون جهانی جودو استعلام گرفته بود و پاسخ آن منفی بود، این موضوع را به کمیته ملی المپیک اعلام نکرد تا ورزشکار ایران بدون مسابقه میدان را ترک کند. این موضوع با اعتراض بی نتیجه ایران به کمیته برگزاری رقابتها همراه شد و در نتیجه حاشیههایی در آرژانیتن به وجود آمد که با بیانیههای فدراسیون جودو و کمیته ملی المپیک همراه شد.
بانوان در آغاز راه
جودوی بانوان هم بعد از سالها سکوت و بی برنامگی، سال گذشته گامهایی برای خروج از انزوا برداشت و حتی با استخدام سرمربی خارجی چند اعزام برون مرزی داشت، اما این بخش نوپا که انتظار زیادی از آن نیست، نیاز به کار جدی و بیشتری برای پیشرفت و تربیت نیروهای متخصص دارد.
میراسماعیلی به میدان آمد
جودو از جمله فدراسیونهایی بود که رییس آن مشمول قانون منع بکارگیری بازنشستگان در دستگاههای اجرایی کشور شد تا محمد درخشان از این فدراسیون جدا شود، اما بلافاصله به عنوان مشاور عالی فدراسیون جودو حکم گرفت.
روزهای قبل از برگزاری مجمع انتخاباتی حاشیههای زیادی ایجاد شد، از جمله ارسال نامهای مشکوک به فدراسیون جهانی برای حضور ناظر در انتخابات، آن هم بدون اطلاع فدراسیون و البته با ایمیل فدراسیون! اگر چه حضور ناظر با نامه دیگری این بار از طرف فدراسیون لغو شد، اما خیلیها این موضوع را مربوط به اهالی داخل فدراسیون دانستند.
در مجمع انتخاباتی سرانجام، آرش میراسماعیلی ریاست این فدراسیون را با رای قاطع برعهده گرفت. درست پس از رای مجمع به میراسماعیلی، محمد منصوری سرمربی تیم ملی و محمدرضا رودکی مدیر تیمهای ملی از سمت خود استعفا دادند، در حالیکه جودو اواخر فروردین رقابتهای قهرمانی آسیا را پیش رو دارد.
بعد از مجمع هم محمدرضا داورزنی معاون وزیر ورزش و جوانان اعلام کرد؛ "خانواده جودو باید با کنار گذاشتن اختلافات و خودزنیها به ثبات مدیریتی برسد".
به هر حال جودو وارد فاز جدیدی از عمر مدیریتی خود شده است و به نظر میرسد در سالی که باید ورزشکارانش برای کسب سهمیه المپیک تلاش کنند، باید نیمی از انرژیها صرف حل مسائل حاشیهای و رفع اختلافات شود.
گزارش از: انسیه بحری
خبرنگار تحریریه ورزشی خبرگزاری صداوسیما